Tuincentra en bloemenwinkels mogen deze keer wel openblijven

Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown vanwege de dramatische coronacijfers. We mogen thuis nog één iemand uitnodigen, niet-essentiële winkels gaan dicht en telewerk wordt verplicht. "Dit zijn de maatregelen van de laatste kans", zei eerste minister Alexander De Croo.

1 november 2020  – Laatste update 1 november 2020 14:13
Lees meer over:

De regel van vier in de binnenruimte vervalt. Er mag vanaf nu slechts één persoon tegelijk worden uitgenodigd, en dat is meteen ook het knuffelcontact. Wie alleen woont, krijgt een uitzondering en mag twee personen uitnodigen. In de buitenlucht mag nog wel met vier personen worden afgesproken, maar wel met afstand, mondmasker en in beweging.

Alle niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Thuislevering en ophalen zijn wel mogelijk. De regering stelt nieuwe steunmaatregelen voor de middenstand in het vooruitzicht. "De federale regering zal de bestaande steun evalueren, verlengen en versterken waar nodig. Er zal extra steun komen, we gaan niemand laten vallen", zei De Croo (Open Vld). Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaf aan dat ook Vlaanderen de komende dagen zal nadenken over nieuwe initiatieven. "Het uitgangspunt daarbij is nog steeds dat bedrijven die gezond waren voor de crisis niet failliet mogen gaan als gevolg van de crisis", zei Jambon.

Er zal extra steun komen, we gaan niemand laten vallen

Alexander De Croo - Eerste minister

Voedingswinkels en supermarkten blijven open. "Er is geen enkele reden om te hamsteren, degenen die dat wel doen, gaan zich heel asociaal opstellen", aldus De Croo. Colruyt heeft ondertussen aangekondigd dat het op zoek is naar 2.000 tijdelijke werknemers om de komende maanden de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. De retailer richt zich onder meer op tijdelijke werklozen. De extra mensen zijn nodig voor de extra drukte in de winkels, maar ook omdat steeds meer Colruyt-werknemers door ziekte of quarantainemaatregelen uitvallen.

"We lanceren een warme oproep naar mensen uit zwaar getroffen sectoren, die momenteel tijdelijk werkloos zijn, om te komen werken in de winkels, de logistieke distributiecentra en de productieateliers van de groep", luidt het in een persbericht.

Doe-het-zelfzaken en tuincentra mogen openblijven

Minister Van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vertelde na de persconferentie dat tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen openblijven. Tijdens de lockdown in maart moesten die aanvankelijk nog de deuren gesloten houden. "Daar was nu geen discussie over", aldus Vandenbroucke, die eraan toevoegt dat mensen ook nog naar de fietsenmaker of naar de garage kunnen voor herstellingen. "Mensen kunnen ook nog steeds bestellingen plaatsen bij winkels die gesloten zijn en die dan eventueel voor de deur ophalen. We moeten alleen vermijden dat ze binnengaan, want anders krijgen we weer te veel contacten, en dat is wat het virus wil."

Belgische landbouwers lijden onder lockdown in Frankrijk en Duitsland

Landbouwers die aan de horeca leveren maken zich grote zorgen. Ze hebben niet alleen te lijden onder de sluiting van de horeca hier, maar ook onder de lockdown in buurlanden Frankrijk en Duitsland. Dat meldt de landbouworganisatie Boerenbond.

Zo'n 80 tot 85 procent van de afzet van Belgische landbouwers gaat naar onze buurlanden. Dat er in Frankrijk en Duitsland een lockdown is, heeft dus wel degelijk een impact, verklaart Boerenbond-woordvoerder Vanessa Saenen.

De sluiting van de horeca bij ons heeft er zwaar ingehakt. Zo is de vraag naar bijvoorbeeld typische horecaproducten zoals frietaardappelen en kalfsvlees sterk gedaald. Volgens Saenen was er in de zomermaanden een licht herstel, maar die periode was te kort om veel effect te hebben.

"Bovendien is er nu ook weinig perspectief", stelt Saenen. Ze erkent dat elke sector klappen krijgt en dat de landbouw een essentiële sector is en de landbouwers dus kunnen blijven werken.

En verder…

De niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten de dueren sluiten. De scholen gaan op slot tot 15 november. Daarna kan het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair in principe weer opstarten. Bedrijven moeten niet dicht, maar telewerk wordt verplicht. Wanneer dat niet mogelijk is, mag het personeel naar de werkvloer komen, maar enkel met mondmasker en met voldoende ventilatie.

Vakantieparken sluiten vanaf 3 november. Tot die datum blijven hun indooractiviteiten al dicht. Hotels kunnen open blijven, maar moeten hun restaurant en bar sluiten. Maaltijden kunnen enkel nog op de kamer worden genuttigd.

De aanwezigheid op begrafenissen wordt beperkt tot 15 personen, zonder maaltijd of receptie achteraf.

Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen komt er niet. "Als mensen de auto willen nemen om te gaan wandelen in een bos op 30 kilometer van hun huis, zie ik niet in waarom we dat zouden verbieden", verdedigde de premier die beslissing.

"Het zal een inspanning zijn van lange duur", zei De Croo. "Daarom zullen de regels gelden voor minstens anderhalve maand, vanaf de nacht van zondag op maandag. Voor de winkels komt er een evaluatie ten laatste op 1 december." De regering roept wel iedereen op om de voorschriften al met onmiddellijke ingang te beginnen volgen.

Het zijn volgens De Croo de maatregelen van de laatste kans. "Als we de curve snel willen doen dalen, ligt het vandaag in onze handen, in uw handen", besloot hij.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek