N-VA en cd&v verdelen de vijf provincies onder elkaar

nieuws

In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is N-VA als grootste partij uit de provinciale verkiezingen gekomen. In West-Vlaanderen en Limburg is cd&v de winnaar. In alle Vlaamse provincies is de zogenaamde raketijs-coalitie mogelijk, een afspiegeling van de Vlaamse coalitie met N-VA, cd&v en Vooruit, maar zover zal het niet komen. In Vlaams-Brabant is de kogel al door de kerk: N-VA, cd&v en Open Vld zetten er hun coalitie verder. Ook in Oost-Vlaanderen is er intussen een akkoord.

15 oktober 2024 Griet Lemaire
Lees meer over:
houtkantenlandschap-oostvlaanderen-1250

Provincie Antwerpen

In Antwerpen, de Vlaamse provincie met de meeste inwoners, wint N-VA net als in 2018 overtuigend. De partij haalt 32,9 procent van de stemmen binnen, dat is een pak meer dan de nummer twee op de lijst Vlaams Belang (18%) en cd&v (14,5%). Vooruit staat op de vierde plaats, met 11 procent. Vlaams Belang (+3,7%) en Vooruit (+3%) scoren opmerkelijk beter dan bij de vorige verkiezingen en ook PVDA (+2,8%) gaat erop vooruit. Grootste verliezers zijn Open Vld (-4,5%) en Groen (-4,3%). Cd&v wist het verlies beperkt te houden (-0,9%).

In Antwerpen zijn 36 zetels te verdelen. N-VA heeft er 15 (+1), Vlaams Belang 7 (+1), cd&v 5 (-1) en Vooruit 4 zetels (+2). Dat betekent dat de huidige coalitie tussen N-VA en cd&v kan worden verdergezet (20 zetels). Maar er is ook een alternatieve coalitie mogelijk tussen N-VA en Vooruit, al levert dat maar een nipte meerderheid op van 19 zetels van de 36.

Antwerpen is de legislatuur geëindigd met drie gedeputeerden, maar heeft er normaal ook vier, zoals alle provincies. Bij de start van de legislatuur waren er vier gedeputeerden: Luk Lemmens (N-VA), Jan De Haes (N-VA), Kathleen Helsen (cd&v) en Ludwig Caluwé (cd&v). Na drie jaar gaf die laatste de fakkel door aan Mireille Colson (N-VA). Zij besloot evenwel om een ander mandaat in te vullen dat de kiezer haar gegeven had in juni. Voor die enkele maanden die er nog waren tot de verkiezingen van oktober werd beslist haar bevoegdheden te verdelen over de overblijvende gedeputeerden.

Als we kijken naar de bevoegdheden die relevant zijn voor landbouw, dan zien we dat Luk Lemmens onder meer bevoegd was voor omgevingsvergunningen, Kathleen Helsen voor landbouw en plattelandsbeleid en Jan De Haes voor milieu, natuur en waterbeleid. De eerste twee, Luk Lemmens (N-VA) en Kathleen Helsen (cd&v) blijven de provinciale stemmenkanonnen voor hun partij. Zij springen zelfs boven nationale kopstukken als Jan Jambon (N-VA), Bart De Wever (N-VA) en Annelies Verlinden (cd&v). Jan De Haes moet evenwel acht partijgenoten voor zich dulden. De kans dat hij gedeputeerde blijft, lijkt dus eerder klein.

Provincie Oost-Vlaanderen

Eenzelfde beeld als in Antwerpen zien we in de provincie Oost-Vlaanderen, al zijn de verschillen er minder uitgesproken. N-VA is de grootste met 22,7 procent van de stemmen (+1,3%), Vlaams Belang staat op de tweede plaats met 18,2 procent (+4,1%) en cd&v volgt op de derde plaats met 16,9 procent (-1,1%). Vooruit wint kiezers en behaalt 13,9 procent (+4,2%). Ook hier zijn Open Vld (-7%) en Groen (-2,1%) de verliezers, al is dat bij Open Vld veel meer uitgesproken.

Ook de Oost-Vlaamse provincieraad telt 36 zetels. Om een coalitie te vormen zijn er in elk geval drie partijen nodig. De huidige coalitie van N-VA (9 zetels), cd&v (7 zetels) en Groen (4 zetels) zou in theorie kunnen verder gezet worden, maar intussen is duidelijk dat Groen afvalt en vervangen wordt door Vooruit. Samen heeft de coalitie 21 zetels, een relatief comfortabele meerderheid.

De provincie telt vandaag vier gedeputeerden. Kurt Moens en An Vervliet zetelen voor N-VA in de deputatie, Filip Van Laecke voor cd&v en Riet Gillis voor Groen. De bevoegdheden die voor landbouw belangrijk zijn zitten grotendeels geconcentreerd bij Filip Van Laecke die in juni nog zijn partijgenote Leentje Grillaert verving nadat zij werd verkozen voor het federaal parlement. Van Laecke is bevoegd voor het vergunningenbeleid, voor landbouw en plattelandsbeleid en voor het integraal waterbeleid. Milieu en natuur zit bij Riet Gillis.

De kans is groot dat de N-VA-gedeputeerden aanblijven, want zij haalden voor hun partij de meeste voorkeursstemmen. Voor cd&v moet Filip Van Laecke vier partijgenoten laten voorgaan, waaronder nationale kopstukken Joke Schauvliege en Vincent Van Peteghem, maar ook Nele Cleemput, schepen in Dendermonde en Kruisem-burgemeester Joop Verzele. Bij Vooruit heeft Conner Rousseau het grootste aantal voorkeursstemmen, maar de kans lijkt klein dat hij een provinciaal mandaat gaat opnemen. De volgende voor de partij is Dagmar Beernaert uit Oudenaarde. Zij greep in juni nog net naast een zitje in het Vlaams parlement.

Provincie West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen blijft cd&v overtuigend de grootste met 25,6 procent van de stemmen, al verliest de partij wel een fractie van haar kiezers (-0,3%). N-VA gaat dat weer heel lichtjes vooruit (+0,8%) en behaalt 20,3 procent. Vlaamse Belang haalt de grootste winst (+5,5%) en komt uit op 19,6 procent. Ook Vooruit is bij de winnaars en plust met 3,4 procent tot 15,8 procent. Net als in de andere provincies zijn Open Vld (-5,4%) en Groen (-4,9%) de grote verliezers.

Als we naar de zetelverdeling kijken, dan zijn ook in West-Vlaanderen 36 zetels de verdelen. Cd&v wint een zetel (11). Vlaams Belang wint er maar liefst drie en komt uit op acht zetels, terwijl N-VA zijn zetels weet te behouden (7). Vooruit gaat één zetel vooruit (6) en Open Vld en Groen verliezen respectievelijk drie en twee zetels waardoor ze er elk nog twee overhouden. De huidige coalitie van cd&v, Open Vld en Vooruit zou een nipte meerderheid kunnen behouden, maar er klinken stemmen om Open Vld in de coalitie te vervangen door N-VA.

Net als Oost-Vlaanderen telt West-Vlaanderen vier gedeputeerden. Vandaag zijn dat nog Bart Naeyaert en Jean de Bethune voor cd&v, Sabien Lahaye-Battheu voor Open Vld en Jurgen Vanlerberghe voor Vooruit. De belangrijkste bevoegdheden bevinden zich in de handen van Bart Naeyaert. Hij is zowel bevoegd voor omgevingsvergunningen, voor landbouw en visserij, voor plattelandsbeleid als voor Integraal waterbeleid. De bevoegdheid milieu, natuur en landschap zit bij Jurgen Vanlergberghe.

Of deze gedeputeerden verder gaan, hangt in eerste instantie van de te vormen coalitie af. Jean de Béthune blijft na Hilde Crevits de populairste in zijn provincie. Bart Naeyaert moet partijgenoten Lies Laridon, die 17 jaar burgemeester was van Diksmuide maar nu de sjerp moet afstaan, en Els Kindt, schepen in Lichtervelde en provincieraadslid, laten voorgaan. Bij Vooruit blijft Jurgen Vanlerberghe de populairste, net als Sabien Lahaye-Battheu dat blijft voor Open Vld. Bij N-VA haalt Kelly Detavernier, schepen in Kortrijk, de meeste voorkeursstemmen.

Provincie Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant, de jongste Vlaamse provincie, blijft N-VA de grootste met 24,7 procent (-0,7%). Cd&v staat op de tweede plaats met 17,9 procent (+0,3%). Vlaams Belang is nipt groter dan Vooruit. De partij haalt 12,9 procent van de stemmen, een stijging van 4,3 procent. Vooruit strandt er met een percentage van 12,8 procent net onder (+3,8%). Ook hier zien we dat Open Vld en Groen er fors op achtergaan, al is de daling van Groen (-5%) hier net groter dan die van Open Vld (-4,8%).

Ook in deze provincie zijn er 36 zetels te verdelen. N-VA (10 zetels) en cd&v (7 zetels) behouden het aantal zetels van de vorige periode en zullen er dus een extra partner moeten bijnemen. Tijdens de vorige legislatuur was dat Open Vld en intussen is al duidelijk dat die partij ook de komende zes jaar aan boord blijft. Open Vld verloor één zetel en heeft er nu vier. Daarmee heeft de coalitie voldoende zetels om verder te gaan (21).

Vandaag telt Vlaams-Brabant vier gedeputeerden. Gunther Coppens en Bart Nevens vormen de vertegenwoordiging voor N-VA, Tom Dehaene is gedeputeerde voor cd&v en Ann Schevenels voor Open Vld. De kans dat dezelfde gedeputeerden aanblijven, is vrij groot. Zij haalden, met uitzondering van een aantal kopstukken die hun mandaat in de provincie hoogstwaarschijnlijk niet zullen invullen, telkens de hoogste score voor hun partij.

Gunther Coppens van N-VA was bevoegd voor platteland en voor omgevingsvergunningen voor Halle-Vilvoorde en enkel de dossiers in eerste aanleg. De dossiers in beroep voor die regio worden behandeld door Tom Dehaene. Hij was ook bevoegd voor landbouw en streekproducten, voor het provinciaal plattelandscentrum Peerenbosch en voor Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. Bart Nevens behandelde de omgevingsvergunningen voor het arrondissement Leuven in eerste aanleg en is daarnaast ook bevoegd voor waterlopen, milieu en dierenwelzijn. Zijn Open Vld-collega Schevenels nam de omgevingsvergunningen in beroep voor dat arrondissement voor haar rekening.

Provincie Limburg

De provincie met het laagste inwonersaantal is Limburg. Net als in West-Vlaanderen blijft cd&v er de grootste partij met een kwart van de stemmen (25,4%). N-VA verliest licht (-0,7%) maar behoudt met 20,8 procent de tweede plaats. Vlaams Belang wint ruim vijf procent stemmen en haalt een score van 17,9 procent. In tegenstelling tot de andere provincies kan Vooruit hier geen stemmen winnen: een daling van één procent tot 14,4 procent. De achteruitgang van Groen en Open Vld blijft ook iets beperkter dan in de andere provincies, zij gaan respectievelijk 2,1 procent en 3,5 procent achteruit.

Als enige provincie telt de Limburgse provincieraad maar 31 zetels. De afgelopen periode hadden cd&v, N-VA en Open Vld een coalitie gesloten. Het Nieuwsblad had uit verschillende bronnen vernomen dat er een voorakkoord bestond tussen N-VA, Vooruit en Open Vld. Volgens de krant is het “een deal van de hand van Zuhal Demir”. Zij wou naar verluidt zo cd&v uit het provinciebestuur houden. Maar dat plan is mislukt, want cd&v werd niet alleen zo’n vijf procent groter dan N-VA, zonder de christendemocraten is er ook geen meerderheid mogelijk. Bovendien heeft cd&v initiatiefrecht. Op zich heeft cd&v (10 zetels) genoeg aan N-VA (7 zetels) om een meerderheid te vormen. Maar willen de christendemocraten het voorakkoord van N-VA afstraffen, dan kunnen ze ervoor kiezen om samen met Vooruit (4 zetels) en Open Vld (3 zetels) verder te gaan.

Limburg telt vandaag vier gedeputeerden. Inge Moors van cd&v is eerste gedeputeerde en bevoegd voor omgevingsvergunningen, landbouw, platteland en de Limburgse praktijkcentra. Haar partijgenoot Tom Vandeput is eveneens gedeputeerde, net als Bert Lambrechts (N-VA) die bevoegd is voor milieu en natuur, en Igor Philtjens (Open Vld). Als we naar hun voorkeursstemmen van afgelopen zondag kijken, dan is duidelijk dat Tom Vandeput wellicht op post blijft. Hij haalt de meeste voorkeursstemmen in de provincie. Inge Moors moet Jo Brouns en Raf Drieskens laten voorgaan. Bij N-VA heeft Lambrechts de meeste voorkeursstemmen, net als zijn collega-gedeputeerde Philtjens die heeft voor Open Vld. Bij Vooruit haalt Els Robeyns de meeste stemmen.

Nationale kopstukken op provinciale lijsten scoren

Wat ook opvalt: nationale kopstukken op de provinciale lijsten plaatsen loont. In Antwerpen staan Jan Jambon (N-VA), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Bart De Wever (N-VA) in de top vijf van voorkeurstemmen. Dezelfde vaststelling is er in Vlaams-Brabant. Daar staan Theo Francken (N-VA), Karin Brouwers (cd&v) en Koen Geens (cd&v) in de top vijf, Sammy Mahdi (cd&v) valt er net buiten. In Oost-Vlaanderen gaat het om Conner Rousseau (Vooruit), Joke Schauvliege (cd&v) en Barbara Pas (Vlaams Belang). Vincent Van Peteghem (cd&v) en Alexander De Croo (Open Vld) staan op plaats zes en zeven. Limburg en West-Vlaanderen lijken op dat vlak eerder een uitzondering te vormen. Enkel Jo Brouns (cd&v) is in de Limburgse top vijf terug te vinden. In West-Vlaanderen staat enkel Hilde Crevits (cd&v) bij de eerste vijf.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek