header.home link

Hoeveel gezinnen worden nu getroffen door Ventilus: 190 of 1.090?

Vorige maand werd gesproken van 190 gezinnen die geraakt zouden worden door het voorlopig voorkeurstraject van de Ventilusverbinding. Deze week is het aantal gestegen naar 1.090 gezinnen. Waar komt dit grote verschil vandaan?

5 mei 2023  – Laatste update 5 mei 2023 15:40
hoogspanningeliaventiluselektriciteit-1280

Appelen en peren

Het was parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang) die de bal aan het rollen bracht. In de commissie Leefmilieu vroeg ze aan Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) hoeveel woningen en ondernemingen er over het hele traject betrokken waren binnen een afstand van 100 meter aan beide zijden van de hoogspanningslijn van Brugge tot Avelgem.

Demir antwoordde dat er 1.090 woningen en 110 bedrijven binnen die perimeter betrokken waren. Het vijfvoudige verschil tussen de 1.090 woningen en 190 woningen werd met grote verontwaardiging ontvangen, maar valt eenvoudig te verklaren: de perimeter van de 1.090 woningen is anders dan die van de 190 woningen, en elk heeft zijn eigen impact volgens de Vlaamse regering.

190 woningen

Vorige maand sprak de Vlaamse regering over 190 getroffen gezinnen binnen de 0,4 microtesla-perimeter. Dit is een smalle strook langs de as van de hoogspanningslijn die werd vastgelegd op basis van de gezondheidsimpact van langdurige blootstelling aan magnetische velden van meer dan het jaargemiddelde van 0,4 microtesla. Binnen deze perimeter blijken 80 gezinnen dicht bij een hoogspanningslijn te wonen die nieuw gebouwd moet worden, en nog eens 110 andere gezinnen wonen dicht bij bestaande hoogspanningslijnen die worden versterkt. Deze 190 gezinnen hebben recht op een opkoopregeling, de zogenaamde verruimde compensatieregeling.

1.090 woningen

De 1.090 woningen die eerder deze week werden besproken, liggen in een 100-meterperimeter aan beide zijden van de hoogspanningslijn. Dit heeft voornamelijk te maken met de visuele impact die de hoogspanningslijnen hebben op de bewoners. Dit betreft 960 woningen en 80 bedrijven die zich op een afstand van 100 meter van de bestaande hoogspanningslijnen bevinden die worden versterkt. "Deze lijnen veranderen niet of nauwelijks van uitzicht. De visuele impact blijft vrijwel hetzelfde voor de bestaande woningen en bedrijven", aldus Demir. "Het gaat dan over de stukken Brugge-Zedelgem en Izegem-Avelgem." Als we kijken naar de delen van het traject die momenteel worden gerealiseerd, gaat het om 130 woningen en 30 bedrijven op 100 meter afstand. Ook deze 1.090 woningen hebben recht op een compensatie binnen de verruimde compensatieregeling.

Het gezondheidsaspect werd onderzocht door de beste professor van het land. Ik moet mijn beleid ergens op baseren, en ga dat niet doen op basis van wat Vlaams Belang zegt

Zuhal Demir - Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Verruimde compensatieregeling

Alle bewoners binnen de hierboven genoemde gebieden zullen wellicht een compensatie ontvangen, hoewel de details nog moeten worden uitgewerkt. De verschillende gradaties van compensatie en de totale bedragen moeten nog worden vastgesteld. Bewoners die een nieuwe lijn boven hun hoofd zullen krijgen, komen in aanmerking voor een opkoopregeling. Als ze niet willen verkopen, krijgen ze een financiële compensatie. Mensen die worden geconfronteerd met een visuele impact, mogen ook een compensatie verwachten.

Demir kan echter nog geen uitspraken doen over de totale bedragen die betrokken zijn bij de compensatieregeling. "Het is nodig om voldoende ondersteuning te bieden aan de directe en indirecte betrokkenen van het finale traject om een goede compensatie te garanderen", zei ze eerder deze week in de commissie voor Leefmilieu. "Het is de federale overheid die bevoegd is om de compensatieregeling aan te passen. Er zijn al stappen gezet, maar de gesprekken lopen nog."

Gezondheidsrisico binnen de 100-meterperimeter

Minister Demir spreekt voornamelijk over de visuele impact binnen de straal van 100 meter. Maar burgergroepen, lokale besturen en bedrijven wijzen op de gezondheidsrisico's binnen de zones van 100 en 200 meter. Velen halen hierbij het rapport aan van de Nederlandse Gezondheidsraad waarin nieuwe aanwijzingen zijn gepubliceerd die aantonen dat hoogspanningslijnen tot een verhoogd risico op leukemie kunnen leiden bij kinderen en volwassenen die er dicht bij wonen. "De gevolgen van Ventilus voor de gezondheid van de omwonenden zijn veel te weinig onderzocht", zegt Ryheul tijdens de commissie.

Demir zegt dat het gezondheidsaspect wel degelijk is onderzocht, en wel door de voorzitter van de Gezondheidsraad, die wordt beschouwd als de beste professor van het land. "Ik moet mijn beleid ergens op baseren, en ik ga dat niet doen op basis van wat het Vlaams Belang zegt."

Ventilus-tracé vastgelegd: 10 kilometer gaat ondergronds
Uitgelicht
De Vlaamse regering is er vrijdag in geslaagd een voorkeurstracé voor de Ventilus-hoogspanningslijn vast te leggen. De 70 kilometer lange lijn gaat grotendeels bovengrond...
31 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek