header.home link

“Eerste golf toonde belang producentenorganisaties aan”

29 oktober 2020

Welke lessen kunnen we trekken uit de eerste golf van de coronacrisis? Rond die vraag organiseerde de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement eerder deze week een hoorzitting. Voor Luc Vanoirbeek, voorzitter van de werkgroep groenten en fruit van Copa-Cogeca, bleken vooral de producentenorganisatie van groot belang. “Het feit dat de groenten- en fruitsector zich heeft staande gehouden én zich kon aanpassen aan de snel veranderende omstandigheden, hebben we vooral te danken aan de steun van de producentenverenigingen, voornamelijk de coöperaties.”

Lees meer over:

Ondanks de moeilijke omstandigheden tijdens de eerste coronagolf, lag de Europese bevoorradingsketen nooit stil en bleven de winkelrekken gevuld. “Het reactievermogen van de sector, de buitengewone inspanningen ter plaatse en de grote verantwoordelijkheidszin van de sector hebben bijgedragen tot de sterke prestaties van de groente- en fruitmarkt in deze kritieke maanden”, reageert Luc Vanoirbeek, voorzitter van de werkgroep groenten en fruit van Copa-Cogeca en Algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), tijdens een hoorzitting van het Europees  Parlement. “Landbouwers en landbouwersvereniging vormden moeilijkheden om tot nieuwe kansen, dat mogen we niet zomaar als vanzelfsprekend beschouwen.”

Producentenorganisaties in de Europese groenten- en fruitsector, vaak coöperaties, hebben in een recordtijd veiligheidsprotocollen op poten gezet en noodplannen uitgerold om de continuïteit en  veiligheid van de productie- en afzetactiviteiten te garanderen. “Zij hebben zich elke dag aangepast aan de veranderende en onzekere omstandigheden en regelgeving”, prijst Luc Vanoirbeek.

Producentenorganisaties moeten de hoeksteen blijven vormen van de steun aan de groenten- en fruitsector in het GLB na 2020

Luc Vanoirbeek - Voorzitter werkgroep groenten en fruit, Copa-Cogeca

De les die we uit de eerste golf moeten trekken is Copa-Cogeca dan ook duidelijk. “Het reactievermogen en de veerkracht van de groente- en fruitsector is grotendeels gebaseerd op het vermogen om samen te werken", klinkt het. "Producentenverenigingen voor groenten en fruit die met steun van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn opgericht, spelen een centrale rol en moeten ook de hoeksteen blijven vormen van de steun aan de groenten- en fruitsector in het GLB na 2020.”

Al is er wel nog een bemerking. “Tijdens de eerste covid-golf zijn de eetgewoonten veranderd", zegt Luc Vanoirbeek. "De overtuiging van de Europese consumenten dat groenten en fruit essentieel zijn voor een gezonde levensstijl, heeft geleid tot een toenemende vraag naar hoogwaardige en voedzame groenten en fruit in het algemeen. Toch stellen we vast dat de extra kosten die zich in de hele keten hebben opgestapeld, niet volledig gecompenseerd werd door de hogere prijs die in de markt werd ontvangen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek