Boerendochter op de N-VA-lijst: “’Toch niet voor deze partij’, hoor ik vaak”
interviewStefanie Van Stappen (35) wil op termijn de boerderij van haar ouders overnemen en staat op de N-VA-lijst voor de gemeenteraad in Sint-Niklaas. “Mensen reageren heel vaak ‘toch niet voor de N-VA?’”, vertelt Van Stappen. “Maar N-VA sluit aan bij heel veel punten waarin ik mij kan vinden. Ook voor de landbouw.”
Terwijl de witte rook nog nacirkelt boven het Martelarenplein, maken de politici zich al op voor een nieuwe krachtmeting. Op 13 oktober spreekt de kiezer zich uit over wie de komende zes jaar zijn eigen gemeente en provincie mag besturen. VILT zocht en vond enkele landbouwers op de lijsten van verschillende partijen. Wat drijft hen om de politieke handschoen op te nemen? Nog tot aan de verkiezingen laten we hen aan het woord.
De ouders van Stefanie hebben een gesloten varkensbedrijf in Nieuwkerken-Waas met ruim 3.000 varkens. Recent startten ze ook hun eigen korteketenverhaal met hun eigen Bagynvarken, genaamd naar de boerderij Bagynhof, waarbij het vlees wordt verkocht in de hoeveslagerij. “We hopen dat dit in de toekomst mooie perspectieven brengt voor de boerderij”, zegt Van Stappen.
Wat houdt jullie korteketenverhaal in?
“Anderhalf jaar geleden hebben we onze eerste stappen gezet in de korte keten met onze hoeveslagerij. Hiervoor zijn we gestart met een inkruising van twee nieuwe rassen, Piétrain en Duroc. Het varken wordt hier dus grootgebracht, verwerkt en verkocht. Op dit moment kunnen we een viertal varkens afzetten in korte keten, maar wekelijks komen er klanten bij en we hebben al enkele B2B-partners kunnen strikken. We groeien dus lichtjes, maar we zijn er nog lang niet om een rendabel bedrijf te maken van onze korteketenactiviteit. Onze eerste doelstelling is dan ook om er een eigen inkomen uit te halen. Dat zouden we in de eerstkomende jaren moeten kunnen bewerkstelligen. Ik plan om het bedrijf over te nemen voor mijn 40ste, ik heb dus nog even de tijd om het korteketenverhaal verder uit te bouwen.”
Is de overname een grote stap voor u, of staat het al even in de sterren geschreven.
“Het was absoluut niet vanzelfsprekend. Voor ik in het bedrijf van mijn ouders kwam, was ik leerkracht en had ik ook een eigen evenementenbureau. Maar toen de varkenssector zijn recentste crisis doormaakte, ben ik met mijn ouders over de korte keten beginnen nadenken. Zo is de bal aan het rollen gegaan en ben ik opnieuw op het bedrijf van mijn ouders beland waarbij ik de verantwoordelijk werd voor de landbouwverbreding.”
Zal het bedrijf grondige aanpassingen moeten doorvoeren in het kader van de stikstofmaatregelen?
“Daar kunnen we ons nu nog niet over uitspreken omdat er voor ons nog niets vastligt van wetgeving waaraan we ons op dit moment moeten houden. Het is uitkijken wat de toekomst brengt. Wat wel zeker is, is dat iedereen inspanningen zal moeten leveren. Wat dat zal inhouden, zullen we op latere termijn moeten bekijken.”
Hoe ziet de huidige samenstelling van de gemeenteraad in Sint-Niklaas eruit?
“Momenteel hebben we een coalitie bestaande uit N-VA, Groen en Open Vld. Samen vormen we een meerderheid met 22 op 41 zetels, waarbij N-VA de meeste zetels heeft.”
En met welke ambities trek je naar de kiezer?
“Ik heb een diepgewortelde liefde voor het platteland, ik wil dan ook klaarstaan voor alle dorpen die onze stad heeft. Bij veel inwoners knaagt het dat het dorp al een tijdje geen luisterend oor meer heeft en dat wil ik veranderen. Ik wil weten welke bezorgdheden er leven en in de mate van het mogelijke wil ik deze ook aanpakken. Ik zit ondertussen twee jaar in het bestuur van N-VA Sint-Niklaas. Toen mij de vraag gesteld werd of ik op de lijst wou staan, heb ik er even moeten over nadenken omdat het toch niet zo vanzelfsprekend is. Maar kijk, ik sta op de achtste plaats op de lijst, wat zeker een verkiesbare plaats is en ik ga er volledig voor.”
Valt dit te combineren met het volledige landbouwbedrijf?
“Dat zullen we nog moeten afwachten. Als er zich problemen stellen, dan bieden oplossingen zich ook aan.”
Waarom kiezen voor N-VA? Wat zijn de uitdagingen in Sint-Niklaas en kan zij de lokale issues oplossen?
“N-VA sluit aan bij heel veel punten die voor mij belangrijk zijn. Neem nu veiligheid, dat mensen in een veilige en warme omgeving kunnen leven en opgroeien. Dat is – net zoals in vele andere steden – ook in Sint-Niklaas een prioriteit. Daarnaast behoort ook landbouw tot de prioriteiten, het is tenslotte de basis van alles en iedereen. N-VA kan de landbouwers perspectief geven, zeker de generatie waartoe ikzelf behoor, waarbij er voldoende ondersteuning gegeven wordt in de transitie naar een duurzame bedrijfsvoering. Ook dit moet vanuit het lokale beleid ondersteund worden. Zo kan er meer ingezet worden op verbreding, waarbij het belangrijk is om burgers terug dichter bij de boer te brengen. Tot slot is het essentieel om de akkers te behouden, zeker in geval van bestemmingswijzigingen. Er moet over gewaakt worden dat landbouwgrond niet ten koste gaat van verpaarding en vertuining.
Heeft u al reacties gekregen van inwoners en collega-landbouwers?
“Uiteraard. En de meningen zijn verdeeld. Velen zeggen onmiddellijk ‘toch niet den N-VA’, waarop ik altijd verduidelijk waarom ik de N-VA toch wil vertegenwoordigen. Ik weet dat N-VA op Vlaams en federaal vlak niet erg goed in de markt ligt bij een aantal landbouwers op dit moment, maar ik wil me vooral focussen op het lokale bestuur. Daar ligt voor mij de basis om versterking te bieden.”
Beeld: Boerenbond