Horecatoeleveranciers vragen uitbreiding tijdelijke werkloosheid

De aardappel-, groente- en fruithandel en -verwerking lanceert een dringende oproep naar de federale regering om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht opnieuw breder toe te laten. “Voor de toeleveranciers van de horeca en grootkeukens staat het water aan de lippen. Tijdelijke werkloosheid opnieuw invoeren kan drama’s vermijden”, klinkt het.

28 oktober 2020  – Laatste update 28 oktober 2020 17:36
Lees meer over:

De verstrengde maatregelen van de federale en gewestelijke overheden in ons land, maar ook in de buurlanden, zorgen volgens Belgapom en Fresh Trade Belgium (verenigd in de koepel FVPhouse) voor een feitelijke lockdown. “Deze light-versie van de lockdown in het voorjaar hakt stevig in op het economisch herstel, vooral in de horecasector en de toeleveringsbedrijven van de horeca”, zegt Romain Cools van Belgapom. Ook de sectoren van de aardappel-, groente- en fruithandel en -verwerking zijn getroffen. Het gaat vooral om bedrijven die verse, geschilde of versneden producten leveren aan horecabedrijven.

Sinds 1 september is voor hen het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht weggevallen omdat ze niet op de lijst staan van hard getroffen sectoren of omdat ze tijdens het tweede kwartaal niet minstens 20 procent tijdelijke werkloosheid inriepen. Belgapom en Fresh Trade Belgium sluiten zich dan ook aan bij de vraag van Unizo en Fevia om een veralgemeende toegang tot tijdelijke werkloosheid wegens overmacht opnieuw in te roepen en dit tot 30 juni 2021.

“We zien dat bedrijven in de toeleveringssector het water aan de lippen komt te staan. Zij zouden snel en flexibel moeten kunnen reageren om hun waardevolle medewerkers een oplossing te kunnen aanbieden”, vult Veerle Van der Sypt van Fresh Trade Belgium aan. Zij wijst erop dat de huidige regeling niet inspeelt op de behoeften, terwijl andere bedrijven volledig uit de boot vallen. “Deze bedrijven hebben echt nood aan een verlenging van de maatregel”, klinkt het.

Onze personeelskosten blijven doorlopen, maar onze omzet kelderde ondertussen wel tot 45 procent

Kruidenspecialist Van Laethem uit Vlezenbeek

Het zijn vooral de kmo’s in de sector die zwaar getroffen worden. “Onze personeelskosten blijven doorlopen, maar onze omzet kelderde ondertussen wel tot 45 procent. Ieder mens met gezond verstand beseft dat dit niet houdbaar is”, getuigt kruidenspecialist Van Laethem uit Vlezenbeek. Ook Remofrit uit Verrebroek begrijpt niet dat de uitstekende medewerkers die de voorbije maanden uitgeroepen zijn tot ‘food heroes’ nu in de kou blijven staan. “Eens de horeca opnieuw open ten volle zijn klanten opnieuw kan ontvangen, zullen we de kennis en motivatie van deze medewerkers opnieuw nodig hebben. Daarom is nu actie nodig”, zegt Wim Lannoey.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek