Westvlees moet deuren niet sluiten na corona-uitbraak

Het vleesverwerkende bedrijf Westvlees mag open blijven, ondanks de uitbraak van het coronavirus. Vorig weekend stond de teller van besmettingen op 67. Van de 62 personen die op vrijdag getest werden, bleken 7 besmet te zijn. "De resultaten zijn veel beter dan verwacht", klinkt het. Het bedrijf neemt wel extra maatregelen en gaat al zijn werknemers preventief testen.
10 augustus 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:56
Lees meer over:

Dankzij de contacttracing kon het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) enkele besmettingen in de West-Vlaamse regio aan het bedrijf linken. Die bleken namelijk allemaal in dezelfde snijafdeling te werken, die ondertussen gesloten is. Alle werknemers van die afdeling werden getest en twee weken in quarantaine geplaatst. Hetzelfde geldt voor hun familieleden die in andere afdelingen werken.

Westvlees neemt een aantal extra maatregelen na de uitbraak van het coronavirus op de werkvloer. Zo zullen alle werknemers deze week getest worden en mogen ze nog maximaal met 2 carpoolen. Daarnaast zal iedereen die uit vakantie komt uit een oranje zone in quarantaine geplaatst worden. Ook de verplichte dracht van een mondmasker zal strenger gecontroleerd worden door toezichthouders. In ruimtes die niet gekoeld worden, zoals de kleedkamers, wordt extra ventilatie geplaatst. Het bedrijf voorziet ook 24 HEPA-filters in de snijzaal, waar dezelfde gekoelde lucht constant circuleert, om viruspartikels uit de lucht te zuiveren. Op dit moment is het nog niet geweten of de circulatie van gekoelde lucht de verspreiding van het virus in de hand werkt, maar met de extra filters wil Westvlees het risico uitsluiten.

Sluiting “buitenproportioneel”

Vorige vrijdag stond een crisisoverleg op de planning met de waarnemend gouverneur van provincie West-Vlaanderen en de burgemeesters van de regio Midwest, die een aantal gemeenten en steden rond Roeselare verenigt. 48 besmette arbeiders wonen immers in West-Vlaanderen, een twintigtal daarvan in regio Midwest. De lokale besturen beslisten om strikt toe te zien om de werknemers die in quarantaine zitten. “Wie positief heeft getest, mag het huis niet verlaten en zondert zich ook best af in een kamer. Wie negatief heeft getest, mag het huis alleen verlaten voor essentiële verplaatsingen”, aldus waarnemend gouverneur Anne Martens in De Standaard.

Niemand was op het crisisoverleg te vinden voor een preventieve sluiting van het bedrijf. In onze buurlanden, zoals Duitsland en Nederland, moesten verschillende slachthuizen nochtans wel de deuren sluiten na een uitbraak. Maar volgens Westvlees zijn geen andere afdelingen besmet. De snijafdeling, waar de broeihaard ontdekt werd, ligt bovendien afgezonderd van de andere afdelingen.

Toch rekent Manuel Goderis, productmanager bij Westvlees, een volledige sluiting van het bedrijf bij de opties, mocht blijken dat het virus wijdverspreid zit. “Maar als het virus op een bepaalde plaats circuleert, is dat niet nodig”, vertelt hij aan De Tijd. De verschillende afdelingen, zoals de slachterij, de snijzaal, de verpakkingsafdeling en die om voorverpakte producten te bereiden, zitten verspreid in aparte gebouwen op een terrein van 14 hectare. “Die gebouwen hebben afzonderlijke ingangen en het vlees wordt via gekoelde ondergrondse gangen van de ene afdeling naar de andere gebracht. Mensen uit die verschillende afdelingen komen in principe niet met elkaar in contact, dus een volledige sluiting, ook van de afdelingen zonder besmettingen, is momenteel niet aan de orde”, verduidelijkt Goderis.

AZG maakt zich sterk dat de Belgische situatie in de vleesverwerkende sector niet te vergelijken is met die van de buurlanden. Arbeiders in Duitsland komen met busjes naar het werk, dat is bij Westvlees veel minder het geval. “Het is nu vooral belangrijk dat alle hoogrisicocontacten worden opgespoord en getest”, zegt AZG-woordvoerder Joris Moonens. “Je moet kijken welke mensen besmet zijn en zien dat die niet met anderen in contact komen. Simpelweg een bedrijf sluiten is niet de manier om de verspreiding van het virus tegen te gaan.” Ook burgemeester van Staden, Francesco Vanderjeugd (Open VLD) noemt een sluiting “buitenproportioneel”.

Europese Commissie waarschuwt voor protectionisme
Uitgelicht
Veel lidstaten in de EU neigen naar protectionistische maatregelen in de strijd om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Zo promoten ze voeding van eigen bodem en ontm...
6 mei 2020 Lees meer

Bron: De Standaard / De Tijd

Beeld: Westvlees

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek