nieuws

België telt meer 300 kazen, maar consument kiest er zelden voor: “Vlamingen mogen chauvinistischer worden in hun kaaskeuze”

nieuws

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) lanceert onder de noemer 'Supporters van goeie smaak' deze week een campagne om Belgische kazen te promoten. Want hoewel de ‘kazen van bij ons’ al goed gekend zijn, mogen Vlamingen gerust nog chauvinistischer worden in hun kaaskeuze, vindt VLAM.

Vandaag
Lees meer over:
melkkaaszuivel

"Belgische kazen hebben een duidelijke inhoudelijke en emotionele identiteit, die zich situeert tussen het alledaagse karakter van Hollandse kazen en het uitgebreide gamma van Franse kazen", licht VLAM toe. Maar van de 11 kilogram kaas die een Vlaming jaarlijks eet, is slechts 15 procent van Belgische makelij. Dat kan beter, zo meent VLAM. Daarom lanceert het centrum deze week een campagne die consumenten oproept om “supporter te worden van goeie smaak en bewust te kiezen voor kazen van bij ons”.

Om volop te kunnen geniet van de Belgische kazen geeft VLAM volgende kaastips mee:

  • Bewaar kaas in de groentelade van je koelkast, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.

  • Bewaar kaas steeds goed verpakt, want kaas neemt gemakkelijk geurtjes op van andere producten in je koelkast.

  • De smaak van kaas komt het beste tot zijn recht bij kamertemperatuur. Neem kaas daarom een half uur voor gebruik uit de koelkast.

België ademt kaas. Door een lange traditie van vakmanschap kunnen we vandaag kiezen uit meer dan 300 Belgische kazen: van abdij- en bierkazen tot kruidige geitenkazen en biologische rauwmelkse toppers. In het filmpje hieronder neemt kaasmaker Hans je mee in zijn ambacht.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek