Van riek naar raad: Deze boeren raakten (niet) verkozen
nieuwsIn de aanloop naar de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober brachten we dagelijks een portret van een boer die op de lijst van een politieke partij prijkte. Benieuwd welk resultaat ze zondag hebben neergezet?
Dirk Rummens (Durf): “We staan sterk in de onderhandelingen en zullen eigen accenten kunnen leggen”
In Tienen glundert Dirk Rummens nog na van het onverhoopte resultaat van Durf Tienen. De partij, met Jonathan Holslag als lijsttrekker, haalde 31 procent van de stemmen binnen en wordt daarmee op slag de grootste. “Ongelofelijk wat onze ploeg gerealiseerd heeft. Als nieuwe partij onmiddellijk 13 van de 33 zetels binnenhalen, dat is nog maar weinig gebeurd in de Vlaamse geschiedenis.” Dat dit het initiatiefrecht en quasi zeker de burgemeesterssjerp oplevert, schept ook kansen. “We staan sterk in de onderhandelingen en zullen zeker eigen accenten kunnen leggen. Onze voorkeur voor een coalitie gaat uit naar Tienen Anders en niet naar cd&v van huidig burgemeester Partyka”, vertelt Rummens.
Zelf is hij niet verkozen voor de gemeenteraad, maar dat had hij verwacht. “Ik stond op de 21ste plaats op de lijst en bij onze huisbezoeken hebben we telkens gevraagd aan de mensen om niet één of een paar bolletjes te kleuren, maar meteen alle bolletjes. Ik denk dat veel mensen dit ook gedaan hebben, want met 731 stemmen ben ik ook op diezelfde 21ste plaats geëindigd.” Rummens wijst er ook op dat hij uit een kleinere deelgemeente komt en dat zijn sociaal netwerk nu ook niet zo breed is. “Laat ons zeggen dat ik vaker koeien zie dan mensen”, lacht hij.
Volgens hem komt het er nu op aan om alle zeilen bij te zetten, want met 13 verkozenen en wellicht een aantal schepenambten, is de uitdaging groot. “We moeten ons inwerken in dossiers en ook de niet-verkozenen zullen daarbij een bijdrage moeten leveren, willen we de komende zes jaar degelijk werk afleveren”, klinkt het.
Maarten Van Schoonbeek (Open Bierbeek): “Als enige boer in de gemeenteraad kan ik de landbouwstem laten horen”
Maarten Van Schoonbeek is met een kater wakker geworden. Zijn partij verloor twee van de vijf zetels in de gemeenteraad van Bierbeek en komt nu uit op drie zetels. “Wij zijn een samensmelting van Open Vld met een aantal lokale mensen. Mogelijk komt het mindere resultaat door de associatie met Open Vld. Je ziet ook in veel andere gemeentes dat de liberalen zijn afgestraft. Het is jammer, omdat we constructief oppositie hebben gevoerd en toch wat zaken hebben bereikt.”
Persoonlijk ziet de veehouder-akkerbouwer wel lichtpuntjes: met 187 voorkeursstemmen is hij herkozen in de gemeenteraad. “Ik zal mijn mandaat oppakken. Zeker ook omdat ik de enige landbouwer in de gemeenteraad ben en zo de landbouwstem kan later horen.” Of zijn partij ook in landbouwkringen is afgestraft, kan hij niet zeggen. “We hebben natuurlijk ook niet heel veel landbouwers in onze gemeente. Het lijkt me sterk dat hun stem ons verlies verklaart.”

Geert Moyaers (Vooruit): “Mijn verwachtingen zijn overstegen”
Landbouwer Geert Moyaers van de linkse partij Vooruit met Goesting kan dan weer mooie resultaten voorleggen. Zijn partij haalde 66,2 procent van de stemmen in Gingelom, een stijging van 14,2 procent tegenover vorig jaar. Ook Moyaers zelf vaart er wel bij. De landbouwer is schepen van Landbouw, Openbare Werken, Mobiliteit, Sport, Landbouw en Energie en werd door de kiezer beloond met 1.051 voorkeursstemmen, het vierde hoogste aantal binnen de gemeente. “Mijn verwachtingen zijn overstegen”, zegt Moyaers aan VILT. “Ik ben er 300 stemmen op vooruitgegaan in het jaar dat de stemplicht is afgeschaft.”
Hoe de komende legislatuur er voor Moyaers uit zal zien, ligt nog niet vast, al zijn de kaarten wel vrij duidelijk. Gingelom kent slechts twee partijen, en Vooruit Met Goesting heeft de absolute meerderheid. De partij heeft dus alle vrijheid om de bevoegdheden zelf te verdelen. “Ik zou zeker niet rouwig zijn om mijn huidige functies te behouden”, zegt Moyaers.
De resultaten werden gevierd in het cultuurhuis van Gingelom, al was het voor Moyaers althans tot een beschaafd uur. “We hebben het deftig gehouden, want met ene jonge kleuter in huis kan je het niet te bont maken”, zegt de landbouwer. “Mijn gsm gaat al de hele nacht en ochtend af met allemaal mooie berichtjes. Dat doet me veel plezier.”
“Maar ik ben bovenal erg blij met het vertrouwen dat in onze ploeg wordt gesteld”, zegt Moyaers tot slot. “Zoals ik in mijn eerder interview heb aangehaald, kampt Gingelom met wateroverlast in bepaalde straten. Iets wat de oppositie ons graag ten laste legt. Maar een wachtbekken aanleggen, daar is helaas tijd voor nodig. Ik ben blij dat de mensen in deze straten me hebben aangegeven dat ze ons vertrouwen, en weten dat we er alles aan doen om deze problematiek zo snel mogelijk op te lossen.”

Martine Van Landeghem (Groen): “Eerlijk? Ik dacht dat ik ging afgaan als een gieter”
In Temse haalde de groene kandidate Martine Van Landeghem 222 voorkeursstemmen bij de partij TESAMEN. De schapenboerin van Landeghem is de inwoners erg dankbaar voor de steun. “Eerlijk? Ik dacht dat ik ging afgaan als een gieter”, lacht ze. “Ik had nooit de ambitie om in de gemeenteraad te zetelen. Ik wilde zelfs niet op affiches staan. Het was de eerste keer dat ik meedeed, en mezelf verkopen is niet mijn ding. Dat ik dan toch 222 voorkeursstemmen heb gehaald, heeft me aangenaam verrast.”
Welke rol TESAMEN zal spelen in Temse, is nog niet duidelijk. “Open Vld en cd&v hebben de verkiezingen gewonnen”, zegt Van Landeghem. “Onze voorzitter is nu aan het onderhandelen met de burgemeester, maar het is afwachten wat daaruit zal komen. Het zou mooi zijn moesten we mee kunnen besturen.”
Of Van Landeghem van plan is om ook volgende keer deel te nemen? “Dat weet ik nog niet”, zegt ze. “Maar ik ben wel blij om mijn partij te helpen. En hoe de komende maanden eruit zien? Ik ging stoppen als schapenboerin en mijn aandacht verdelen tussen een job in de verpleging en mijn hoevewinkel De Wollebol. Maar eerst en vooral wil ik op reis gaan. Een weekje. Dat heb ik in al die jaren als schapenboerin nooit gekund.”
Peter Deboeck (Vlaams Belang): “Zorgen dat bebossing Brabantse Wouden niet verder gaat”
Peter Deboeck was maandagvoormiddag telefonisch moeilijk bereikbaar. “Wij hebben een goed feestje gevierd”, vertelt de vleesveehouder-akkerbouwer die namens Vlaamse Belang deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen in Beersel. Op voorhand hoopte de landbouwer op plaats 3 net een zetel in de gemeenteraad te kunnen bemachtigen, maar met een groei van één naar vier zetels pakte de overwinning voor Vlaams Belang groter uit dan verwacht.
Met 15 van de 29 zetels behaalt Lijst Burgemeester (cd&v) de absolute meerderheid in de Vlaams-Brabantse gemeente. Deboeck, die 275 voorkeursstemmen behaalde, vermoedt dat een boerendochter van deze partij als landbouwschepen haar opwachting zal maken. Zelf zal de boer en collega-landbouwer Rudy Demol, die namens Vlaams Belang eveneens in de gemeenteraad komt, ook de boerenstem laten horen. Prioriteit voor beide boeren? “Zorgen dat de bebossing in het kader van Nationaal Park de Brabantse Wouden niet verder gaat.”
Theo Snijkers (Open Vld): “De afschaffing van de stemplicht heeft in ons voordeel gespeeld”
In Dilsen-Stokkem kwam landbouwer in bijberoep Theo Snijkers op voor Open Vld. Zondag werd zijn partij de winnaar van de verkiezingen met 39,5 procent van alle stemmen, wat een vooruitgang met vijf procent betekent. “Gezien het resultaat van de partij bij de federale verkiezingen, hadden we in eerste instantie niet verhoopt dat we voorwaarts zouden gaan”, reageert Snijkers opgetogen. “Als één van de weinigen hebben we er ook bewust voor gekozen om de partijnaam te behouden. Dit resultaat is dan ook buiten alle verwachtingen.”
Dat Open Vld in Dilsen-Stokkem dit jaar vijf procent meer kiezers kon charmeren, heeft volgens Snijkers te maken met meerdere factoren. “De afschaffing van de stemplicht heeft in ons voordeel gespeeld. We zagen een duidelijke daling van het aantal jongeren en mensen uit onze sociale wijken in de stemhokjes, wat niet zozeer ons stempubliek is”, legt de schepen van Cultuur uit. “Ook hebben we in onze stad geen Vlaams Belang.”
Met het resultaat van 696 voorkeursstemmen is Snijkers als lijstduwer zeer tevreden. “Ik ben vijfde verkozenen van mijn partij. Welke rol ik binnen het stadsbestuur zal kunnen opnemen, valt nog af te wachten wat de onderhandelingen zullen brengen.” De partijgenoot van Snijkers, Sofie Vandeweerd ligt alvast in pole position om de sjerp van de stad op te nemen. Zij sprong met haar stemmenaantal over lijsttrekker Lydia Peeters, voormalig Vlaams minister van Mobiliteit.

Stefanie Van Stappen (N-VA): “Het echte werk moet natuurlijk nog beginnen”
Ook Stefanie Van Stappen van het Bagynhof, die voor de allereerste keer opkwam voor de N-VA, is tevreden met zowel het resultaat dat de partij behaald heeft, als met haar persoonlijke uitslag. Als vijfde op de lijst telde Van Stappen 837 gekleurde bolletjes naast haar naam zondag. “Ik heb flink gewerkt om dit te kunnen bereiken. Ik hoop dat dit een aanzet kan zijn voor een nieuwe start, want het echte werk moet natuurlijk nog beginnen”, aldus Van Stappen.
N-VA in Sint-Niklaas kon rekenen op 27 procent van de stemmen, wat een daling van anderhalf procent betekent. Toch is het nog net genoeg om Vooruit, waar Connor Rousseau bovenaan de lijst stond, te verslaan met 1,9 procent. “Dit resultaat zie ik als een bevestiging dat er nog veel werk voor de boeg is. Het is fijn om te weten dat er dan ook zoveel mensen achter mij en de partij staan om nog meer beleid te mogen voeren”, aldus Van Stappen die de onderhandelingen en communicatie nog even afwacht hoe de partijverdeling in Sint-Niklaas eruit zal zien.

Strafste Boerin Lies Sampers schopt het (binnen vier jaar) tot schepen
Nadat ze bij de Vlaamse verkiezingen al een hoog aantal voorkeursstemmen kreeg, maar net niet tot in het Vlaamse parlement geraakte, heeft boerin Lies Sampers in Ieper meer geluk. Met 1.077 voorkeursstemmen belandde zij op de vierde plaats van haar partij cd&v. Omdat cd&v samen met N-VA en Open Vld een kartel vormde (Team Ieper) en een absolute meerderheid scoorde, is haar partij gegarandeerd van bestuur.
“Wij hebben vier mandaten, dus met mijn vierde plaats heb ik zelfs een schepenpost gehaald”, reageert Sampers via de telefoon terwijl ze de kalfjes eten geeft. De boerin, die ook nog als verpleegster in het ziekenhuis werkt en lange dagen klopt, kijkt uit naar haar job als lokale politica. “Maar omdat ik nog geen ervaring heb in het gemeentebestuur, heb ik afgesproken met collega Stephaan De Roo, die ook oud-landbouwer is en al ervaring heeft als landbouwschepen, om het schepenambt te delen. Na vier jaar neem ik het over.”
Sampers spreekt bovendien al haar ambitie uit voor de volgende verkiezingen: “Ook in 2029 wil ik opnieuw meedingen naar een zitje in het parlement bij de Vlaamse verkiezingen. Landbouwbelangen kun je het beste verdedigen vanuit Brussel.”
