Vlaamse regering voert stralingsnorm in voor hoogspanningsverbindingen

Een week na het overleg met de West-Vlaamse burgemeesters over de Ventilus-verbinding heeft de Vlaamse regering de knoop doorgehakt over de invoering van een stralingsnormen voor hoogspanningsverbindingen.

11 september 2022  – Laatste update 11 september 2022 18:56
Lees meer over:
hoogspanningeliaventiluselektriciteit-1280

Er komt een bindend afwegingskader om bij nieuwe of aanpassing van bestaande hoogspanningstrajecten langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microTesla zoveel mogelijk te vermijden. Tegelijk starten de voorbereidingen voor een onafhankelijke monitoringsysteem van straling bij hoogspanningsverbindingen voor gans Vlaanderen, dat gefinancierd wordt vanuit een sectorfonds. De bezorgdheden rond de straling van hoogspanningsverbinding Ventilus werden vorige week uitgebreid besproken tussen de West-Vlaamse burgemeesters en de kern van de Vlaamse regering.

In opdracht van het Departement Omgeving werd door gezondheidsexperts uit Vlaanderen en Nederland een gezondheidskundige advieswaarde van 100 microTesla voorgesteld, in lijn met de aanbeveling van de intendant van het Ventilus-project. Die waarde is strenger dan de huidige ICNIRP-richtlijnen gepubliceerd in 2010, die 200microTesla voorstellen. De Vlaamse regering heeft beslist deze waarde op te nemen in VLAREM als acute norm voor de blootstelling. Tegelijk wordt een bindend afwegingskader opgesteld om bij nieuwe of aanpassing van bestaande hoogspanningstrajecten langdurige blootstelling aan meer dan 0,4 microTesla te vermijden.

Voor Vlaams ministers Hilde Crevits (cd&v) en Zuhal Demir (N-VA) een belangrijke stap vooruit: “Deze stralingsnormen worden ingevoerd vanuit het voorzorgsprincipe. De acute norm van 100 microTesla die we beslisten is bovendien strenger dan de geldende Europese ICNIRP-richtlijn, die 200 microTesla voorschrijft. Daarmee geven we een duidelijk signaal dat we de bezorgdheden om gezondheid ernstig nemen.”

Vlaamse regering wil ondergrondse Ventilus verder onderzoeken
Uitgelicht
De top van de Vlaamse regering en de burgemeesters langs het Ventilus-tracé zijn vrijdag in Brugge samengekomen. Een beslissing of de hoogspanningsleiding bovengronds of...
2 september 2022 Lees meer

Duitse input

Op vraag van de West-Vlaamse burgemeesters langs het traject zal ook de Duitse expert Dirk Westermann zich buigen over het dossier van Ventilus. De professor moet bestuderen of ook een ondergrondse lijn met gelijkstroom technologisch haalbaar is. De burgemeesters zijn ervan overtuigd dat een bovengrondse verbinding niet de enige optie is.

In het VRT-programma 'De Afspraak' vrijdagavond was minister Crevits duidelijk: "Het doel is nog altijd om in november een beslissing te nemen. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan moet dan de basis zijn voor de vergunning", zei ze.

"De burgemeesters mochten een internationale expert aanduiden. Als die nu beslist dat een ondergrondse verbinding met gelijkstroom toch niet mogelijk is, dan is wat mij betreft de discussie gesloten", voegde Crevits er nog aan toe.

Bron: Belga / Focus-WTV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek