ILVO mag landbouwdrones testen in nieuwe "sandbox"
nieuwsHet Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) heeft groen licht gekregen voor een testzone waarin spuit- en zaaidrones in realistische, maar gecontroleerde omstandigheden kunnen worden uitgeprobeerd. De proefopstelling maakt deel uit van het Europese AgrifoodTEF-project, dat inzet op AI, robotica en data in de landbouw.
Het agrarisch onderzoekscentrum ILVO zal de nieuwe technieken testen in een ‘sandbox’. Dat is een testzone waar bepaalde wettelijke beperkingen tijdelijk versoepeld worden binnen een strikt gecontroleerde omgeving. Het is immers nog niet toegelaten om spuit- en zaaidrones te gebruiken in België. In de meeste EU-landen worden drones geclassificeerd als vliegtuigen, waarvoor dus strenge regels en beperkingen gelden.
Omdat drones in realiteit verschillen van de klassieke crop dusters, waarbij gewasbescherming per vliegtuig wordt aangebracht, herbekijken vele landen hun sproeiwetten. Zo gaf Frankrijk in april toestemming voor het professioneel gebruik van sproeidrones bij 'laagrisico' gewasbescherming, vooral in gebieden waar de traditionele methoden onpraktisch of gevaarlijk zijn zoals steile wijngaarden.
Efficiëntieboost en antwoord op arbeidskrapte
Maar ook in België kan de technologie haar nut bewijzen. ILVO kaart aan hoe nieuwe technologieën zoals spuitdrones en zaaidrones een antwoord kunnen bieden op uitdagingen zoals arbeidskrapte, verhogen de efficiëntie en verlagen het gebruik van grondstoffen. Maar zonder testmogelijkheden in realistische omstandigheden, blijft de stap naar de markt vaak uit. Met deze sandbox wil ILVO bedrijven dus de unieke kans geven om hun innovaties snel en onder professionele begeleiding te testen, valideren en klaar te stomen voor commerciële lancering.
“We werken elke dag aan het verbinden van de meest innovatieve technologische innovaties zoals precisielandbouw, AI en slimme machines met de realiteit op het veld. Want digitale landbouw werkt pas echt als ze werkt voor de boer, voor het bedrijf én voor de maatschappij”, zegt directeur Jurgen Vangeyte van de afdeling Agrifood Technology van ILVO.
In de sandbox kunnen spuitdrones en zaaidrones ingezet worden voor respectievelijk behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen en het strooien van zaad of korrels, binnen het wettelijk kader van zowel luchtvaart als landbouw. Ook autonome veldrobots die volledig zelfstandig zaaien, kunnen hier getest worden.
De testen vinden plaats onder toezicht van ILVO, in samenwerking met het Departement Landbouw en Visserij en het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Veiligheid, milieueffecten en maatschappelijke impact worden nauwgezet opgevolgd. Bedrijven die willen deelnemen aan deze sandbox kunnen zich aanmelden via AgrifoodTEF Vlaanderen.
“Met deze beslissing bevestigt Vlaanderen zijn voortrekkersrol in digitale en duurzame landbouw en creëert het een kader waarin baanbrekende innovaties zich kunnen bewijzen in de praktijk”, aldus ILVO.

Bron: Eigen berichtgeving
Beeld: ILVO