Lies Sampers (cd&v): "Essentieel dat boeren vertegenwoordigd zijn op alle politieke niveaus"

interview

Nadat Lies Sampers (41) bekendheid vergaarde met haar verkiezing tot Strafste Boerin is het snel gegaan met haar politieke carrière. Met bijna 9.000 voorkeursstemmen in West-Vlaanderen geraakte zij net niet in het Vlaamse parlement. Dit weekend hoopt zij wel een zitje binnen te halen in de gemeenteraad van Ieper. Eén van haar eerste prioriteiten in het gemeentebestuur is het aanleggen van een fietspad in haar straat. Niet meteen een pro-landbouwstandpunt, “maar soms moet het individuele belang, in dit geval van ons bedrijf, wijken voor het algemene belang".

10 oktober 2024 VILT-redactie
Lees meer over:
liessampers

Terwijl de witte rook nog nacirkelt boven het Martelarenplein, maken de politici zich al op voor een nieuwe krachtmeting. Op 13 oktober spreekt de kiezer zich uit over wie de komende zes jaar zijn eigen gemeente en provincie mag besturen. VILT zocht en vond enkele landbouwers op de lijsten van verschillende partijen. Wat drijft hen om de politieke handschoen op te nemen? Nog tot aan de verkiezingen laten we hen aan het woord.

Hoe ziet je landbouwbedrijf eruit?

"Wij hebben een gemengd akkerbouw-, rundveebedrijf met 170 runderen. Daarnaast ga ik nog halftijds werken, als verpleegster in het ziekenhuis."

Dat klinkt als een druk bestaan. Vanwaar de politieke ambities?

"Ik ben al vanaf mijn achttiende politiek geëngageerd en heb al meerdere verkiezingen op de kieslijst van cd&v gestaan. Ik vind het erg leuk om te doen en mijn motto is: als je iets echt graag wil, moet je er tijd voor vrij maken."

Vanwaar uw keuze voor cd&v? Er is de voorbije jaren veel kritiek op de partij gekomen, ook over het feit hoe zij voor het stikstofdecreet hebben gekozen.

"In mijn optiek is en blijft cd&v de partij voor het gezinsleven, de landbouw en het platteland en ook van welzijn. Dat zijn allemaal zaken waar ik achter sta. Wat betreft het stikstofdecreet en andere dossiers: cd&v is een minderheidspartij en moet tegen grote reuzen opboksen. Door mee aan tafel te zitten, hebben we wel belangrijke aanpassingen kunnen verwezenlijken en het belang van de landbouwers zo veel mogelijk verdedigd. Verder is het ook veelbelovend dat Jo Brouns in de huidige legislatuur zowel Omgeving als Landbouw heeft. Hij zal zeker de klok niet kunnen terugdraaien, maar zal er wel voor zorgen dat het zoveel mogelijk werkbaar is voor de boer."

En wat zijn uw ideeën voor Ieper?

"Mijn familie en ik wonen tussen de dorpen Brielen en Vlamertinge. Onze straat (Brielenstraat) is ooit uitgeroepen tot de minst fietsveilige straat van de stad Ieper. Er staat onvoldoende straatverlichting en soms gebeuren er ongelukken. Ik zou hier heel graag een fietspad aanleggen. Dit standpunt zorgt wel de nodige discussie in het gezin. Mijn man is niet gewonnen voor het idee van een fietspad omdat hij grond zal verliezen."

Niet bepaald een boerenactiepunt dus?

"Nee, maar soms moet het individuele belang, in dit geval dat van mijn gezin en bedrijf, wijken voor het algemene belang. Als hier tijdens de volgende legislatuur door mijn inzet daadwerkelijk een fietspad komt, zal ik daar later als ik oud ben met veel trots op terugkijken."

Welke plannen heb je voor de boeren?

"Ik ben en blijf uiteraard landbouwer in hart en nieren en het is essentieel dat landbouwers vertegenwoordigd zijn op alle politieke niveaus om zo de stem van de landbouw te laten horen. En ik heb tal van plannen voor de landbouw in onze gemeente. Ik zou bijvoorbeeld de korte keten graag meer promoten. Er zijn tal van korteketenboeren en deze mogen meer in het zonnetje gezet worden. Tijdens evenementen in de stad zouden we meer met lokale boeren moeten samenwerken. Dit helpt ook aan het dichten van de kloof tussen boer en burger. Daarnaast zou ik ook het groenbeheer willen aanpakken. Momenteel wordt er te weinig groenbeheer uitgevoerd en te laat gestart met het maaien. Dat leidt tot onveilige omstandigheden waarbij fietsers op de weg niet voorbij het hoge gras kunnen zien."

Hoe is de huidige samenstelling van de gemeenteraad? 

“Wij hebben een gemeenteraad met 33 zetels waarbij Open Vld, N-VA en Vooruit momenteel de meerderheid vormen, hoewel cd&v de grootste partij is. Tijdens de campagne is een nieuw kartel gevormd: cd&v, Open Vld en N-VA komen nu gezamenlijk op onder de naam Team Ieper."

Je hebt al eerder meegedaan, maar hebt het nooit tot gemeenteraadslid geschopt. Wat zijn nu de kansen?

"De kansen zijn nu wel wat groter dat ik in de raad kom, maar we zullen het zondag zien. Ik sta op de 20ste van de 33ste plaats van onze kieslijst, maar omdat dat een gezamenlijke lijst is, zegt dat niet zo veel. Nadat ik door mijn benoeming tot strafste boerin in 2022 de nodige naamsbekendheid heb vergaard, ben ik gevraagd op te komen in de Vlaamse verkiezingen deze zomer. Met 8.700 stemmen ben ik op de zesde plaats geëindigd voor onze partij in West-Vlaanderen, net te weinig om in het Vlaamse parlement te geraken. Na deze uitslag ben ik door de partij gevraagd om mij gemeentelijk weer te engageren."

Had je graag een zitje veroverd in het Vlaams parlement?

"Absoluut. Dan had ik overigens ook de belangen van de boeren beter kunnen behartigen. Wie op wil komen voor de belangen van de landbouw, moet dat vanuit Brussel doen. De gemeente heeft beperkte bevoegdheden en kan voor de landbouw niet zo veel doen."

Beeld: Ferm

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek