Landbouwersfamilie Snijkers (Open Vld) bijna een eeuw in de politiek van Dilsen-Stokkem: “We doen wat we kunnen voor de boeren”
interviewIn het Limburgse stadje Dilsen-Stokkem duwt Theo Snijkers de lijst voor Open Vld. Niet alleen de voornaam, ook de politieke ambitie en de landbouwersmicrobe werden in de familie telkens van vader op zoon doorgegeven. Als Snijkers herverkozen wordt, zal de landbouwersfamilie binnenkort voor het honderdste jaar in de gemeentelijke politiek terug te vinden zijn.
Terwijl de witte rook nog nacirkelt boven het Martelarenplein, maken de politici zich al op voor een nieuwe krachtmeting. Op 13 oktober spreekt de kiezer zich uit over wie de komende zes jaar zijn eigen gemeente en provincie mag besturen. VILT zocht en vond enkele landbouwers op de lijsten van verschillende partijen. Wat drijft hen om de politieke handschoen op te nemen? Nog tot aan de verkiezingen laten we hen aan het woord.
Hoe ziet jullie landbouwbedrijf eruit?
“Mijn ouders hebben vroeger altijd een melkveebedrijf gehad met 60 tot 70 runderen, klein- en grootvee samengeteld. Maar toen ze met pensioen gingen, hebben we er een gemengd vleesveebedrijf van gemaakt met 25 runderen. Op onze akkers kan je granen en maïs terugvinden.”
Ondervind je problemen rond het gevoerde gronden- of stikstofbeleid?
“De boerderij heeft voldoende grond navenant het aantal stuks vee, en ook in het kader van stikstof moeten we niet reduceren omdat onze veestapel ingekrompen is bij de transitie naar een vleesveebedrijf.”
Zijn er veel landbouwers in Dilsen-Stokkem?
“Dilsen-Stokkem kan beschreven worden als een landelijke stad, maar het aantal landbouwers neemt wel sterk af. In 2003 waren er nog 90 landbouwgerelateerde bedrijven. Dat aantal is in 2023 gedaald naar 57. Hieronder verstaan we zowel bedrijven met landbouw in hoofdberoep als in bijberoep. Naar redenen hoef je niet ver te zoeken: een gebrek aan opvolging, grote kosten die gemaakt moeten worden bij een doorstart, demotiverende regelgeving…”
Hoe is de huidige samenstelling van de gemeenteraad?
“Wij hebben momenteel een coalitie met Vooruit Dilsen-Stokkem, waarin wij tien zetels hebben en zij zeven. Daarmee hebben we een meerderheid van 17 op 27 gemeenteraadsleden. Onze partij levert met Lydia Peeters (Vlaams minister van Mobiliteit in de vorige regering, red.) de titelvoerende burgemeester. Sinds twee jaar ben ik zelf schepen van Cultuur en Verenigingen.”
Wat is je politieke ambitie in de volgende legislatuur?
“Indien mogelijk wil Open Vld natuurlijk opnieuw verder mee het beleid maken. We hebben al 24 jaar in de meerderheid gezeten, het zou fijn zijn moesten we dit mogen verderzetten. Maar dat is aan de kiezer om hierover te oordelen uiteraard.”
Maakt landbouw deel uit van het verkiezingsprogramma van Open Vld in Dilsen-Stokkem?
“Zeker. Ik denk aan het landbouwwegennet, waarop de landbouwers op en van hun percelen geraken. Dit proberen wij zo goed als mogelijk aan te pakken en te onderhouden, binnen de wetgeving weliswaar want je kan niet zomaar alles verharden.”
“Veel landbouwgerelateerde zaken worden echter op Vlaams of federaal niveau geregeld. Maar we doen wat we kunnen voor de landbouwers. Naar vergunningen toe zijn we bijvoorbeeld altijd vrij ruimdenkend. Als een dossiers op onze tafel terechtkomt, zullen wij als stad de landbouwers altijd steunen en zeker niet beperken. Zo zijn we bijvoorbeeld al vooruit aan het denken over de nieuwe fyto-wetgeving die eraan komt. Zo zou iedere landbouwer op termijn een eigen opvangsysteem moeten hebben waarin de gewasbeschermingsmiddelen afgespoeld en afgebroken kunnen worden. Maar we weten dat dit terug een grote kost is voor de landbouwers, daarom zijn we als partij voorstander om een centraal systeem te ontwikkelen, waar alle landbouwers terecht kunnen om daar hun gewasbeschermingsmiddelen af te breken.”
Valt het landbouwbedrijf te combineren met een job als schepen?
“Toen ik schepen werd, heb ik van mijn hoofdberoep een bijberoep gemaakt. Mijn vader heeft de boerderij wel altijd voltijds gedaan in combinatie met de politiek. Maar hij heeft nooit het schepenambt opgenomen, ook al had hij daar wel de keuze toe. Hij werkte liever van onderuit, de bottom-upaanpak.”
Wat zijn de reacties van de bewoners/mede-landbouwers dat u op de lijst van Open Vld staat?
“Mensen schrikken er niet van, het wordt zelfs een beetje verwacht als je binnen de familie al 100 jaar aan politiek doet.”