Waarheid ontdekt over middeleeuwse warme periode: “Voorgaande wetenschappers hadden het verkeerd”

Het Zwitserse Federale Instituut voor Bos-, Sneeuw- en Landschapsonderzoek (WSL) heeft een opmerkelijke studie afgerond over de middeleeuwse warme periode (MWP), ook het klimaatoptimum genoemd. Deze warme periode duurde van 950 tot 1250, en valt moeilijk te verzoenen met de huidige klimaatmodellen. Een mooie kluif voor klimaatsceptici, die argumenteren dat de mens dus niet verantwoordelijk zou zijn voor de huidige opwarming van de aarde. Maar met zijn nieuwe studie geeft het WSL deze sceptici ongelijk. 

10 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 augustus 2023 9:09
Lees meer over:
medieval-5437870_1280

De middeleeuwse warme periode bracht veel veranderingen in het noordelijke halfrond. In onze regio was dat eerder positief. De temperaturen werden gunstiger voor onze voedselproductie. Zo kende de wijnbouw in de Nederlanden en zelfs Engeland een grote bloei. Voor andere delen van de wereld leidde de MWP dan weer tot droogte en mislukte oogsten. Een voorbeeld van hoe zelfs een kleine verandering in het klimaat grote maatschappelijke gevolgen kan hebben. 

Decennialang was het echter niet duidelijk hoe warm de globale temperatuur was tijdens de MWP. Sommige studies spreken van een bescheiden temperatuurstijging. Andere studies concludeerden dat de temperaturen een stuk hoger lagen dan vandaag, wat de huidige klimaatmodellen onder druk zet. 

Houtcellen 

Onterecht, zo blijkt. De vermeende temperatuurpiek werd vastgesteld op basis van boomringen uit die tijd, maar kon tot nu toe niet worden verklaard. Daarom heeft het Zwitsers team van klimatologen de studie herhaald aan de hand van een meer precieze methode. Dit keer keken onderzoekers niet naar de breedte van de boomringen, maar wel naar de wanden van de houtcellen. Met deze nieuwe, nauwkeurige meting, stelden ze vast dat de MWP lang niet zo warm was als door sommigen gedacht. De onderzoekers ontdekten dat de klimaatopwarming tijdens de MWP helemaal niet zo ernstig was als wat we vandaag zien. "Deze ontdekking benadrukt de rol die de uitstoot van broeikasgassen speelt in de temperatuurschommelingen in Scandinavië", klinkt het. 

De bestaande klimaatmodellen zijn dus wel degelijk te verzoenen met de MWP. De studie toont aan dat "de huidige opwarming ongezien is, in elk geval in het afgelopen millennium", zegt Jesper Björklund, die aan het hoofd stond van de studie. Voorgaande wetenschappers hadden het dus bij het verkeerde eind. 

De onderzoekers willen deze metingen nu ook elders ter wereld toepassen. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek