Voedselagentschap waarschuwt voor oosterse fruitvlieg

Het federaal voedselagentschap (FAVV) waarschuwt zowel professionelen als particuliere tuiniers voor de oosterse fruitvlieg. Dit kleine zwart-gele insect komt oorspronkelijk uit tropische landen maar werd onlangs voor het eerst bij ons gesignaleerd. De insect is ongevaarlijk voor mensen en dieren maar kan hele fruit- en groenteteelten vernietigen.

25 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 augustus 2023 16:28
fruit markt

De Bactrocera dorsalis ofwel de oosterse fruitvlieg behoort tot dezelfde familie als vliegen en is ongeveer even groot. De larven van de kleine bij-achtige vlieg kunnen het vruchtvlees van fruit verorberen waardoor de oogst ongeschikt wordt voor consumptie. Het beestje komt oorspronkelijk uit tropische landen en is al sporadisch gesignaleerd in onder meer Frankrijk en Italië. Maar onlangs dook de fruitvlieg op in een fruitmarkt in Antwerpen. Het is naar aanleiding daarvan dat het FAVV de waakzaamheid verhoogt.

Spotten, signaleren

FAVV roept nu zowel professionele groente- en fruittelers als particuliere tuiniers op om onmiddellijk het voedselagentschap te signaleren als ze de vlieg zouden aantreffen bij hun gewassen. Een volwassen oosterse fruitvlieg is tussen 0,8 en 1 cm groot en kan worden herkend aan de twee gele strepen aan de rand van het borststuk, de zwarte rand van de vleugels en het T-vormige patroon op het achterlijf.

“Na we een melding met foto ontvangen hebben, zullen we nagaan of het inderdaad om Bactrocera dorsalis gaat”, laat FAVV weten. “Indien dit het geval is, zullen we kijken of het gaat over een uitbraak of een alleenstaand exemplaar, die bijvoorbeeld hier terecht is gekomen door de import van gecontamineerd fruit. Indien nodig zal een veiligheidszone worden ingesteld rond de plaats waar het beestje aangetroffen werd.” Het agentschap vraagt voorts om geen fruit en groenten mee te nemen uit verre landen, omdat die mogelijk besmet zijn met de oosterse fruitvlieg. 

fruitvlieg

Stijging invasieve soorten

Dat ook deze fruitvlieg bij ons terecht is gekomen is niet vreemd, zegt Tim Beliën van Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. “Door de enorme toegenomen wereldhandel van fruit en groenten worden we al enige tijd met nieuwe invasieve insecten geconfronteerd. Bovendien verdwijnen de strenge winters met veel vorstdagen in ons land door klimaatopwarming waardoor uitheemse insecten kans hebben om onze winter te overleven.”

Daarnaast haalt Beliën ook het verdwijnen van chemische gewasbeschermingsmiddelen aan. “Het wegvallen in grote getallen van chemische gewasbeschermingsmiddelen ondermijnt de beheersing van plaaginsecten. In veel gevallen maakt het de beheersing ervan zo goed als onmogelijk”, aldus Beliën. “Zo is de problematiek zeer ernstig geworden om kevers, wantsen en prenbladvlo te bestrijden in de fruitteelt.” Om de fruitvlieg te bestrijden bestaan nog middelen.

Meldpunt

Wie denkt een oosterse fruitvlieg gezien te hebben, wordt gevraagd een duidelijke foto op te sturen naar meldpunt@favv.be. Het voedselagentschap vraagt ook om het vliegje proberen te vangen en te bewaren in een goed afgesloten doosje.

“Home sweet home” waarschuwt voor invasieve uitheemse soorten
Uitgelicht
De FOD Volksgezondheid richt zich in een nieuwe sensibiliseringscampagne op de schadelijke impact van invasieve uitheemse soorten op onze natuur. Ze vraagt daarom reizigers om...
19 april 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek