Overname EAZ: Nederlandse windmolenboeren vragen Vlaamse steun tegen nieuwe contractvoorwaarden

nieuws

Nederlandse boeren, die de voorbije jaren een EAZ windmolen in gebruik namen, zijn niet tevreden over de nieuwe onderhoudsvoorwaarden die Ecoways voorstelt. Ecoways nam eind vorig jaar het failliete EAZ over waardoor oude onderhoudscontracten vervielen. De nieuwe voorstellen blijken duurder uit te vallen, wat tot onvrede leidde. Zo’n 400 Nederlandse boeren, die zich in een WhatsApp-groep verenigd hebben, roepen hun Vlaamse collega’s op zich aan te sluiten om gezamenlijk te pleiten voor gunstigere voorwaarden. De Ecoways-vertegenwoordiger in Vlaanderen benadrukt dat een prijsverhoging van de onderhoudscontracten noodzakelijk is om de nodige service te bieden.

7 januari 2025 Jerom Rozendaal
eazwind-jerseyhoevedehaanwindmolen

Eind september werd het Nederlandse EAZ failliet verklaard. EAZ bouwde bedrijfswindmolens die in de praktijk vooral bij boeren terecht kwamen. Met 200 windmolens in Vlaanderen is het veruit de belangrijkste leverancier in ons land. In totaal heeft het bedrijf naar schatting zo’n 900 exemplaren verkocht waarvan het gros in Nederland staat.

Na het faillissement nam Ecoways, een Nederlands bedrijf dat actief is in zonne- en windenergie en batterijopslag, de activa van EAZ over. Ecoways verzekerde klanten al snel dat het onderhoud en de productie zou voortzetten. Door het faillissement waren de oude onderhoudscontracten immers komen te vervallen. Boeren wachtten lange tijd in spanning de nieuwe onderhoudsvoorstellen af.

WhatsApp

In december zijn de Nederlandse klanten alvast geïnformeerd over de nieuwe contractvoorwaarden. Deze pakken hoger uit dan de oude voorwaarden tot grote onvrede van de boeren, die zich verenigden in een WhatsAppgroep. Ze eisen dat Ecoways met nieuwe voorwaarden op de proppen komt.

In afwachting van de gesprekken met de EAZ-overnemer wil een Nederlandse initiatiefnemer van het protest geen mededelingen doen over de voorstellen. In de wandelgangen horen we bedragen van 1.500 (remote), 1.750 (comfort) en 3.000 (premium) euro per jaar. Dit wordt door Ecoways bevestigd.

Dat is in veel gevallen duurder dan de bestaande onderhoudscontracten. De Nederlandse initiatiefnemer roept Vlaamse boeren op deel te nemen in de WhatsApp-groep, waarin ondertussen zo’n 400 Nederlandse boeren zich aangemeld hebben.

Vlamingen nog in afwachting

Vlaamse windmoleneigenaars hebben nog geen officiële communicatie ontvangen over de nieuwe onderhoudsvoorwaarden. Alleen boeren met defecte windmolens, die dus snel onderhoud vereisen, hebben een voorstel ontvangen.

Dirk Devreese, die in 2019 als één van de eerste Vlaamse landbouwers een EAZ-windmolen in gebruik nam, meldt dat hij nog geen details gekregen heeft. “Mijn windmolen is maandag stil gevallen waarop ik contact heb opgenomen met de nieuwe operator. Ze hebben mijn gegevens genoteerd. Ik denk dat ik eerdaags iets zal horen.”

Als één van de eerste Vlaamse bedrijven sloot Devreese een tienjarig garantie- en onderhoudspakket af voor 200 euro per jaar. Latere onderhoudscontracten waren aanzienlijk duurder met 1.250-1.500 euro. Sommige boeren kozen ervoor tienjaarcontracten met een korting af te kopen voor 8.000 euro. Deze vooruitbetaling is door het faillissement verloren. Het zijn vooral deze landbouwers en boeren met lage onderhoudscontracten die slechter af zijn met de nieuwe voorstellen.

Ook Leen Brouwers, die in Stabroek een vleesveebedrijf met hoeveslagerij runt, is in afwachting van nieuwe onderhoudsprijzen. Zij heeft er alle vertrouwen in dat dit goed komt en kan ook met een eventuele (redelijke) prijsverhoging van de onderhoudscontracten leven. “Door onder de prijs onderhoudscontracten aan te bieden, kan de windmolenbouwer zichzelf in de problemen werken. Misschien verklaart dit ook deels het faillissement van EAZ?”

Verdienmodel kan in gevaar komen

Brouwers wekte vorig jaar zo’n 23.000 kWh aan stroom op. “Afhankelijk van het energiecontract betekent dat een energiebesparing van 5.000 euro”, aldus Boerenbond-energieconsulent Laurens Vandelannoote. "Voor boeren kan 1.750 euro nog net aanvaardbaar zijn, maar de onderhoudscontracten zijn exclusief de materiaalprijzen. Als één van de wieken vervangen moet worden, kun je al gauw verlies maken op een windmolen in dat jaar.”

Hij vervolgt: "Uitgaande van een jaarlijkse factuurbesparing van 5.200 euro en het nieuwe onderhoudscontract van 1.750 euro, maak je als onderneming een netto winst van 3.250 euro per jaar. Met deze jaarlijkse kostenbesparing kan je de initiële investering terugverdienen. Als we ervan uitgaan dat de meeste ondernemingen een terugverdientijd verlangen van maximum tien jaar, dan mag de netto investeringskost niet veel meer dan 30.000 euro bedragen als we dan ook nog eens rekening moeten houden met de financierings- en verzekeringskost. Het is nog af te wachten wat de nieuwe verkoopsprijs wordt.

Reactie Ecoways

Tom Vergauwe, vertegenwoordiger van Ecoways in Vlaanderen, bevestigt aan VILT de verhoging van de onderhoudscontracten. Deze zullen in Vlaanderen op hetzelfde niveau liggen als in Nederland. "Boeren zullen hierover een dezer dagen geïnformeerd worden. Vergauwe beseft dat sommige boeren teleurgesteld zullen zijn, maar volgens hem was een prijsverhoging onvermijdelijk. "Er is een reden dat EAZ failliet is gegaan. De onderhoudscontracten waren niet rendabel en waren een grote kostenpost voor het bedrijf. Als Ecoways een langdurige service wil bieden, dan moeten de prijzen gewoon omhoog."

Wat betreft de onderhoudscontracten merkt hij op dat de vervanging van reguliere onderhoudsonderdelen bij de prijs van de pakketten van 1.750 en hoger inbegrepen zijn, maar dat grote stukken zoals als de wieken afzonderlijk vergoed moeten worden. Volgens Vergauwe blijven windmolens een interessante investering die over meerdere jaren gezien moet worden. "In 2022 waren de opbrengsten zeer goed, vorig jaar misschien wat minder." Hij zal later deze maand de Ecoways-stand bemannen op Agriflanders in Gent.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek