Meest recent
Duik in het archief
-
Aldi gaat aan de haal met eerste Vlaamse bessen
Met de symbolische aankoop van de eerste Vlaamse blauwe bessen bij BelOrta heeft supermarktketen Aldi het seizoen officieel geopend. De opbrengst – 10.000 euro dankzij een verdubbeling door... -
Nieuwe serre moet onderzoek naar quarantaine-organismen mogelijk maken bij pcfruit
Op de site van onderzoekscentrum Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Kerkom (Sint-Truiden) is gestart met de uitbreiding van een serre waarin onderzoek zal worden gedaan naar quarantaine-or... -
Fruit- en groentecijfers 2024: Fruitverkoop gedaald, een derde eet geen dagelijkse portie groenten
Banaan is het populairste stuk fruit, tomaat is de populairste groente en Belgen kopen steeds minder vers fruit. Dit alles leert VLAM uit consumentenonderzoeken via het YouGov-panel van 6.00... -
Bessenteelt staat onder druk in Vlaanderen
In Vlaanderen neemt de bessenteelt zienderogen af. “We zien een sterke daling van het bessenareaal. Die trend zet zich al enkele jaren door, maar dit jaar is de terugval opvallend sterk”, me... -
PC Fruit onderzoekt inzet van elektrische tractoren in de Vlaamse fruitsector
Het Proefcentrum Fruitteelt (Pcfruit) in Sint-Truiden voert de komende weken tests uit om na te gaan of elektrische tractoren een meerwaarde kunnen betekenen voor de fruitsector. Onder meer... -
Coöperatief ondernemen in de praktijk: vijf vragen aan REO
Bij REO in Roeselare is coöperatief ondernemen geen loze slogan, maar dagelijkse realiteit. Met 750 actieve vennoten, een sterke inspraakstructuur en een duidelijke focus op duurzaamheid en... -
Coöperatief ondernemen in de praktijk: vijf vragen aan BelOrta
Samenwerkingen spelen een steeds grotere rol in de landbouw- en voedingssector. BelOrta, een coöperatieve voor groenten- en fruit, neemt hierin een voortrekkersrol. Van, voor en door telers,... -
Limburgse fruitteler zet trend met sapverwerking en bloesemtoerisme
Achttien jaar geleden besloot Piet Porreye zijn appelen een extra bestemming te geven. Wat begon met het laten persen van zijn fruit voor de lokale school en kruidenier, groeide uit tot ... -
Hoogstamboomgaarden met uitsterven bedreigd: Biedt UNESCO een uitweg?
De hoogstamfruitbomen, die lange tijd het Haspengouwse landschap vorm gaven, verdwijnen in sneltempo. De afgelopen 20 jaar ging er wekelijks 1 tot 2,5 hectare verloren, waardoor het totale a... -
Bananen sterker maken met CRISPR: KU Leuven vindt nieuwe methode
Onderzoekers van de KU Leuven hebben een innovatieve techniek ontwikkeld om bananen genetisch weerbaarder te maken tegen ziekten en klimaatverandering. De methode, gebaseerd op CRISPR-techno...
Dossier