Aardbeienprijzen na recordhoogtes sterk gedaald

De aardbeienprijzen bereikten deze zomer recordhoogtes van acht euro per kilo en hoger. Door het donkere weer in ons land en omstreken vielen de producties in juli tegen waardoor het aanbod de vraag niet kon volgen. Dat evenwicht is in de loop van augustus hersteld. “Vanaf 15 augustus zien we een sterke daling van de prijzen”, vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten. “Enerzijds is de productie terug aangetrokken en anderzijds zijn de handelskanalen die door de hoge prijs waren afgehaakt, nog niet terug opgestart.” In tegenstelling tot vorige winter verwacht Hoogstraten deze winter wel terug aardbeiproductie.  

23 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 23 augustus 2023 22:37
Lees meer over:

“In augustus hadden we nooit geziene aardbeienprijzen voor die periode”, vertelt Michiel Vermeiren, verantwoordelijke fruit bij Coöperatie Hoogstraten, de grootste aardbeienveiling van ons jaar.  Hij spreekt over prijzen van acht euro per kilo en hoger. Toch zijn de aardbeientelers er niet rijk van geworden. “Telers hadden in juli te kampen met weinig zonlicht en veel regen. De productie was daardoor in sommige weken zeer laag. De hogere prijs heeft dat ietwat gecompenseerd.”

Ook in andere Noord-Europese productiegebieden waren de volumes beperkt. “In Scandinavië draaide de vollegrondsteelten slecht door het noodweer en ook in het Verenigd Koninkrijk viel de productie tegen. Hierdoor was er onder meer van deze markten extra vraag naar Belgische aardbeien, die bij ons ook al in minder grote volumes aanwezig waren”, zegt Vermeiren.  

Op één na slechtste jaar ooit

Voor vollegrondsteler Vandenbergh-Soeten uit Dessel kwamen de hoge prijzen eind juli begin augustus als mosterd naar de maaltijd. “In die periode begint de productie al flink te minderen”, vertelt Anne Soeten die spreekt van een “dramatisch” aardbeienseizoen. Door het natte voorjaar en vervolgens de zeer warme junimaand viel de productie sterk tegen. Daarna is het in juli weer veel gaan regenen.”

Hierdoor draaide het huidig teeltjaar voor de Antwerpse aardbeientelers uit op het één na slechtste jaar ooit. Enkel 2018 was nog slechter. "Toen was het extreem warm en kenden we ook erg warme nachten in juni en juli waardoor een gedeelte van de oogst werd verwoest”, vervolgt Soeten. Een lichtpuntje dit jaar was voor hen de korteketenverkoop. De ondernemers openden vorig jaar een aardbeiendrive-in. “Deze heeft zeer goed gedraaid. Het eerste jaar was al goed, maar dit jaar was nog iets beter”, aldus de onderneemster.

Kentering in prijsvorming

Vanaf half augustus is er een kentering gekomen in het aanbod met een forse prijsdaling tot gevolg. “Door het betere weer is de productie terug aangetrokken. Daarnaast zijn nog niet alle handelskanalen opnieuw opgestart die door de hoge prijzen waren afgehaakt”, vertelt Vermeiren die ook de concurrentie met ander fruit tijdens de zomermaanden opmerkt. "Hierdoor laat de consument in de zomer de aardbeien soms links liggen."

Om de zomervraag aan te wakkeren heeft Hoogstraten nog een aantal acties bij de retail kunnen organiseren, vertelt Vermeiren. “Die worden ondersteund door onze radio- en social mediacampagne en in-store activaties.” Mede hierdoor verwacht hij dat de slechte prijs van het moment wel weer zal aantrekken.  Daarbij wijst hij ook op de kwaliteit. “We verwachten de volgende weken voldoende aanbod van goede kwaliteit. Door het volle zonlicht van de voorbij week zijn ze momenteel ook nog eens heel lekker en kunnen ze aan een interessante prijs in de winkels worden aangeboden. Een reden te meer om de consument hierop attent te maken."

Meer belichte teelt na energiecrisis

Sinds enkele jaren zijn er heel het jaar door, ook in de winter, aardbeien beschikbaar in Hoogstraten. De aardbeien worden dan geteeld in verwarmde en belichte serres. Door de hoge energieprijzen is er bij de Hoogstraten-aardbeientelers nauwelijks belicht afgelopen winter. Dat zal dit jaar anders verlopen, vertelt Vermeiren. “Door goede afspraken zal het merendeel van onze belichte telers, ook daadwerkelijk in productie zijn."

Aardbeien drive-in als toekomstinvestering voor dochter
Uitgelicht
De Red Corvette in Dessel was vorig jaar de eerste aardbeien drive-in die de deuren opende in de provincie Antwerpen. Een jaar na datum kijken de aardbeientelers tevreden teru...
5 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek