Recordoogst Belgische peren vult gat in internationale fruitmarkt

België is het land van bier en chocolade, maar binnenkort mogen we ook peren aan dat rijtje toevoegen. Ons land is topproducent, met een verwachte oogst van 412.00 ton. Dat is een vijfde meer dan vorig jaar, en onze grootste Belgische oogst ooit. Met de mislukte oogsten in de zuiderse perenlanden, krijgt België een groot gat in de markt om in te springen.

7 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 7 september 2023 22:18

In 2014 leek onze perenoogst nog voor een drama te staan. Rusland annexeerde de Krim. Als vergelding voor de Europese sancties die daarop volgden, voerde Rusland een boycot in op Europees fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten. Een belangrijk slachtoffer waren onze Belgische peren, want toen nog werden 60 procent van al onze peren uitgevoerd naar Rusland. De zoektocht naar andere markten drong zich op.

Brazilië 

Een van deze nieuwe markten is Brazilië. Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM nam op 22 en 23 augustus voor de vijfde keer op rij deel aan IFPA, the Brazil Conference & Expo, de belangrijkste bijeenkomst van de Braziliaanse verse groente- en fruitsector. “Brazilië is nog een markt in volle ontwikkeling”, zegt Gert Van Causenbroeck van VLAM. “De afgelopen zes jaar zijn we er een tastingcampagne begonnen zodat de Brazilianen onze Conferencepeer leren kennen. Dat was een campagne met hosts en hostessen op de winkelvloer, waarvoor we Europees werden gefinancierd. Brazilianen kijken naar de Conferencepeer zoals wij naar papaya’s en mango’s kijken. Een nicheproduct, exotisch, iets dat de consument dus moet leren kennen.”

proevertjes-peren_21ec5873fb6991a71cd8d5df211820be

Export naar het Oosten 

Ook in het Oosten gaan de nieuwe markten volop open. “Denk maar aan China”, zegt Van Causenbroeck. “Naar Japan doen we nog geen export, al zijn we deze markt volop aan het openmaken. Vooral op fytosanitair niveau zijn er nog onderhandelingen. Zo willen ze kijken of onze peer geen ziektes heeft. Wat uiteraard niet zo is, maar er is een streng controleproces waar we door moeten. Er zijn positieve tekenen dat we de komende maanden een doorbraak gaan zien.” 

Aan product is er geen gebrek. “Vooral dankzij het klimaat kennen we een ongeziene perenoogst”, zegt Causenbroeck. “We kenden geen vorst tijdens de bloesemperiode, met een grote opbrengst tot gevolg. We zien ook een vergroting van het areaal, met steeds meer fruittelers die omschakelen naar perenbomen. Een trend die al langer bezig is.” 

Gat in de markt 

VLAM twijfelt er niet aan dat we dat grote volume aan de mant zullen kunnen brengen. “Het merendeel van onze peren die we produceren is voor export. Brazilië importeert wel peren uit Portugal en Argentinië, maar dat zijn geen Conferenceperen. En hoewel onze oogst bijzonder goed zat, was het klimaat minder gunstig in Portugal en Italië. Daar is de oogst heel hard tegengevallen omwille van een zeer droog voorjaar en de hitte. Nu de gebruikelijke producenten niet goed kunnen leveren, kunnen wij met onze conferencepeer deze nieuwe markten aanboren.” 

Bij onze perenexport domineert vooral de versmarkt. “Dat is waar onze producenten zich op focussen, de ‘eetperen’, zoals de Conference.” 

Wat met appelen en druiven? 

Met de appelteelt gaat het dan weer minder goed. Net als in de rest van Europa werden er in ons land minder appelen geoogst, een daling van 14,9 procent tegenover vorig jaar. “De lagere opbrengsten zijn hier grotendeels het gevolg van een verdere inkrimping van het areaal”, aldus gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors (cd&v). 

Beter gaat het met de druif. Door het betere weer verwachten de Limburgse telers dat de rijping van de druiven in een stroomversnelling zal komen. Verwacht wordt dat er in de eerste helft van september kan gestart worden met de oogst van de Solaris-druiven. Toch is hier niet enkel goed nieuws. Door de regenval is die variëteit op sommige plaatsen geïnfecteerd met botrytis en moeten de geïnfecteerde bessen en trossen uitgeselecteerd worden. Half september wordt er dan gestart met pluk van de druiven die geschikt zijn voor de schuimwijnproductie. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek