Hitterecord in Marokko: landbouw lijdt onder extreme temperaturen

De hittegolf in Marokko neemt ongekende proporties aan. Het kwik is er gestegen tot 50,4 graden. Dat werd afgelopen vrijdag vastgesteld in het meteorologisch station van Agadir in het zuiden van Marokko. Het betreft een nieuw nationaal record. Ook de landbouw lijdt er sterk onder deze temperaturen.

16 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 augustus 2023 22:19
Lees meer over:
souk-1627045_1280

Het is volgens de nationale meteorologische dienst de eerste keer dat het kwik boven de 50 graden uitstijgt in Marokko. Het vorige record werd gemeten op 13 juli in Smara, een stad in de Westelijke Sahara. De thermometer gaf toen 49,9 graden Celsius aan. 

De stad ligt in de regio Souss-Massa, ‘s lands belangrijkste regio van de vroege groente-, tomaten-, zachtfruit- en steenfruitteelt. Vele gewassen zijn beschadigd geraakt door de hitte. Een tomatenteler in de regio ging in gesprek met de Nederlandse landbouwnieuwssite agf.nl. "Het is nog te vroeg om er cijfers op te plakken”, klinkt het. “Ik kan echter zeggen dat de schade vrij groot is. Er is niet overal zonnebrand, maar er zijn wel grote gebieden waar opnieuw moet worden aangeplant.De temperatuur in de kassen liep op tot 55 graden en de hittegolf bleef te lang aanhouden, tot 48 uur. Zelfs 's nachts daalde het kwik niet onder de 45 graden."

Serregroenteseizoen vertraagd

De hittegolf kwam volgens de teler op een slecht moment. "We gebruiken immers net nieuwe zaden om fytosanitaire problemen aan te pakken, wat betekent dat er een tekort aan zaden zal zijn om planten te vervangen die verloren zijn gegaan door de zonnebrand. Het serregroenteseizoen begint normaal in oktober, maar het kan dit jaar dus vertraging oplopen, al is het nog te vroeg om cijfers te geven over de daadwerkelijke vertraging of verloren volumes." 

De meer noordelijk gelegen regio Loukkos, waar het grootste deel van de Marokkaanse teelt van zachtfruit en avocado’s gebeurt, bleef grotendeels gespaard. Tijdens de heetste periodes werden vele gewassen gered met schaduwnetten, een meer intensieve irrigatie en traditionele middelen zoals het tijdelijk bedekken van de gewassen met gras en stro. 

Rond de locatie van Ksar El Kbir in de Loukkos-regio, waar tuinbouw wordt bedreven op basis van regen, zijn er wel verliezen geleden. Op deze landbouwgronden worden onder meer gele meloenen geteeld. Ze hebben een zandigere bodem en zijn daarom kwetsbaarder voor hittegolven.  

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek