header.home link

Coronacrisis doet landbouwvacatures boomen

20 april 2020
De coronacrisis heeft een duidelijke impact op de arbeidsmarkt. In maart 2020 werden 17.361 vacatures rechtstreeks gemeld bij VDAB, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk en Landbouw Hilde Crevits (CD&V). Dat is bijna één derde minder dan in maart 2019. “Tegelijkertijd zien we in de primaire sector dan weer een grote stijging van het aantal vacatures”, zegt Crevits. “Die sector werkt hard door en met de oogst voor de deur, zijn daar heel wat extra krachten nodig.” Boerenbond is blij met de inspanningen, maar hoopt toch vooral nog op seizoensarbeiders uit Centraal- en Oost-Europa.
Lees meer over:

In maart 2020 werden 17.361 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld in het normaal economisch circuit zonder uitzendopdrachten (zonder vacatures van wervings- en selectiekantoren). Dat is 31,3 procent minder dan in maart 2019.

Eén sector blijft opvallend goed scoren: de primaire sector. “De landbouw en de groente- en fruitteelt kunnen natuurlijk niet stilgelegd worden en hebben nu heel wat seizoenarbeiders nodig om te helpen bij de oogst”, aldus de minister. “Maar door de getroffen maatregelen zijn niet alle werknemers die traditioneel in de seizoensarbeid ingezet worden beschikbaar. Om toch de nodige arbeiders te vinden, schakelen de landbouwers meer dan ooit VDAB in.”

De cijfers zijn opvallend, maar liggen wel in de lijn der verwachting. Om de impact op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk te beperken, werden intussen al maatregelen genomen. Op vraag van minister Crevits werd op 19 maart een oproep gelanceerd naar werkgevers in essentiële sectoren om hun vacatures te melden bij VDAB met de code #COVID19. Op die manier kan heel gericht gematcht worden waar de noden het hoogst zijn. Op 17 april 2020 stonden er 2.223 #COVID19 vacatures online. Er is een grote en blijvende interesse in de vacatures. Op 16 april hadden 27.198 kandidaten aangeduid geïnteresseerd te zijn.

Intussen staat voor de land- en tuinbouwsector ook de website helpdeoogst.be van VDAB online. Daarmee ondersteunt de minister de land- en tuinbouwers die op zoek zijn naar extra helpende handen voor de oogst. Op de site kunnen heel eenvoudig #COVID19 vacatures geplaatst worden en kunnen geïnteresseerden zich melden.

0

2.223 Aantal #COVID19-vacatures

0

27.198 Geïnteresseerde kandidaten

Seizoensarbeiders uit Centraal - en Oost-Europa

Omdat de kandidaten een heel ander arbeidersprofiel hebben moeten de betrokken landbouwers eerst heel wat tijd investeren in opleiding.

Vanessa Saenen - Boerenbond

Het blijft natuurlijk de vraag of dit zal volstaan om het tekort op te vangen. Boerenbond hoopt toch vooral op seizoensarbeiders uit Roemenië, Bulgarije en Polen. Daarom vraagt de landbouworganisatie dat de federale regering alsnog akkoorden sluit met deze landen zodat hun arbeiders toch naar hier kunnen komen. Ze hoopt ook op beslissingen op de EU-top van donderdag ter facilitering van het vrij verkeer van personen binnen de EU.

"We zijn uiteraard zeer blij met de eerdere beslissingen van de federale regering zodat tijdelijk werklozen die aan de slag gaan in de landbouw 75 procent van hun uitkering kunnen behouden. In de praktijk betekent dit echter een hele aanpassing voor beide partijen. Omdat de kandidaten een heel ander arbeidersprofiel hebben moeten de betrokken landbouwers eerst heel wat tijd investeren in opleiding. Daarenboven is er de onzekerheid over wat er met hen gaat gebeuren als, zoals mag verwacht worden, een aantal bedrijven vanaf 3 mei terug toelating zullen krijgen om op te starten", aldus woordvoerster Vanessa Saenen.

De landbouwsector verwacht vanaf mei grote problemen wegens een tekort aan seizoenarbeiders omdat buitenlanders wegens de coronamaatregelen niet kunnen of willen komen. "We hebben er in de maanden mei en juni gemiddeld 25.000 à 30.000 nodig. Door de beslissing dat buitenlandse seizoenarbeiders die er nu al zijn langer kunnen blijven en het traditionele aanbod van lokale seizoenarbeiders, denken we er momenteel op zowat 15.000 te kunnen rekenen", aldus Saenen.

Stel een vraag

Isabelle Braet

Redacteur VILT

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek