Lies Sampers uit Vlamertinge is de Strafste Boerin van Vlaanderen

Lies Sampers uit Vlamertinge, een deelgemeente van Ieper, is de Strafste Boerin geworden. “Ik ben voltijds mama, voltijds boerin en halftijds verpleegster”, zegt ze zelf. Sampers haalde het van Lotte Arkens uit Oudsbergen en Bo De Maesschalk uit Zele

7 november 2022  – Laatste update 7 november 2022 22:12
strafste boerin

Sampers combineert haar job als boerin – samen met haar man Wim Derycke baat ze een gemengd melk- en vleesveebedrijf uit met een akkerbouwtak met halftijds buitenhuis werken als gipsmeester in het Jan Yperman Ziekenhuis. “Daarnaast ben ik ook fulltime mama en ondervoorzitter van de landbouwraad in Ieper en zit ik voor de CD&V in het Bijzonder Comité in Ieper, de vroegere OCMW-raad. De landbouw ligt me nauw aan het hart. Ik wil dan ook aan iedereen de positieve aspecten van een job in de landbouw laten zien", vertelt ze.

Negen weken lang konden de kijkers van Plattelandstv kennis maken met de zes kandidaten van de Strafste Boerin 2022. Algemeen manager Diederik De Clercq van Plattelandstv lichtte toe: “Tot 2017 werd de verkiezing van de Schoonste Boerin van Vlaanderen georganiseerd, die dan een ambassadrice moest zijn voor onze land- en tuinbouw. Met de Strafste Boerin hebben we daar een vervolg aan willen breien, samen met partners als Boerenbond, Ferm, Fairebel en New Holland. Al moeten we nog zien hoe de invulling van de titel nu zal groeien, Lies is erg druk bezet. Om tot een selectie van de drie finalistes te komen werd 14.000 keer gestemd, in de finale werd er nog eens 6000 keer gestemd, met Lies dus als de winnares.”

Sampers deed oorspronkelijk voor het avontuur en om nieuwe mensen te leren kennen. Dat ze uiteindelijk won, had ze niet kunnen vermoeden. "Ik voel het nog steeds kriebelen in mijn buik. Ik had totaal niet verwacht dat ik ging winnen omdat er nog een aantal sterke kandidaten waren. Ik heb hier in West-Vlaanderen een heel druk leven met allerlei engagementen, maar nu kan ik zeggen dat ik ook vriendinnen heb gemaakt tot in Limburg", vertelt ze.

Mestactieplan?

Of we haar nu binnenkort in de studio van Ter Zake of de Zevende Dag zien om te praten over het mestactieplan of het stikstofakkoord wil Sampers nog niet gezegd hebben: “We hebben hier thuis al eens de impact nagerekend, afhankelijk van de definitie hebben we hier een tot drie kilometer velden langs waterlopen. Reken zelf uit als je daar telkens 6 meter van kwijtspeelt. De pacht en onze kosten blijven hetzelfde, dat weegt dus rechtstreeks op het gezinsinkomen en op de gezinnen. Het is vooral die impact die ik wil onder de aandacht brengen.”

Dat wil Sampers ook doen door landbouwverbreding. Regelmatig gidst ze boerderijklassen of bezoekersgroepen rond. Zelf actief in de korte keten is ze niet. ”Hier in de Westhoek zijn vele uitstekende korte-ketenproducenten en daar haal ik de hoeveproducten die we op de bezoeken laten proeven. Ik hoop dat ik iedereen kan tonen hoe mooi de landbouw is", sluit ze af.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek