header.home link

En de grensboeren, zij ploegen voort

25 maart 2020
Door de coronacrisis gaan de grenzen met onze buurlanden op slot. Daarom moeten landbouwers, die een grensoverschrijdend erf hebben, op zoek naar alternatieve trajecten om tot bij hun velden te geraken. “Sommige straten zijn afgesloten, maar we kennen hier allemaal onze weg”, klinkt het. “Zolang we weg kunnen van ons erf aan de Belgische kant, is er geen probleem.”
Lees meer over:

Op sommige plaatsen werden de grensovergangen met containers geblokkeerd. Enkel mensen die in essentiële sectoren werken, of een cruciaal beroep hebben, worden nog doorgelaten op voorwaarde dat ze een speciaal vignet ‘COVID19’ kunnen voorleggen. Noodzakelijke verplaatsingen over de grens worden dus nog toegestaan. Maar een schending op het verbod van niet-essentiële reizen kan bestraft worden met boetes die kunnen oplopen tot 4.000 euro.

 

Boerderij Saeftingherhof van Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris Van Royen ligt in Kieldrecht, pal op de grens met Nederland. Hun koeien lopen een groot deel van het jaar vrij rond in het Verdronken Land van Saeftinghe. Ook zij voelen de impact van de crisis en hebben besloten om hun koeien tot in mei binnen te houden.

 

De laatste keer dat de grenzen dicht gingen, was tijdens de mond- en klauwzeercrisis, herinnert Meersschaert zich. “Nu is er nog een grensovergang die nog open is exclusief voor landbouwverkeer, dat is noodzakelijk voor ons.” Samen met hem, telt de streek een 6-tal grensboeren.

 “Vorig weekend hebben we een drive-in georganiseerd, waardoor de klanten niet uit de wagen hoefden te komen”, vertelt Kris Van Royen.

Meersschaert en Van Royen verkopen ook vlees in hun hoevewinkel. De laatste weken is de verkoop verdubbeld, als gevolg van de coronacrisis. “Vorig weekend hebben we een drive-in georganiseerd, waardoor de klanten niet uit de wagen hoefden te komen”, vertelt Kris Van Royen. “Het zijn zulke zaken die ons veel extra werk bezorgen.”

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: Saeftingherhof

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek