Nieuwe bossubsidie negeert voorkooprecht voor landbouwers
nieuwsDe Vlaamse overheid stimuleert de aanleg van nieuwe bossen via subsidies aan lokale besturen voor de aankoop van gronden. Gemeenten kunnen tot 90 procent van de aankoopprijs terugbetaald krijgen wanneer ze gronden aankopen om te bebossen. In de hernieuwde subsidieregeling ontbreekt echter een belangrijke voorwaarde volgens Boerenbond: gronden in agrarisch gebied hoeven niet eerst aan landbouwers worden aangeboden. “Dat is tegen de afspraken in het regeerakkoord”, stelt de landbouworganisatie.
Lokale besturen die gronden willen aankopen om nieuwe bossen te realiseren, kunnen rekenen op een forse subsidie van de overheid. Deze maatregel moet Vlaanderen helpen de bosdoelstellingen halen van 10.000 hectare tegen 2030.
Ook in de vorige legislatuur werd deze stimulans ingezet, maar het kader moest deze regeerperiode worden vernieuwd. Intussen is daarover een akkoord bereikt binnen de Vlaamse regering. Voor de periode tot eind 2029 is 44,1 miljoen euro voorzien, waarvan 8,2 miljoen euro voor 2025 beschikbaar is. In de voorwaarden staat dat er geen subsidies gegeven worden voor gronden in herbevestigd agrarisch gebied of agrarisch gebied volgens een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), tenzij ze binnen een speciale beschermingszone (SBZ) of het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN) liggen.
Tegenstrijdig met afspraken
Veel landbouwgronden vallen echter buiten deze categorieën en komen wel in aanmerking voor subsidie. Voor deze gronden werd geen voorkooprecht voor landbouwers verbonden in het nieuwe regelement. Het regeerakkoord stelt nochtans dat dat als overheidsmiddelen worden gebruikt voor grondaankopen voor natuur- of bosrealisatie in agrarisch gebied, deze gronden eerst actief moeten worden aangeboden aan actieve landbouwers. Als er binnen de drie maanden geen kandidaat-koper gevonden wordt, komt deze grond vervolgens in aanmerking voor bosuitbreiding. Echter ontbreekt momenteel nog een wettelijk kader over dit voorkooprecht. “Daarom dreigen de aankoopsubsidies voor lokale besturen hier niet onderhevig aan te zijn”, reageert Boerenbond.
“De vrijwaring van het agrarisch gebied van aankopen in functie van natuur en bos was een belangrijk gegeven tijdens de boerenprotesten, het landbouwakkoord en het regeerakkoord. We zijn dan ook zeer bezorgd over deze evolutie”, aldus Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. “De regering moet snel werk maken van de wettelijke implementatie van het aankoopbeleid, dat ook geldt voor de lokale besturen. Intussen tijd vragen we dat gemeentebesturen geen aankopen meer doen in agrarisch gebied zodat agrarisch gebied maximaal voor professionele land- en tuinbouw behouden blijft.”
