header.home link

Ondernemen in corona-tijden: Hof ten Dormaal trekt naar de supermarkt

29 oktober 2020

Hof ten Dormaal, het bedrijf van André Janssens uit Tildonk, verloor in maart in één klap 75 procent van zijn omzet. Het landbouwbedrijf/brouwerij exporteert in normale tijden het gros van haar bier naar landen als de Verenigde Staten, Spanje en Italië en naar Scandinavië. “De bestellingen vielen weg, maar de kop in het zand steken was geen optie. We startten een webwinkel en hoewel ik nooit iets moest weten van supermarkten, liggen we nu in de rekken van verschillende winkels.”

Lees meer over:

André Janssens, hoofd van Hof ten Dormaal, brouwt bier met de grondstoffen die hij als boer zelf maakt. Het zijn geen klassieke bieren. Witgoud brouwt hij met de wortels van witloof. Aan een variant van de Zure van Tildonk voegt hij kruisbessen toe. Frambuesa y Chocolate rijpt een halfjaar in een vat met frambozen en chocolade. “Wij brouwen voor liefhebbers”, legt hij uit. “Die willen iets speciaals en ze drinken geen twee keer hetzelfde.”

Maar ook Hof ten Dormaal ontsnapte niet aan de gevolgen van de coronacrisis. De bestellingen uit het buitenland vielen weg en in maart verloor het bedrijf driekwart van haar omzet. Hij begon samen met zijn drie kinderen een webwinkel. “Mijn zoon en ik leverden het bier bij de mensen thuis, in een straal van 25 kilometer rond onze brouwerij in Tildonk. Ook in Brussel gingen we leveren.”

Door corona sneuvelde bij brouwerij Hof ten Dormaal een taboe. “Ons bier was tot nu toe enkel te krijgen bij bierhandels en -cafés. Ik moest nooit iets weten van supermarkten, maar nu liggen we in de rekken van vijf Carrefour-hypermarkten. Sinds kort ligt een van onze bieren ook in vijftig Colruytwinkels. Ik dacht: supermarkten zijn goed voor hun klanten, maar hun leveranciers knijpen ze dood. Daar heb ik voorlopig niets van gemerkt, moet ik toegeven.”

Vorig jaar boekte Hof ten Dormaal 500.000 euro omzet. Dat gaat ook dit jaar lukken. “We moeten er wel veel harder voor werken”, zegt André Janssens. “Vroeger moesten we gewoon wachten op bestellingen uit het buitenland. Nu komt er niets meer binnen. Al gaat het de jongste weer wat beter. We verstuurden net nog een lading bier naar de VS en naar Taiwan en binnenkort nog een naar Hongkong.”

Bron: De Tijd

Beeld: Hof ten Dormaal (Facebook)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek