Tekort aan plantgoed bomen pas over enkele jaren verholpen

Wie nog een fruitboom of haagplanten wil zetten dit voorjaar, komt vermoedelijk van een kale reis thuis. Tuincentra maken melding van grote tekorten aan grote planten en bepaalde bomen. Volgens AVBS, de Vlaamse sierteeltfederatie zijn er soms alternatieven voor handen. Het constateert evenwel dat er nog enkele jaren een gebrek aan bepaalde producten kan bestaan. Corona heeft een run op boom plantgoed teweeggebracht en het aanvullen van de voorraad duurt enkele jaren.

14 februari 2022  – Laatste update 14 februari 2022 20:49
Lees meer over:

Sinds corona bestaat er een tekort aan grote planten en bomen bij de tuincentra. "Sinds de start van de coronacrisis zijn er veel meer grote planten verkocht. Die zijn nu quasi onvindbaar", zegt David Van Uytsel van het gelijknamige tuincentrum in Kontich. Hij noemt ook het voorbeeld van taxussen boven de 1,75 meter, ficussen of volgroeide leibomen.  

Ook bij tuincentrum Het Wilgenbroek in Oostkamp klinken soortgelijke geluiden. “De vraag was de afgelopen twee jaar groot en het aanbod heeft niet kunnen volgen”, vertelt oprichter Thierry Van Paemel. “Wij hebben grotere volumes ingekocht, maar aan sommige producten is moeilijk te geraken. Door de krapte om de markt zijn ook de prijzen opgelopen, zeker met tien procent.”

Gebrek aan meerjarig plantgoed

Het zijn vooral de producten waar enkele jaren aan geteeld wordt voordat zij op de markt verschijnen die moeilijk te verkrijgen zijn. “Sinds corona hebben mensen veel meer aandacht voor groen en investeren in hun tuin. Daardoor is er een grote run op sierteeltproducten ontstaan en zijn sommige voorraden uitgeput”, verklaart Lucien Verschoren, voorzitter boomkwekerij van AVBS. Hij benadrukt dat er voor sommige producten vaak wel minder bekende alternatieven beschikbaar zijn.

Sinds corona hebben mensen veel meer aandacht voor groen en investeren in hun tuin. Daardoor is er een grote run op sierteeltproducten ontstaan en zijn sommige voorraden uitgeput

Lucien Verschoren - Voorzitter boomkwekerij van AVBS

Bij de verklaring van de krapte duikt Verschoren ook kort in het verleden, voor corona. “Van 2008 tot 2018 kende de Vlaamse boomkwekerij een hele slechte periode en is er nauwelijks verdiend. Dit heeft tot gevolg gehad dat er telers gestopt zijn en dat het aanbod lager lag.” Tel daarbij de koopwoede van de Britten voor de brexit en het is te begrijpen dat de voorraden tijdens corona niet groot waren.

Verschoren en andere experts stellen dat het nog twee jaar kan duren voordat de balans op de markt hersteld is en het aanbod de vraag kan volgen. Het duurt immers enkele jaren voordat een grote plant of bepaalde boomsoort klaar is voor de verkoop. “Je ziet de laatste tijd dat boomkwekers weer aan het opschalen zijn om in de groeiende vraag te voorzien”, vertelt de AVBS-man die stelt dat de conjunctuurgolf in de boomkwekerij van alle tijden is, maar door corona misschien wat hevigere vormen heeft aan genomen.

IMG_0376

Goede tijden voor boomkwekerijen

Boomkwekers maken in ieder geval goede tijden door, ondanks de sterk gestegen kosten. “De vraag is inderdaad goed”, vertelt Karel De Nolf, medezaakvoerder van boomkwekerij Willy De Nolf uit Waregem. “We merken dat producten ook eerder in het seizoen weggaan waardoor we soms nog een extra ronde kunnen opzetten op de vrijgekomen plaatsen.”

Ook Willy De Nolf, die 35 hectare bewerkt waaronder 5 hectare serre en 30 hectare containerveld, drijft het aandeel grote producten, waar langer aan geteeld moet worden, wat op. “Maar dat gaat maar over enkele procenten”, vervolgt de teler die benadrukt dat een teeltplanning voor meerjarig plantgoed altijd een risico met zich meebrengt. “Wie weet hoe de vraag over twee, drie jaar is als de producten op de markt komen.”

De Nolf teelt struiken, vaste planten, coniferen, klimplanten, spillen en bomen in pot en staat bekend voor zijn uitgebreide assortiment. Het heeft 1.700 verschillende cultivars en doordat sommige soorten in verschillende potmaten gekweekt worden, telt het totaalassortiment ongeveer 3.000 verschillende exemplaren.

Bron: Eigen berichtgeving / Radio 2

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek