39 e-commercebedrijven die coronacrisis misbruiken met valse claims

Het FAVV heeft sinds de start van de coronacrisis al 39 dossiers geopend voor e-commercebedrijven die voedingsmiddelen aanbieden met misleidende claims gelinkt aan het coronavirus. "Bepaalde bedrijven maken gebruik van de angst voor het virus om levensmiddelen te verkopen die zouden 'beschermen' tegen COVID-19. Die claims zijn ongegrond en illegaal", klinkt het.

31 december 2020  – Laatst bijgewerkt om 31 december 2020 11:54
Lees meer over:
voedingssupplement-pil-vitamine-medicatie-1250

Sinds de lockdown in maart heeft de online verkoop een enorme boost gekregen, zo ook de online verkoop van voedingsmiddelen en -supplementen. Helaas is er dikwijls geen garantie dat de producten voldoen aan de Europese wetgeving en dus veilig zijn voor de consument. Verschillende websites verkopen bovendien levensmiddelen die claimen bescherming te bieden tegen het coronavirus of het virus zelfs te genezen.

valseclaim-corona-fraude-favv-507

Deze claims zijn niet alleen illegaal, maar misleiden de consument omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat voedingsmiddelen het coronavirus kunnen voorkomen of genezen. Daarom heeft het FAVV sinds maart het web doorzocht, op zoek naar voedingsproducten met misleidende claims die gelinkt zijn aan het coronavirus. Het Agentschap ontdekte verschillende websites en onlinewinkels die de regels overtreden: 39 dossiers werden geopend door het FAVV, waarvan 21 voor Belgische ondernemingen.

De meest voorkomende producten die valselijk werden aangeboden zijn voedingssupplementen, vitaminen en andere producten die het immuunsysteem zouden versterken. Ook andere producten waren betrokken, waaronder honing, kruiden en kruidenmengsels en zelfs bio-maaltijden. Het FAVV nam de nodige maatregelen en de betrokken bedrijven werden verplicht om de valse claims op de webpagina te verwijderen. De bedrijven ontvingen een pv en het FAVV voert een heronderzoek uit.

Verhoogde controle op postpakketten

Ook de postpakketten die ons land binnenkomen ontsnappen niet aan de aandacht van het FAVV. De Nationale Opsporingseenheid (NOE) van het FAVV voert sinds 2015 controles uit op de invoer van postpakketten uit derde landen, en in het bijzonder van voedingsmiddelen en -supplementen die via het internet worden besteld. Het aantal gecontroleerde postpakketten in 2020 is aanzienlijk verhoogd omdat de online verkoop tijdens de coronapandemie een boost kreeg. De medewerkers van het FAVV schonken dit jaar extra aandacht aan de eventuele expliciete vermelding van Covid-claims. De NOE onderschepte enkele pakketten met levensmiddelen die expliciet ‘COVID-19’ en/of ‘CORONA’ vermeldden op het etiket en verschillende pakketten met levensmiddelen die beweren het immuunsysteem te versterken.

De Europese Commissie bundelt de resultaten van de controles van de bevoegde autoriteiten van alle deelnemende lidstaten. Tot nu toe zijn er 535 Europese en 85 internationale cases gerapporteerd waarbij sprake is van online aanbiedingen en advertenties van levensmiddelen die zouden beschermen tegen COVID-19.

Het FAVV benadrukt dat consumenten die online levensmiddelen kopen er zeker van moeten zijn dat de bedrijven bij wie ze aankopen door de overheid gekend zijn. Via de website www.foodweb.be kan de consument Belgische bedrijven opzoeken die actief zijn in de voedselketen en geregistreerd zijn.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek