header.home link

VLAM becijfert impact coronacrisis op sierteeltsector

25 september 2020

De neergaande tendens in de sierteeltmarkt leek gestopt, maar toen kwam de coronacrisis. “Tijdens het eerste semester 2020 werden er meer stuks verkocht in Vlaanderen maar aan een lagere prijs waardoor de sierteeltbestedingen daalden”, klinkt het bij VLAM. “En hoewel de onlineverkoop boomde, kon die het verlies in de sierteeltmarkt niet goedmaken.”

Lees meer over:

De sierteeltbestedingen hebben geleden onder de coronacrisis. “De neergaande tendens van de sierteeltbestedingen leek gestopt in 2018 en de verwachtingen waren hoopvol, maar toen kwam de coronacrisis”, klinkt het bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

De voorbije periode daalden de sierteeltbestedingen in België met 12 procent. In Vlaanderen bleef deze daling beperkt tot 9 procent. Dat blijkt uit gegevens die GfK Belgium verzamelde via de consumerscanmethode bij 6.000 Belgische gezinnen in opdracht van VLAM over de periode juli 2019 – juni 2020.

Meer verkocht, maar aan lagere prijzen

“Door de lockdown in maart 2020 kwam de verkoop van tuinplanten, ondanks het mooie weer, traag op gang”, reageert VLAM. “Winkels waren tijdelijk gesloten en de export liep moeilijk terwijl de productie op volle toeren draaide. Hierdoor was er een overaanbod en een druk op de prijzen. Door het mooie weer in het voorjaar was er wel een grote vraag naar buitenplanten. De consument met groene vingers, vooral in Vlaanderen, kocht massaal aan lage prijzen.” Tijdens de coronacrisis (1e semester 2020) werden er meer stuks verkocht in Vlaanderen (+16%) maar aan een lagere prijs (-24%) waardoor de bestedingen met 11 procent daalden.

“Het aantal kopende huishoudens in België bedraagt 67 op 100”, laat VLAM weten. “In Vlaanderen ligt dit aantal zelfs nog iets hoger (69 op 100) en het steeg ook in de voorbije periode.” De meeste kopers vinden we bij de kamerplanten (43 op 100), gevolgd door de snijbloemen (38 op 100) en de categorie van de bomen en tuinplanten (33 op 100) op de voet gevolgd door balkon- en perkplanten (31 op 100). “Bloemstukken hadden een moeilijk seizoen door de coronacrisis en zagen het aantal kopers teruglopen van 17 naar 16 op 100”, aldus VLAM. Het aantal kopers van bloembollen bleef stabiel (14 op 100).


VILT TeeVee volgt een jaar lang het bedrijf Drieghe Azalea, kijk hier hoe Jeroen en Ellen de coronacrisis beleefden:


Binnen de totale sierteeltcategorie hebben de snijbloemen een omzetaandeel van 28 procent, daarmee zijn ze de belangrijkste categorie, gevolgd door kamerplanten (22%) en balkon- en perkplanten (21%). “Ook hier zien we dat de bloemstukken niet enkel daalden in aantal kopers, maar ook in marktaandeel, dat zakte van 18 naar 12 procent”, aldus VLAM.

Als een huishouden bloemen en planten koopt, dan gebeurt dat zo’n negen keer per jaar. “Binnen de categorie van de snijbloemen is het gemengde boeket goed voor 42 procent van de bestedingen”, weet VLAM. “De tweede plaats wordt ingenomen door het mono-boeket van rozen (22%). De top drie wordt vervolledigd door het mono-boeket van tulpen (13%). Het aandeel van andere mono-boeketten neemt een vijfde van de markt in.”

De eer van favoriete kamerplant valt de orchidee te beurt (24%). “Onze nationale trots, de azalea, heeft een stabiel aandeel van vier procent binnen de categorie van de kamerplanten”, aldus VLAM.

Vooral de bloemenwinkel en de openbare markt moesten zwaar inleveren door de coronacrisis, zij zagen hun marktaandeel dalen met respectievelijk 29% en 64%

VLAM

Wie koopt wat?

De aankopen van sierteeltproducten zijn sterk leeftijds- en levenscyclusgebonden. “We zien dat de sierteeltbestedingen stijgen met de leeftijd”, zegt VLAM. “De 50-plussers vormen de belangrijkste groep binnen de sierteeltmarkt. Deze groep is immers goed voor 80 procent van de omzet. Vooral de 65-plussers zijn trouwe sierteeltkopers.”

Met een bedrag van meer dan 70 euro per capita besteden de oudere alleenstaanden en de welgestelde gepensioneerden een veelvoud van het bestedingsbedrag van de jonge alleenstaanden en de gezinnen met kinderen, die minder dan 20 euro per capita spenderen aan bloemen en planten.  

De jonge alleenstaanden besteden weinig aan sierteeltproducten en kopen hoofdzakelijk snijbloemen. De gezinnen met kinderen met een beperkt inkomen en de gepensioneerden kopen relatief meer kamerplanten. Bomen en tuinplanten zijn relatief oververtegenwoordigd bij de gezinnen met kinderen.

Supermarkten winnen terrein

De bloemenwinkel is met een marktaandeel van 34 procent marktleider maar verloor terrein aan de supermarkt, (vooral buurtsupermarkt en hard discount) die op een tweede plaats komt (29% marktaandeel), gevolgd door het tuincentrum (23% marktaandeel). “Vooral de bloemenwinkel en de openbare markt moesten zwaar inleveren door de coronacrisis, zij zagen hun marktaandeel dalen met respectievelijk 29 en 64 procent”, aldus VLAM. “De onlineverkoop boomde, maar kon het verlies van deze kanalen niet goedmaken.”

Meer weten? Je vindt het volledige rapport terug op vlam.be.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek