Duidelijkheid over compensaties voor omwonenden Ventilus

Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft een akkoord gesloten met Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) over verhoogde compensaties voor de omwonenden van de Ventilus-hoogspanningslijn. Zo gaat de perimeter voor de opkoop van woningen en bedrijven van 35 naar 100 meter rond de lijn. Daarnaast zijn er ook vergoedingen voor burgers en landbouwers die de kabels boven hun grond krijgen.

29 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 oktober 2023 8:49
Lees meer over:
hoogspanningeliaventiluselektriciteit-1280

Ook compensatie voor visuele hinder

Ventilus is de toekomstige hoogspanningslijn die elektriciteit van de windmolenparken op zee naar het binnenland moet brengen. Op 29 augustus is het openbaar onderzoek gestart waarbij burgers, bedrijven en gemeenten de kans krijgen om bezwaar in te dienen. Dat loopt nog tot en met 27 oktober. Volgens het Departement Omgeving zijn tot dusver 60 bezwaren ingediend.

Vrijdag heeft de Vlaamse regering de overeenkomst voor de compensaties goedgekeurd. Daarin staat dat de zone waarin mensen hun woning of bouwgrond vrijwillig kunnen verkopen aan Elia, vergroot wordt van 35 meter naar 100 meter. Wie ervoor kiest om toch te blijven wonen, kan, afhankelijk van de afstand, een vergoeding krijgen tot 25 procent van de waarde van de woning. Op die manier kunnen ook mensen vergoed worden voor de visuele hinder die de hoogspanningslijn met zich meebrengt.

Landbouwers en zelfstandigen

Daarnaast breidt Elia de vergoedingen uit voor burgers - vooral landbouwers - die kabels boven hun grond krijgen. Landbouwers en zelfstandigen die commerciële hinder ondervinden kunnen ook een vergoeding aanvragen. Concreet voorziet netbeheerder Elia voor deze compensaties over het nieuwe traject van 21 kilometer een budget van 437.100 euro per lopende kilometer.

Er komt ook een regeling die Elia toelaat terrein te kopen van bedrijven of landbouwers om de hoogspanningsmasten te bouwen. Als het bedrijf niet wil verkopen, kan dat ook geregeld worden met een recht van opstal of erfdienstbaarheid.

Daarnaast wordt ook het Gemeenschaps- en Landschapsintegratiefonds versterkt, voor investeringen in de leefkwaliteit in de betrokken gemeenten. Elia zal het bedrag per kilometer hoogspanningslijn verachtvoudigen. De Vlaamse regering stort 38,5 miljoen euro. Tegelijk met het nieuwe hoogspanningsproject zal er zo'n 147 kilometer aan bestaande luchtlijnen op lagere spanning verdwijnen.

Voka: “Belangrijke horde genomen”

Volgens ondernemersorganisatie Voka is hiermee “een belangrijke horde genomen in de realisatie van dit cruciale infrastructuurproject voor de energiebevoorrading en -transitie". "Het is een goede zaak dat er duidelijkheid is over de bedragen en over de werkwijze om individuele compensatiebedragen vast te stellen", stelt Hans Maertens, de gedelegeerd bestuurder van Voka.

De ondernemersorganisatie vindt het belangrijk dat ook ondernemingen die negatieve impact ondervinden van de Ventilus-luchtlijn, aanspraak kunnen maken op compensatie. "Voka zal actief meehelpen om het compensatiebeleid voor bedrijven verder in detail uit te werken."

Gemengde gevoelens bij burgemeesters

Verschillende West-Vlaamse burgemeesters reageren met gemengde gevoelens op het akkoord. Burgemeester van Ledegem Bart Dochy (cd&v) is tevreden met het akkoord, maar merkt nog veel ongerustheid op bij omwonenden. "De Vlaamse regering komt haar afspraak na, maar dat betekent niet dat er geen vragen meer zijn in het veld. Het is mooi op papier, maar de regeling kan nog voor problemen zorgen. Vooral de voorwaarden voor bedrijven baren hen zorgen", zegt Dochy. "Zo moet de impact al zo groot zijn op het bedrijf of op de uitbreiding van een bedrijf dat de voorzetting van de bedrijfsactiviteiten niet meer mogelijk is. Dat is toch een zware voorwaarde." 

Ook de burgemeester van Wingene Lieven Huys (cd&v) is blij dat er een regeling is. "Maar dat is niet meer dan normaal in dit dossier", klinkt het. Huys stoort zich aan de compensatie door middel van een fonds voor lokale besturen. "Dat fonds kunnen lokale besturen dan gebruiken om bijvoorbeeld groenschermen te plaatsen bij de hoogspanningslijn om visuele hinder te verminderen. Ik vind niet dat dat onze taak is. Vlaanderen moet daar dat zelf doen en niet de hete aardappel doorschuiven naar lokale besturen." 

Beide burgemeesters benadrukken dat ze nog steeds tegen de bovengrondse en voor een ondergrondse hoogspanningslijn zijn. "Er worden momenteel heel wat bezwaren ingediend. Ik vermoed dat het een procedureslag van jaren zal zijn. Misschien haalt de technologie ons nog in en kan er alsnog een ondergrondse lijn komen", zegt Huys.

Bron: Belga / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek