header.home link

Provincie Limburg en imkers gaan strijd aan met Aziatische hoornaar

17 maart 2023

De provincie Limburg heeft een subsidie gegeven van 15.000 euro aan de Limburgse imkersbond zodat die lokkasten kan laten maken om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. De imkersbond hoopt op die manier 10 tot 30 procent van de koninginnen te vangen en tegelijkertijd deze invasieve exoot beter in kaart te brengen.

aziatischehoornaar-nest-copyright-VespaWatch-1250

De Aziatische hoornaar dook voor het eerst in 2004 op in Europa en komt ook al enkele jaren in Limburg voor. Daarmee vormt ze een bedreiging voor de Limburgse fruit- en groenteteelt. "De Aziatische hoornaar kan in bijenkasten soms een ware ravage aanrichten", aldus gedeputeerde Inge Moors (cd&v). "84 procent van de landbouwteelten is afhankelijk van insecten en vooral van bijen voor hun bestuiving." 

Met de subsidie van 15.000 euro, afkomstig van de dienst Landbouw en van het Provinciaal Natuurcentrum PNC, worden nieuwe vallen gebouwd die de koninginnen van de Aziatische hoornaar moet vangen. "We gaan proactief kunnen werken", zo verduidelijkte Jos Kerkhofs van de Limburgse imkersbond. "We kunnen de koninginnen die nu uit winterslaap komen vangen en ook een idee hebben waar ze zich juist bevinden." De kooien voor de Aziatische hoornaar zijn zo gemaakt dat enkel de Aziatische hoornaar er in kan. "Ook zijn er ontsnappingspunten, zodat de kleinere insecten er makkelijker uit kunnen."

De Aziatische hoornaar is zeer productief en kan tot 700 nieuwe koninginnen aanmaken voor het komende jaar. Men gaat ervan uit dat zowat 10 procent de winter overleeft en hierdoor kan de invasieve soort zeer snel uitbreiden. "De beste manier om dit tegen te gaan is om de koninginnen te vangen in het voorjaar wanneer deze uitzwermen", zo vult gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA) aan. "De informatie over de verspreiding kan ook nuttig zijn voor verder natuur- en landbouwonderzoek."

hoornaar-INBO

Wie een Aziatische hoornaar in Vlaanderen opmerkt, kan dit melden via https://vespawatch.be/

Uitgelicht
Het Vlaams Bijeninstituut (VBI), dat de opsporing en verdelging van de Aziatische hoornaar opvolgt, betreurt dat de Vlaamse overheid nog geen strategie heeft voor de verdere b...
14 februari 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Vespawatch

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek