Seizoensarbeiders mogen opnieuw de grens over

De land- en tuinbouwbedrijven in België komen momenteel 15.000 tot 20.000 seizoensarbeiders te kort. Dat zegt Boerenbond. De landbouworganisatie hoopt dat buitenlanders de verplaatsing naar België weer zullen maken nu problemen aan de grenzen van de baan zouden moeten zijn.
4 mei 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:54
Lees meer over:

Theoretisch mochten de seizoensarbeiders, die vaak uit Oost-Europa komen, volgens Europese regels de verplaatsing naar België blijven maken tijdens de coronacrisis. Alleen bleek op het terrein dat er misverstanden waren en de politie mensen aan de grens al eens terugstuurde, zegt Boerenbond.

De woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem bevestigt dat de politiediensten nu de instructie hebben gekregen om buitenlandse seizoenswerknemers toe te laten tot het grondgebied. "Een dergelijke verplaatsing wordt dan ook beschouwd als een essentiële verplaatsing. Zodra ze ons grondgebied betreden, zullen deze seizoensarbeiders onderhevig zijn aan dezelfde maatregelen als iedereen", zegt hij. De arbeiders moeten wel een attest van hun werkgever kunnen voorleggen.

Een verplaatsing van seizoensarbeiders wordt beschouwd als een essentiële verplaatsing

Pieter De Crem - Minister van Binnenlandse Zaken

De komst van extra werkkrachten is broodnodig. De maanden mei en juni zijn immers drukke maanden in de land- en tuinbouw. Volgens Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) hebben zich al meer dan 1.000 mensen aangemeld om te helpen bij de oogst in Vlaanderen. Onder hen waren 620 werkzoekenden.

Vanessa Saenen, woordvoerder van Boerenbond, is tevreden dat de landbouw de voorbije weken op hulp kon rekenen van mensen die zonder werk waren gevallen, maar wijst erop dat velen van hen moeten nu hun oude job weer opnemen.

0

1000 Aanmeldingen op helpdeoogst.be

We hebben veel respons gekregen van tijdelijke werklozen. Maar velen zijn ondertussen afgehaakt omdat ze weer aan het werk kunnen.

Rudi Boermans - Aardbeienteler

Dat was ook het geval voor aardbeienteler Rudi Boermans uit Heusden-Zolder. Eind februari voelde hij de bui al hangen. “Toen begonnen we toch al ernstig na te denken over een mogelijk alternatief als de seizoensarbeiders niet meer konden komen”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Hij plaatste een vacature op de website van VDAB voor een vijftigtal plukkers. “Daar is heel veel respons op gekomen. Aanvankelijk stelden lokale mensen zich kandidaat, maar die zijn ondertussen afgehaakt, omdat ze weer aan het werk kunnen”, aldus Boermans.

In zijn zoektocht naar nieuwe werkkrachten kwam hij uiteindelijk uit bij enkele asielcentra in de buurt. “Zo kwamen asielzoekers, die reeds op zoek waren naar werk, bij ons terecht”, zegt hij. “Zij zijn nu bij ons aan de slag op basis van een dagcontract en kunnen rekenen op hetzelfde statuut als dat van de seizoenarbeiders. Voorlopig zijn we gestart met 12 mensen, omdat we ze nog moeten opleiden."

Omdat de meesten geen ervaring hebben in de landbouwsector moeten ze van nul beginnen. “We starten met eenvoudige werkjes aan de planten, zetten ze vervolgens aan de bloemen en dan volgt pas het plukken van het fruit”, gaat Boermans verder. “Zoiets moet je in de vingers krijgen."

Boermans is van plan om binnenkort een even grote groep mensen aan te werven. Al hoopt hij dat zijn seizoensarbeiders binnenkort weer naar België zullen komen. "Druppelsgewijs willen we mensen uit Roemenië en Bulgarije laten invliegen vanaf wanneer de mogelijkheid er is. Al is dat niet zo eenvoudig, aangezien de meesten van hen nog nooit hebben gevlogen."

Hij hoopt dat zijn team uiteindelijk uit asielzoekers, lokale Bulgaren uit ons land die al voor hem hebben gewerkt en dan nog wat Oost-Europeanen zal bestaan. “Het is namelijk niet realistisch om allemaal nieuwe mensen aan te nemen, want die krijgen we niet op tijd opgeleid”, zegt Boermans.

Momenteel krijgt hij het gebolwerkt met de huidige medewerkers tot ongeveer 20 mei. Maar in het hoogseizoen, wanneer er 7 tot 10 ton aardbeien per dag geoogst wordt, heeft hij tot 80 arbeiders nodig.

Ondanks de coronatijden, laat Boermans zijn optimisme niet varen. "Je moet een beetje innovatief zijn, hé”, besluit hij. “En we zijn tamelijk goed voorbereid. Je kan alles negatief bekijken, maar uiteindelijk is het belangrijk om het beste uit de situatie te halen."


De website helpdeoogst.be blijft actief voor wie zich wil melden om te helpen.

Bron: Belga / Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek