header.home link

Vion draait verlies in “turbulent” jaar

Voor het eerst in jaren heeft de Nederlands-Duitse voedinggroep Vion zijn boekjaar afgesloten met verlies, zo blijkt uit de jaarresultaten van het bedrijf. Vion, dat vorig jaar nog het Belgische slachthuis Adriaens overnam, wijst naar de moeilijke marktomstandigheden als reden.

25 maart 2022  – Laatste update 25 maart 2022 14:59
VIONadriaens-slachtproces-uitbenen-11-1250

In 2021 bedroeg de winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijven en afboekingen (EBITDA) 40 miljoen euro, terwijl dat in 2020 nog 122,3 miljoen euro was. “Dit werd sterk beïnvloed door veranderlijke marktomstandigheden, verstoringen in de toeleveringsketen en hogere kosten”, vertelt CEO Ronald Lotgerink, die het over een “turbulent jaar” heeft. Het resulteerde in een nettoverlies van 29 miljoen euro ten opzichte van een winst van 52,9 miljoen euro in 2020.

Ook de omzet daalde met 6,2 procent naar 4,6 miljard euro. Als reden wijst Vion naar de lagere prijzen, “want het verkoopvolume daalde met slechts 1,9 procent”, klinkt het. Die lagere prijzen zijn een rechtstreeks gevolg van de moeilijke markt die te lijden had onder de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest. Die hadden op hun beurt exportbeperkingen naar Azië en China en een sterke afname in de varkenspopulaties tot gevolg. “Daarboven was er ook sprake van een sterk verminderde vraag naar varkensvleesproducten in China. Dit zorgde voor een overschot aan varkensvlees in Europa, vooral in Duitsland, waardoor de varkensvleesprijzen fors daalden”, duidt Lotgerink.

De prijs van rundsvlees steeg dan weer als gevolg van een kleiner aanbod in combinatie met een gelijkblijvende vraag. “De prijzen stegen het sterkst aan het einde van het jaar en dat had gevolgen voor onze marges”, vervolgt de CEO. “Prijsstijgingen voor vers vlees kennen immers vertraging omdat klanten zich moeten aanpassen, waardoor dit extra druk zet op onze marges.”

Voor wat 2022 zal brengen, is het volgens Lotgerink koffiedik kijken. Hij verwacht alvast een impact van de oorlog in Oekraïne op de voedselketens. “De prijsstijgingen van grondstoffen voor veevoer en de hogere energiekosten zullen leiden tot hogere inkoopprijzen van vee. De prijsinflatie zal ook een effect hebben op de prijzen voor vlees en vleesproducten”, zegt de Vion-topman die meegeeft dat hij de extra kosten zal moeten doorrekenen naar zijn klanten.

Ondanks de mindere resultaten blijft Lotgerink geloven in de strategie die het voedingconcern sinds 2019 volgt. Hierbij ligt de focus op kortere en gesloten ketens die producten afleveren met toegevoegde waarde op vlak van smaak, klimaat en dierenwelzijn. Ook de overname van het slachthuis Adriaens uit Zottegem past hierin. “Een strategie bouw je niet voor een jaar, dus houden we vast aan deze koers”, besluit de CEO. “De markt herstelt zich wel weer.”

Vion na overname Adriaens: “We zien België als ons derde thuisland”
Uitgelicht
Met de overname van slachthuis Adriaens in Zottegem zet Vion Food Group voor het eerst voet aan wal in ons land. “Adriaens is het mooiste runderslachthuis van Europa en wij ga...
13 juli 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek