Visprijzen nemen een ferme duik

Alsof de Belgische vissers nog niet genoeg kopzorgen hadden met de brexit, die de toegang tot Britse wateren op de helling zet, heeft de coronacrisis een zware impact op de visprijzen. Door het coronavirus hebben de horecazaken hun deuren noodgedwongen moeten sluiten en valt de export stil. “Als de prijzen nog meer dalen, is het niet meer rendabel om uit te varen”, klinkt het.
14 april 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:54
Lees meer over:

In de Visveiling in Oostende wordt nog steeds verse vis verkocht. Pieterman, krabbenpoten, mangoeste, tong… tot wel 50 verschillende soorten worden er verhandeld. Vorige week, op Goede Vrijdag, was de veiling goed voor 50 ton vis, heel wat minder dan gewoonlijk. “De horeca is dicht, de markten zijn toe en de export vertraagt”, vertelt Sylvie Becaus aan De Tijd. Becaus, eigenaar van de veiling in Zeebrugge en Oostende, is blij dat de retail, die goed is voor 80 procent van de Belgische vis, nog op volle toeren draait. “Maar supermarkten zijn overgeschakeld op voorverpakte vis, omdat ze er dan niet met de hand moeten aankomen.” 

Als de vraag daalt, kelderen de prijzen. “Kijk naar tong, de belangrijkste vis qua omzet. Terwijl die normaal 14 euro per kilo kost, krijgen we er maar 8 euro voor”, aldus Becaus. “De prijzen mogen niet meer dalen of het is niet meer rendabel om uit te varen.” 

De Visveiling ziet haar omzet deze maand met een derde zakken in vergelijking met vorig jaar. Dat komt bovenop de dalende visvangst van de laatste jaren. “Het jaar was eigenlijk goed begonnen, want er zit veel tong in het Bristolkanaal, en tong is duur en populair in België”, zegt Becaus. “Maar dan kwam de corona­crisis ertussen. En volgend jaar komt de brexit erbij. 80 procent van onze volumes komt uit Britse wateren. De brexit kan het einde van de Belgische vissector betekenen.” 

Nochtans is de oplossing niet ver te zoeken. Als Belgen stoppen met Noorse zalm en kabeljauw te kopen, kunnen ze de lokale soorten (her)ontdekken. “Het is belangrijk dat de Belgische vis in de hoofden van de Belgen raakt”, zegt Becaus. “Een pladijs is toch ook heel lekker? We geloven in de vissector maar we hebben de Belgische consument nodig.”

 

VLAM verzamelde de visspeciaalzaken die in coronatijden geopend blijven. Je vindt ze op de website Lekker van bij Ons.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek