header.home link

Denemarken laat pelsdierhouderij vanaf 2023 terug toe

26 september 2022

De Deense regering wil het fokken van nertsen volgend jaar weer toelaten nadat de hele nertsenstapel werd geruimd tijdens de coronapandemie. Het staatsgezondheidsinstituut SSI stelt dat het risico van een sterk gereduceerde kweek op de volksgezondheid als gering kan worden ingeschat.

Lees meer over:

In november 2020 besliste de Deense premier Mette Frederiksen dat alle nertsen in het land – ruim 15 miljoen dieren – afgemaakt moesten worden. De reden voor deze radicale stap was dat het coronavirus in de dieren gemuteerd was en op de mens was overgegaan. De nertsenhouders werden vergoed voor de geleden schade en er werd een voorlopig verbod op het houden van pelsdieren ingesteld.

De massale slachting leidde wel tot een groot debat in het land. Achteraf bleek dat er geen rechtsgrond voor was en dat die erna gelegd moest worden. De toenmalige minister van Landbouw Mogens Jensen nam ontslag in de nasleep van de controverse.

Maar dat was niet alles, omdat de verbrandingsovens de aanvoer van gedode nertsen niet konden volgen, werden de dieren in de nabijheid van een meer in putten onder de grond gestopt. Daar dreigden ze het oppervlakte- en grondwater te vervuilen en dus moesten de dieren opnieuw opgegraven en verbrand worden.

Er kwam zelfs een parlementaire onderzoekscommissie naar het hele gebeuren. Die was zeer kritisch voor het toenmalige regeringsbeleid. Zo werd gesteld dat de premier Denemarken “schromelijk misleid” heeft en de commissie sprak ook van “laakbaar gedrag”. Toch werd geoordeeld dat van opzet of kwaadwilligheid geen sprake was. Premier Frederiksen verontschuldigde zich nadien bij de nertsenhouders.

Ondertussen heeft de Deense regering beslist om het verbod op het kweken van nertsen op het einde van het jaar op te heffen. Dat betekent dat vanaf begin 2023 opnieuw nertsen mogen gehouden worden in het land dat voor de coronapandemie één van de grootste pelsproducenten ter wereld was. Met de fokkers die opnieuw dieren willen houden, zal er nog besproken worden welke maatregelen nodig zullen zijn om besmettingen in de toekomst te beperken.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek