Frankrijk verleent toestemming voor sproeidrones
nieuwsGewasbescherming aanbrengen met luchtdrones is voortaan toegelaten in Frankrijk, onder voorwaarden. Luchtdrones mogen worden ingezet bij gebruik van 'laagrisico' gewasbescherming, vooral in gebieden waar de traditionele methoden onpraktisch of gevaarlijk zijn zoals steile wijngaarden. Het nieuwe wetsvoorstel werd goedgekeurd door het parlement op 9 april 2025. Dat bericht de Franse krant Le Monde.
In België is sproeien met drones vooralsnog niet toegelaten. VILT ging hierover eerder in gesprek met zaakvoerder Ludovic Claeys van dronebedrijf Droplife. Volgens de dronebouwer is de huidige Belgische wetgeving rond gewasbescherming ‘te lucht’, gebaseerd op de werking van crop dusters. Dat zijn vliegtuigen die op grote schaal gewasbescherming of meststoffen verspreiden vanuit de lucht. Zulke toestellen zijn in België nooit gangbaar geweest, en het risico op significante pesticidendrift maakt dat Europa crop dusters in 2009 verboden heeft in alle lidstaten.
Inmiddels kennen de Europese wetten uitzonderingsregels voor gewasbescherming te lucht, maar de Belgische wetgeving niet. Daarin zijn we niet de enige. In de meeste EU-landen worden drones geclassificeerd als vliegtuigen, waarvoor dus strenge regels en beperkingen gelden.

Vliegen over de wijnranken
Frankrijk kiest dus om de drones toch te omarmen, zij het gedeeltelijk. Het wetsvoorstel staat toe om steile percelen met hellingen van meer dan twintig procent te sproeien. Ook de kweek van de moederplanten in de wijnbouw mag met drones behandeld worden. Tot slot krijgen ook bananenplantages hun dronegoedkeuring. Die staan uiteraard niet in de Provence, maar wel in de Franse overzeegebieden zoals Guadeloupe en Martinique.
De wet zou het gebruik van drones alleen toelaten voor gewasbeschermingsmiddelen die zijn gecategoriseerd als 'laagrisico' onder de EU-wetgeving. Ook feromonen en micro-organismen (stoffen die zijn goedgekeurd voor biolandbouw), zijn toegelaten.
Het wetsvoorstel werd met grote steun aangenomen in de Franse Senaat, nadat het in januari door de Assemblée Nationale was gekomen ondanks tegenstand van de meeste linkse afgevaardigden. De wet zou vooral gevolgen hebben voor wijngaarden in regio's zoals de Elzas, de Beaujolais en de Pyrénées-Orientales op het Franse vasteland.
Zuiniger dan handmatig sproeien
Jean-Luc Fugit, parlementslid voor de progressief liberale partij Renaissance en auteur van het wetsvoorstel, benadrukte nog hoe handmatig sproeien op steil terrein uitputtend en gevaarlijk kan zijn. Bovendien stelt hij dat drones de blootstelling aan chemicaliën kunnen verminderen en de snelheid en precisie van de behandelingen kunnen verbeteren. Hij merkte ook op dat drones helpen om de totale hoeveelheid gebruikte pesticiden te verminderen.
Anders dan crop dusters hoeven drones niet blindelings hun lading te lossen over een wijd perceel, maar kunnen ze aan ‘spot spraying’ doen. Zo kan men gericht sproeien op delen van het veld die daar nood aan hebben, en de rest van de akker ongemoeid laten. Bovendien zorgt de neerslaande wind van de dronepropellers ervoor dat ook de onderkant van het gewasloof behandeld wordt. Ook moeilijk terrein, obstakels en grillige perceelvormen – geen onbekend fenomeen in België - kunnen via drones makkelijk behandeld worden
De wetgeving lijkt dus een win-win voor landbouw en milieu, maar critici waarschuwen dat ook chemicaliën met een “laag risico” onverwachte effecten kunnen hebben op ecosystemen en de volksgezondheid. Milieuactivisten roepen op tot streng toezicht en effectbeoordelingen om een verantwoord gebruik van de technologie te garanderen.

Precisielandbouw aan opmars bezig: “Dit is maar nog het begin”
28 augustus 2024Drones in het buitenland
De Franse media geloven wel dat Frankrijk een voorbeeldrol kan spelen voor het implementeren van high-tech in (duurzame) landbouw. Het Franse verhaal zou hier dus als model moeten dienen voor andere landen die soortgelijke innovaties onderzoeken. Ook in België hebben de eerste landbouwdrones al hun vlucht genomen, maar dat blijft voorlopig beperkt tot de proefterreinen.
In Aziatische landen zoals China, Japan en Zuid-Korea zijn de drones al volop omarmd. Nog voor de opmars van drones zetten deze landen volop in op bemande en onbemande vliegtuigen en helikopters – met hun gekende nadelen wat betreft pesticidendrift. In 2016 werden in Japan meer dan een derde van de rijstvelden behandeld met onbemande helikopters. Deze vloot wordt in recente jaren steeds meer vervangen door drones. China heeft haar eerste vliegende landbouwdrone al in 2009 geïntroduceerd.
Ook de Verenigde Staten staan klaar om landbouwdrones te omarmen. Een gekende moeilijkheid bij landbouwdrones – ook de autonome exemplaren – is dat er altijd een toezichthouder aanwezig moet zijn. Maar in de VS bestaan er sinds 2024 uitzonderingen voor bepaalde modellen. Bij bepaalde dronetypes volstaat het dat slechts één droneoperator toezicht houdt over maximaal drie autonome drones, wat de personeelskost en werklast aanzienlijk verminderd. Net als in Europa staat het gebruik van landbouwdrones in de VS nog in de kinderschoenen, maar de belangstelling binnen de sector beleeft een flinke lift-off.

Bron: Le Monde, eigen berichtgeving
Beeld: VILT