nieuws

Open Bedrijvendag: ILVO geeft inkijk in landbouw en voeding van de toekomst en lanceert boek

nieuws

Wat ligt er morgen op ons bord, en hoe wordt dat voedsel geproduceerd? Tijdens Open Bedrijvendag van Voka geeft ILVO daar een inkijk in. Op twee locaties in Merelbeke-Melle ontdekken bezoekers hoe wetenschap, landbouw en voeding samen de toekomst vormgeven. Bovendien presenteert ILVO er een primeur: het gloednieuwe boek Het komt goed met ons eten.

Vandaag Griet Lemaire

Met meer dan 750 medewerkers en 240 hectare proefvelden is het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, of kortweg ILVO, één van de grootste onafhankelijke onderzoeksinstellingen van Vlaanderen. In serres, stallen, labo’s en een eigen proeffabriek werken de onderzoekers dagelijks aan duurzame oplossingen voor landbouw, visserij en voeding.

ILVO Plant: Landbouw van de toekomst

Tijdens Open Bedrijvendag op zondag 5 oktober stelt ILVO twee sites open voor bezoek. Het gaat om de site 'ILVO Plant' en 'Food Pilot', allebei in Merelbeke-Melle op zo’n vier kilometer van elkaar. “Op de proefvelden van onze site 'Plant' staat de landbouw van morgen centraal”, vertelt Sandra Leroy van de communicatiedienst van ILVO. “Hier zie je hoe onderzoekers nieuwe teelten testen en aanpassen aan ons veranderend klimaat, van hennep tot lavendel en engelwortel. Deze gewassen kunnen niet alleen voeding leveren, maar ook hernieuwbare grondstoffen voor de bouw, verfindustrie of farmacie.”

Tegelijk kunnen bezoekers er ook ontdekken hoe wetenschappers oplossingen zoeken voor klimaatuitdagingen, zoals droogte. “Met sensoren en ondergrondse netwerken meten we hoe planten reageren op droogtestress. Zo selecteren we rassen die beter bestand zijn tegen veranderende omstandigheden”, aldus Leroy. Spectaculair zijn ook de machines van de toekomst. Denk daarbij aan robots die schoffelen, drones die over velden vliegen en sensoren die AI-modellen voeden met data en foto’s. “Zij helpen de landbouwer te zien waar ingrijpen echt nodig is zodat er minder gewasbescherming, mest of water moet gebruikt worden, wat de landbouw duurzamer maakt.”

Food Pilot: Voeding van de toekomst

In de Food Pilot werkt ILVO, samen met partner Flanders’FOOD aan onderzoek naar voeding van de toekomst. “We beschikken er over een uniek proefcentrum waar onderzoekers samen met bedrijven nieuwe voedingsproducten ontwikkelen”, vertelt Karen Verstraete, onderzoeker voeding. “Plantaardige drankjes, vleesvervangers, gezondere snacks of efficiëntere productietechnieken: alles wordt er op kleine schaal getest met industriële precisie.”

Ook reststromen krijgen in deze proeffabriek een tweede leven. “We tonen hoe we ingrediënten en bijproducten optimaal benutten en vertalen dat naar concrete producten die bezoekers kunnen proeven”, aldus Verstraete. Daarnaast gaat de fabriek ook aan de slag met gisten, schimmels en microbieel eiwit als basis voor duurzame voeding. “Ook hier laten we de bezoekers van proeven. Daarnaast kunnen ze ook ervaren hoe keuzes in de supermarkt ons eetgedrag ervaren.”

Cover Het komt goed met ons eten

Boek ‘Het komt goed met ons eten’

Een primeur voor de bezoekers die langskomen op Open Bedrijvendag is het gloednieuwe boek van ILVO. “Onze wetenschappers publiceren constant hun bevindingen in wetenschappelijke tijdschriften en leveren wel vaker een bijdrage aan een boek van anderen”, vertelt Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO en co-auteur van het boek. “Tegelijk beseffen we dat er ook heel wat impliciete kennis bij onze wetenschappers aanwezig is. Die kennis wilden we samenbrengen in een toegankelijk boek dat stilstaat bij de innovaties en keuzes die ons eten in de toekomst veranderen.”

Het boek kreeg de titel ‘Het gaat goed met ons eten’. “We hebben lang gediscussieerd of er een vraagteken moest komen achter die titel, want uiteraard zijn de uitdagingen waar we voor staan groot”, vertelt Nele Jacobs, eveneens co-auteur van het boek. Ze wijst erop dat er nog elke dag vruchtbare landbouwgrond en open ruimte verdwijnt, dat de gevolgen van klimaatopwarming het de boeren vandaag al moeilijk maken en dat de wereldwijde biodiversiteit afneemt.

Maar toch hebben de auteurs het vraagteken achterwege gelaten. “We mogen niet vergeten dat er oplossingen in de maak zijn. De weg is vooruit”, vult Relaes aan. “In dit boek lichten de ILVO-wetenschappers toe welke trends zij zien en aan welke technologieën ze werken. Op die manier blijven ze werken aan een verduurzaming van de landbouw-, visserij- en voedingssector. Maar we zijn ons tegelijk meer dan ooit bewust dat voortdurend bijsturen noodzakelijk is.”

Relaes maakt daarbij de parallel met elektrische wagens. “Hadden we het debat afgewacht tot we zeker waren dat het ecologisch totaalplaatje sluitend was, dan zouden we nog steeds nagenoeg volledig op fossiele brandstoffen rijden. Met vallen en opstaan zijn er wagens op de markt gebracht die een veel kleinere ecologische voetafdruk hebben dan enkele jaren geleden.”

Dat is volgens hem ook de leidraad voor het ILVO-onderzoek. “Er zijn nog vragen over de impact van alternatieve eiwitten en microbieel geproduceerde vetten, maar we zetten toch al stappen vooruit en lossen de vragen gaandeweg op. Robots en AI-modellen zijn nog duur en imperfect, maar we bouwen al prototypes en sandbox-omgevingen om de noodzakelijke vooruitgang te maken.” Relaes is er dan ook van overtuigd dat het goed komt met ons eten.

Van boek naar podcast

Op 170 pagina’s krijg je veel verteld, maar toch is er nog heel wat meer te zeggen over de voeding en de landbouw van de toekomst. Daarom heeft ILVO de handen in elkaar geslagen met VILT om een podcast te maken over het boek. In een vijftal uitzendingen staat de podcast stil bij vragen als wat we kunnen verwachten van nieuwe eiwitten en fermentatietechnologie, welke kansen bodemherstellende landbouw biedt, wat de nieuwe generatie plantenveredelingstechnieken ons brengt, wat robotica en data de voedselketen te bieden hebben en hoe we de toegang tot grond kunnen verbeteren.

Het boek zal in primeur te koop zijn op Open Bedrijvendag op beide ILVO-sites. Vanaf dinsdag 7 oktober is het ook te vinden in de betere boekhandels en de bekende webshops. De podcast is vanaf dinsdag te beluisteren op de website van VILT, ILVO en via Spotify.

ILVO experimenteert met cementloos beton in sleufsilo’s: tot 70 procent minder klimaatimpact
Uitgelicht
Onder grote belangstelling werd maandagochtend gestart met de bouw van nieuwe sleufsilo’s op de onderzoekssite van ILVO in Merelbeke-Melle. Voor het eerst wordt daarbij cement...
25 augustus 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek