“Behoorlijke aardappelopbrengst verwacht”: verwerkende industrie hoopt op nieuw record

Ondanks de vertraging bij de voorjaarswerken stevenen de aardappeltelers af op behoorlijk opbrengsten. De verwerkers mogen daardoor hopen dat zij dezelfde volumes draaien als vorig jaar of zelfs meer. “Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar door gunstige vooruitzichten lijken we het recordjaar van 2022 weer te overtreffen en verder richting de zeven miljoen ton te gaan”, vertelt Christophe Vermeulen, CEO van Belgapom, de Belgische federatie van de aardappelhandel en -verwerking. We spraken de belangenvertegenwoordiger op de vooravond van PotatoEurope die vandaag en morgen plaats vindt in Doornik, het epicentrum van de mondiale aardappelteelt.

5 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 september 2023 9:16

Wat verwachten de aardappelverwerkers van het nieuwe seizoen?

Christophe Vermeulen: "Alles ziet er momenteel goed uit. De vraag blijft goed en ook de oogstverwachtingen zijn goed. Vorig jaar was een absoluut recordjaar waarbij we 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt hebben in België. Dat is 18 procent meer dan in het vorige recordjaar 2019. Dit jaar denk ik dat we weer een nieuw record gaan vestigen en verder richting de 7 miljoen ton gaan."

Goede oogstverwachtingen? Werd er niet veel schade verwacht van het natte voorjaar?

"Door het natte voorjaar en de vertraging bij het poten bestond er inderdaad angst voor slechte opbrengsten. Maar dat lijkt alleszins mee te vallen. Inmiddels staan de aardappelen er niet slecht bij, want we hebben op het juiste moment droog weer en zon gehad. We mogen ons gelukkig prijzen dat we niet zo’n droge zomer hebben gehad als vorig jaar. Dat zou na de vertraging van de voorjaarwerken nefast geweest zijn."

En hoe zit het met de ziektedruk?

"Door de natte zomer is de ziektedruk wel wat hoger dan in andere jaren. We hebben behoorlijk veel uitbraken van phytophthora gezien, maar landbouwers weten hier goed mee om te gaan en de schade lijkt mee te vallen."

Dreigt er een tekort aan frietaardappelen in de fabrieken?
Uitgelicht
In mei produceerden Nederlandse verwerkers 6,5 procent minder frietaardappelen dan een jaar eerder, de eerste terugval dit jaar. Het Nederlandse vakblad Boerenbusiness ziet hi...
20 juni 2023 Lees meer

Is de oogst verlaat?

"Dat natuurlijk wel. Later poten, betekent later oogsten. Vooral voor late aardappelen is het essentieel dat een viertal maanden in de grond zitten. De oogst is met een aantal weken verlaat en zal naar verwachting lopen van eind september tot begin november."

Politici in Nederland en Vlaanderen hadden in het kader van een nieuw mestbeleid plannen om deadlines in te stellen voor bepaalde teelten. September of 1 oktober voor de aardappelen.

"Dit seizoen levert het beste bewijs dat kalenderlandbouw onmogelijk is. Stel je voor dat de deadline op 1 oktober gesteld was. Dat zou betekenen dat de aardappeloogst in het water zou vallen. Door het weer - regen in het voorjaar - zijn we weken later begonnen met poten en beginnen we later met oogsten. We moeten niet uit het oog verliezen dat we werken met de natuur die grillig is en steeds grilliger wordt."

De contractprijzen voor dit seizoen zijn nog nooit zo hoog geweest. Ook op de vrije markt werden astronomische bedragen neergelegd. Is de tendens richting een hogere aardappelprijs ingezet?

"Een prijscorrectie was dit jaar nodig met het oog op de gestegen kosten van de akkerbouwer. De prijscorrectie was ook belangrijk voor het vertrouwen tussen producent en verwerker die elkaar de komende jaren nog nodig hebben. In juni dit jaar was er een schaarste en brachten aardappelen op de vrije markt 600 euro per ton op. Dergelijke prijzen heeft de sector al vijftig jaar niet gezien. Nadat de vroege aardappelen begin augustus van het veld kwamen, nam de prijs weer een duik en ligt nu rond de 175 euro per ton."

"Of er sprake is van een tendens kan ik niet zeggen. Feit is dat er op gebied van duurzaamheid veel gevraagd wordt van teler en verwerker. Denk bijvoorbeeld aan een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook op het gebied van erosie, bemesting, etc. worden de eisen steeds strenger. Daarnaast ligt het beschikbare landbouwareaal in een dalende lijn. Het lijkt daardoor logisch dat dat de prijzen ook de komende jaren zeker niet zullen zakken."

Wat betreft de toekomst: Clarebout bouwt een fabriek in de buurt van Duinkerke. Ecofrost heeft plannen in de regio rond Amiens en recent maakte Agristo een investering van 350 miljoen euro in Noord-Frankrijk bekend. Is Noord-Frankrijk het nieuwe mekka van de aardappelverwerkende industrie?

"Dat denk ik niet. Ik zou eerder spreken van een uitbreiding van het emkka in wat vroeger Vlaams gebied was. Zie het als een soort van herovering op de Fransen (lacht). Onze leden blijven België omarmen en er staan ook hier investeringen op stapel. De klimatologische omstandigheden voor de aardappelteelt zijn hier ideaal en in de loop der decennia is hier veel knowhow en infrastructuur opgebouwd. Daarnaast is België met de aanwezigheid van grote zeehavens ideaal gelegen met het oog op transport en export."

"Maar we moeten daarnaast ook realistisch zijn. België is een klein land en bij een steeds verder groeiende vraag enerzijds en een aardappelareaal dat beperkt is anderzijds, is het logisch dat verwerkers hun territorium uitbreiden. Dat zie je nu voor een stuk gebeuren. Verwerkers bouwen hun fabrieken dichter bij de Franse aardappeltelers en verhuizen ook dichter naar hun afzetmarkt toe."

Heeft het niets te maken met het Belgische investeringsklimaat?

"Laat ik zeggen dat het investeringsklimaat in Vlaanderen niet positief bijdraagt aan het aantrekken van investeringen. Door het aanslepende stikstofdossier heerst er hier enorm veel onzekerheid bij bedrijven, van landbouwers tot agro-industrie en industrie. Bestaande vergunningen worden niet verlengd en nieuwe vergunningen worden niet verstrekt. En die onzekerheid is nefast voor het investeringsklimaat."

"In Frankrijk zie je het tegenovergestelde. Frankrijk zet sterk in op her industrialisatie en stimuleert de industrie – inclusief de agro-industrie - om investeringen te doen. Dat valt ook samen met een ontwikkelingsplan voor Noord-Frankrijk waar de regering in Parijs de werkloosheid wil bestrijden. Het is veelzeggend dat de Franse minister van Industrie Roland Lescure recent aanwezig was bij de officiële ondertekening van de aankoop van een terrein door Agristo. Ontwikkeling van de agro-industrie heeft daar alle prioriteit."

"Dit investeringsklimaat heeft mogelijk bijgedragen in de keuze van de aardappelverwerkers om zich daar te vestigen. Je ziet dat ook in de industrie. Een paar dagen geleden las ik in de krant dat het oer-Belgische Umicore overweegt een nieuwe batterijrecyclagefabriek te bouwen in de regio rond het Franse Duinkerke en niet in Antwerpen of Zeebrugge. Dat is veelzeggend."

Wat moet er gebeuren?

"Er moet een robuust wetgevend kader geschept worden dat zekerheid creëert voor ondernemers, in ons geval de agro-industrie. De politiek moet een duidelijke keuze maken of zij een toekomst willen voor een duurzame aardappelteelt, en – verwerking, specialismen die hier al 100 jaar gevestigd zijn en waarin we uitblinken in de wereld. Is deze keuze gemaakt dan moet het beleid mede hierop afgestemd worden. Ik ben er heilig van overtuigd dat een duurzame aardappelteelt te combineren is met andere doelstellingen, zoals een goede waterkwaliteit."

Hoe verloopt de samenwerking met de andere ketenpartners? Zijn er bijvoorbeeld al oplossingen gevonden voor overmachtsituaties bij contracten?

"De samenwerking loopt zeker goed. Binnen de werkgroep “contracten”, waarbij onder anderen de producentenorganisties betrokken zijn, is het aspect van overmacht ook besproken. Daarnaast is er ook op gebied van de wetgeving het een en ander veranderd met de intrede van imprevisie. De imprevisieleer stelt dat commerciële partijen weer met elkaar aan tafel moeten als er zich onverwachte omstandigheden hebben voorgedaan."

"Dit zal ook zijn effect hebben op contracten in de aardappelteelt, maar het is in de feiten een wettelijke regeling van hetgeen er in de praktijk al gebeurt. Als de omstandigheden zijn veranderd na het opstellen van het contract, gaan producten en afnemer met elkaar om de tafel zitten om tot een vergelijk te komen. Brancheorganisatie Belpotato is mede met het oog hierop opgericht: om de lijnen tussen de verschillende partijen kort te houden."

PotatoEurope

PotatoEurope doet volgens een vierjaarlijks ritme één van de vier kernlanden van de aardappelteelt aan. Na Frankrijk, Nederland en Duitsland in de voorbije jaren is België in 2023 weer gastheer voor dit openlucht aardappelevenement. Op 6 en 7 september 2023 komt de internationale aardappelketen samen in Kain, nabij Doornik. Ruim 200 exposanten demonstreren er de laatste technologische ontwikkelingen en tonen een brede waaier aan variëteiten en hun uitgebreide knowhow in alle aspecten van de aardappelteelt en -verwerking.

Het evenement vindt buiten plaats op een areaal van 30 hectare en wordt georganiseerd door Fedagrim, de Belgische Federatie van constructeurs, importeurs, en dealers van landbouwmateriaal. Tijdens de vorige Belgische editie van PotatoEurope in 2019 trok het evenement ruim 10.000 bezoekers uit veertig verschillende landen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek