Trump komt met 19 miljard dollar aan steun voor boeren

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een hulpprogramma voor boeren bekendgemaakt ter waarde van 19 miljard dollar (zowat 17,5 miljard euro). Het moet de landbouwsector helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Ondertussen blijken illegale migranten cruciaal te zijn voor de economie en landbouw.
20 april 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:54
Lees meer over:

"We gaan een hulpprogramma van 19 miljard dollar implementeren voor onze geweldige boeren, die te maken hebben met de gevolgen van de pandemie", zei Trump tijdens zijn dagelijkse persconferentie over de bestrijding van het coronavirus. 

Minister van Landbouw Sonny Perdue vertelde dat 16 miljard rechtstreeks naar de boeren gaat. De rest van het bedrag wordt gebruikt om landbouwproducten zoals zuivel en vlees op te kopen die aan armen worden uitgedeeld. 

De landbouw is een van de belangrijkste van Trumps steunpilaren. Later dit jaar ambieert de Republikein een tweede mandaat als president. Toch is de handelsoorlog met China waarin Trump zijn land gestort heeft al zwaar geweest voor de Amerikaanse landbouw. Hij maakte intussen al 28 miljard dollar vrij voor schadevergoedingen voor de landbouwers.

0

1.5 Aantal jaarlijkse seizoensarbeiders in de VS (miljoen)

0

Percentage illegalen (naar schatting)

Jammer dat het een gezondheidscrisis vergde om in te zien dat die migranten onze onbezongen helden zijn

Hector Lujan - Landbouwer

‘Onbezongen helden’ 

Ondertussen wordt ook duidelijk dat illegale migranten, die verguisd worden door Trump, onmisbaar zijn voor de landbouw, en bij uitbreiding de volledige economie in de VS. Er zijn op vandaag ongeveer 12 miljoen mensen zonder papieren aan de slag in Amerika. “In momenten van nood houden zijn dit land draaiende”, klinkt het bij de League of United Latin American Citizens (Ludac).

 In de VS worden er jaarlijks meer dan 1,5 miljoen arbeiders ingeschakeld voor de pluk. Naar schatting 60 tot 75 procent van hen zijn illegaal. De American Farm Bureau Federation berekende dat de fruitproductie tot 60 procent en de groenteteelt tot 30 procent kunnen terugvallen zonder de hulp van illegale migranten. De voedselprijzen zouden tot 6 procent stijgen. 

Om voedseltekorten te vermijden, blijven de sans-papiers dus best aan de slag. “Zelfs de hoogste regionen van de regering erkennen nu dat die illegale arbeiders cruciaal zijn voor onze economie”, vertelde Rick Naerebout, CEO van Idaho Dairymen’s Association, aan The New York Times. “Jammer dat het een gezondheidscrisis vergde om in te zien dat die migranten onze onbezongen helden zijn”, voegt landbouwer Hector Lujan daaraan toe.

Bron: Belga / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek