Burgemeesters staken verzet tegen Ventilus, maar blijven strijdvaardig

De West-Vlaamse burgemeesters staken op dit moment hun verzet tegen de stappen die de Vlaamse regering zet richting een bovengrondse oplossing voor de Ventilus-hoogspanningslijn. Dat zegt Lieven Huys, de burgemeester van Wingene, na een overleg met zijn collega-burgemeesters. Bart Dochy, burgemeester van Ledegem, voegt er wel aan toe dat de gemeenten zich nog steeds kunnen aansluiten bij juridische procedures van actiegroepen.

10 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 10 november 2022 15:33
Lees meer over:

De Vlaamse regering, en dus ook regeringspartij cd&v, "aanvaardt de inhoud en de conclusies van het rapport van de Duitse professor Westermann" in het Ventilus-dossier. Dat rapport bevestigt de eerdere conclusies van de intendant dat een bovengrondse hoogspanningslijn de beste optie is. Tegelijk neemt de Vlaamse regering kennis van de scopingsnota van het departement Omgeving, die de afgebakende redelijke varianten bevat. Het planteam kan daardoor verder werken aan de effectenstudies, de maatschappelijke kosten-batenanalyse en het ruimtelijk veiligheidsrapport met het oog op een voorstel van voorkeurstracé in februari 2023.

"We beseffen dat we deze stap niet kunnen tegenhouden", zegt Lieven Huys (cd&v). "Wat niet betekent dat we het dossier niet verder zullen opvolgen. Als blijkt dat de belangen van burgers, bedrijven en landbouwers in de toekomst risico lopen, kunnen er alsnog juridische stappen worden ondernomen."

"Het eigenlijke tracé van de lijn moet nog worden vastgelegd", zegt Bart Dochy (cd&v). "Rond Izegem, bijvoorbeeld, zijn er vier varianten. Afhankelijk van de keuzes voor het tracé zullen wij beslissen om ons al dan niet aan te sluiten bij procedures van de burgerplatformen. Die staan, net als sommige ondernemingen, klaar met hun advocaten en ik wens hen veel succes."

Inhaalrace voor technologie

De burgemeesters bergen hun hoop op een ondergrondse oplossing nog niet helemaal op. "We roepen op om het onderzoek naar de technologie voor ondergrondse gelijkstroom te versnellen, want dat is hoe dan ook de toekomst", zegt Huys. Hij verwacht dat de technologie mogelijk zo snel zal evolueren dat die de procedure voor de Ventilus-lijn inhaalt.

Daarnaast moeten de strengere stralingsnormen zo snel mogelijk definitief afdwingbaar worden gemaakt, vinden de burgemeesters.

Actiegroepen slijpen de messen

Voor Frederik Vandenberghe komt het nieuws “stevig binnen”. Hij runt het softwarebedrijf Skyline Communications in Izegem, dat onder het nieuwe tracé zou komen te liggen. Volgens hem wordt het een “kleine mokerslag voor veel West-Vlamingen. Wij zullen ons met hand en tand verzetten tegen het Ventilusproject als men hier boven Skyline Communications wil komen", vertelt Vandenberghe aan Radio 2. Als de hoogspanningslijn er toch zou komen, overweegt het bedrijf een herlocatie.

Bron: Belga / VRT Radio 2

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek