header.home link

“Home sweet home” waarschuwt voor invasieve uitheemse soorten

De FOD Volksgezondheid richt zich in een nieuwe sensibiliseringscampagne op de schadelijke impact van invasieve uitheemse soorten op onze natuur. Ze vraagt daarom reizigers om bewust om te gaan met exotische souvenirs uit het buitenland.

19 april 2023  – Laatste update 19 april 2023 13:24
Lees meer over:
home sweet home

Een invasieve uitheemse soort is een levend organisme dat gewild of ongewild door de mens buiten zijn natuurlijke habitat wordt geïntroduceerd en door zijn invasieve karakter zeer grote ecologische schade kan veroorzaken.

Door de handel in exotische dieren, de landbouw of sportvisserij worden de dier- of plantensoorten vrijwillig buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied gebracht. Maar er zijn ook soorten die ongewild meegebracht worden, bijvoorbeeld via het transport van potplanten of bouwmateriaal. Ook de klimaatverandering kan de verspreiding van invasieve soorten bevorderen.

Schade

Invasieve uitheemse soorten kunnen in de eerste plaats ziektes en parasieten overbrengen die gevaarlijk zijn voor inheemse dieren en planten en zelfs voor de gezondheid van de mens. Daarnaast vormen ze een groot gevaar voor de inheemse biodiversiteit omdat ze lokale soorten fauna en flora verdringen en hun leefgebied innemen.

slak

Zo vormt de Nieuw-Zeelandse platworm bijvoorbeeld een groot gevaar voor onze lokale biodiversiteit. Deze exotische soort vreet regenwormen en slakken op, de belangrijkste bewoners van onze tuinen en landbouwgronden. Deze diertjes staan bekend als natuurlijke bodemverbeteraars en zijn essentieel voor een gezonde en vruchtbare bodem. Doordat de platworm geen natuurlijke vijanden heeft, kan hij zich ongestoord voortplanten en onze ecosystemen ernstig schaden.

De strijd tegen invasieve soorten blijft een echte uitdaging. Invasieve soorten passen zich snel aan hun nieuwe omgeving aan en kunnen op korte termijn snel uitbreiden. Zodra ze zich in een nieuw leefgebied gevestigd hebben, is de verspreiding ervan moeilijk onder controle te krijgen. De bestrijding van de invasieve soorten en het herstel van de beschadigde ecosystemen gaan gepaard met grote financiële inspanningen. Zo veroorzaken ze ook economische schade.

Home sweet home

Net daarom lanceert de FOD Volksgezondheid nu de sensibiliseringscampagne "Home Sweet Home”, dit met steun van de Belgische douane en vier luchthavens. De campagne vraagt reizigers om bewust om te gaan met exotische souvenirs uit het buitenland en zal tot mei zichtbaar zijn op sociale media en geafficheerd worden in en rond luchthavens en reisbureaus.

De overheidsdienst roept tot slot iedereen op om geen planten mee te brengen vanuit het buitenland en om geen enkel exotisch huisdier vrij te laten in de natuur, zelfs geen kleine schildpad. Bij de aanleg van een tuin vraagt de FOD ook voorkeur te geven aan inheemse planten of exotische planten die ongevaarlijk zijn voor de natuur.

Provincie Limburg en imkers gaan strijd aan met Aziatische hoornaar
Uitgelicht
De provincie Limburg heeft een subsidie gegeven van 15.000 euro aan de Limburgse imkersbond zodat die lokkasten kan laten maken om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te...
17 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek