Juli wereldwijd warmste maand ooit, in Vlaanderen nog nooit zoveel natte dagen gehad

Wereldwijd was juli 2023 de heetste maand ooit gemeten op aarde. Dat heeft het Europese observatieprogramma Copernicus bekendgemaakt. Wetenschappers verwachten dat de stijging van deze temperaturen, waarbij hitterecords zich opstapelen, zich ook in de toekomst zal voortzetten. In België sneuvelde dan weer een regenrecord.

9 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 augustus 2023 15:44
Lees meer over:
droogte mais warm droog

Afgelopen maand werd gekenmerkt door droogte, tal van hittegolven en bosbranden. Niet enkel in Europa, maar wereldwijd. Zo werden deze zomer niet alleen Griekenland, Portugal, Spanje en Italië, maar ook Canada geteisterd door hevige bosbranden en kreunde ook Noord-Afrika en het zuiden van de Verenigde Staten onder een overweldigende hitte.

Volgens Copernicus was het in juli gemiddeld 16,63 graden. Dat is 0,33 graden warmer dan juli 2019, de vorige warmste maand ooit. Ook de temperaturen van de oceanen volgen deze abnormale trend. In juli kende de temperatuur een ongekend record waarbij de oppervlaktemperatuur 0,51 graden boven het gemiddelde lag. De Noord-Atlantische Oceaan lag in juli zelfs 1,05 graden boven het gemiddelde.

Driedubbel record

"Deze records hebben rampzalige gevolgen voor zowel de mens als de planeet, die steeds vaker worden blootgesteld aan extreme gebeurtenissen die steeds heviger worden", benadrukte Copernicustopvrouw Samantha Burgess bij de bekendmaking van de cijfers. Ze voegde er nog aan toe dat 2023 momenteel het op twee na warmste jaar tot nu toe is met 0,43 graden boven het recente gemiddelde. Wetenschappers waarschuwen dat het wellicht nog niet afgelopen zal zijn met zo’n hitterecords aangezien de rest van dit jaar naar verwachting relatief warm zal zijn naarmate het huidige weerfenomeen El Niño zich verder ontwikkelt.

Niet enkel in de nabije toekomst, ook in de verdere toekomst zullen hitterecords blijven sneuvelen. Belgisch klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB) waarschuwt dat de huidige klimaatextremen slechts een voorsmaakje zijn van wat normaal zal worden in de toekomst.

"Het verbroken warmterecord in juli gaat eigenlijk om een driedubbel record", duidt Thiery. "Het was niet enkel de maand waar de wereldgemiddelde temperatuur anderhalve graad warmer was dan voor de industriële revolutie, maar ook de waarde voor het wateroppervlak van de oceanen het hoogst was sinds het begin van de metingen. Daarbovenop was het ijsoppervlak in Antarctica in juli dan weer het laagst sinds het begin van de metingen.”

Het ontbreekt de Belgische, Europese en internationale beleidsmakers aan politieke wil om middelen vrij te maken en op massale schaal technologie uit te rollen

Wim Thiery - Klimaatwetenschapper

Politieke onwil

Deze records willen volgens Thiery niet zeggen dat er geen oplossingen mogelijk zijn. "We hebben alle technologie en financiële middelen in handen om de transitie naar groene energie te maken. Ik spreek over isolatie, warmtepompen of andere industriële oplossingen. Die worden ook alsmaar beter." Maar de klimaatwetenschapper vindt dat het de Belgische, Europese en internationale beleidsmakers aan politieke wil ontbreekt om middelen vrij te maken en op massale schaal technologie uit te rollen. "Het beleid hinkt achterop op wat vandaag al mogelijk is. Er is dringend een versnelling nodig om de klimaatopwarming tegen te gaan", aldus Thiery.  

Het ontbreken van de politieke wil vloeit volgens Thiery mede voort uit de beïnvloedende rol van bedrijven en lobbygroepen. "Lobbygroepen trachten nog altijd politici te beïnvloeden voor het bedrijfs- of privébelang. Zo worden wetenschappers in diskrediet gebracht en wordt er opzettelijk desinformatie verspreid onder politici", zegt Thiery. "Het is heel belangrijk om dit aan kaak te stellen en deze bedrijven en lobbygroepen tot verantwoording te roepen voor de moedwillige schade die ze berokkenen aan de mensheid, puur uit winstbejag.”

Regenrecord in Vlaanderen

Juli was de warmste maand wereldwijd maar in België was het vooral een natte en sombere maand. Er viel op de Vlaamse bodem beduidend meer neerslag dan normaal. In Ukkel noteerde het KMI 131,1 mm neerslag, dat is 70 procent meer dan de normale waarde van 76,9 mm voor de huidige referentieperiode van 30 jaar (1991-2020). Vlaanderen heeft in juli ook een record gebroken want in de periode 1991-2020 waren er in de maand juli nooit meer neerslagdagen dan de 21 natte dagen in de afgelopen maand.

Schermafbeelding 2023-08-10 090754

Als gevolg van de vele regendagen is het grondwaterpeil in Vlaanderen gestegen. Dat meldt VMM. Op 5 augustus vertoonde 32 procent een hoge (21%) tot zeer hoge (11%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar en op 47 procent stond het grondwaterpeil normaal. Toch blijft het peil op een vijfde (21%) van de meetpunten laag (14%) tot zeer laag (7%). Door de goede grondwaterstanden zijn in heel wat regio’s in Vlaanderen de preventieve droogtemaatregelen zoals captatieverboden intussen wel opgeschort.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek