Precisielandbouw aan opmars bezig: “Dit is maar nog het begin”
nieuwsDe populairste ecoregeling in termen van areaal is dit jaar opnieuw gps-precisielandbouw. 2.407 landbouwers gaven aan dat ze dit jaar gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest zullen toedienen via gps-aansturing. In totaal zou dit jaar net geen 100.000 hectare landgrond via deze precisietechniek bewerkt worden. “Ik ben er zeker van dat er nog veel meer landbouwers deze techniek toepassen, maar de ecoregeling links laten liggen”, duidt Hans Verstreken van Fedagrim, de Belgische federatie van de toeleveranciers van landbouwmachines en -gebouwen.
Met de populaire precieslandbouw-ecoregeling wordt overlap vermeden bij het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen of korrelmeststoffen aan de hand van een D-gps of RTK-gps-systeem. De interesse bij de boeren voor deze ecoregeling is dit jaar opnieuw met 300 boeren gestegen. Daarbij zijn niet enkel meer landbouwers die de techniek implementeren, de landbouwers passen de techniek dit jaar ook toe op meer percelen. Zo is het areaal van 82.531 hectare met 21 procent gestegen dit jaar tot 99.812 hectare.
“De interesse in deze ecoregeling toont het innovatieve karakter van de Vlaamse landbouw”, reageert Fedagrim tevreden. “Precisielandbouw rendeert gewoonweg ook voor landbouwers aangezien ze veel gerichter te werk kunnen gaan en zo minder input nodig hebben. De evolutie waarin steeds minder gewasbeschermingsmiddelen voor handen zijn, speelt uiteraard ook een grote rol in deze populariteit.”

Toch rijdt nog niet elke landbouwer zijn kunstmest of gewasbescherming uit aangestuurd door gps. “Enerzijds heb je nog een grote groep landbouwers die met deze technologie niet vertrouwd is en anderzijds heb je ook een groep die zijn data niet wil doorsturen naar de controle-instanties”, duidt Verstreken. “Als landbouwers een ecoregeling aanvragen, moeten ze kunnen aantonen dat ze de betreffende maatregel ook effectief hebben uitgevoerd. Uit schrik dat ze toch net iets in een bufferzone gestrooid of gespoten hebben en zo beboet kunnen worden, sturen landbouwers dit niet graag door. Ik ben zeker dat er nog veel meer landbouwers deze techniek toepassen maar daarvoor geen ecoregeling aanvragen.”
Volgens Fedagrim is de toediening van kunstmest en gewasbescherming via gps ook nog maar het begin van de precisielandbouw. “Op termijn zullen er nog veel meer veldwerkzaamheden uitgevoerd worden op basis van data verkregen via opbrengstmetingen, bodemscans of dronevluchten”, aldus Verstreken. Al zal deze laatste volgens hem nooit volledig van de grond komen. “Ik kan een verkeerde inschatting maken, maar volgens mij zullen drones die onkruid of andere zaken detecteren vanuit de lucht op termijn niet meer ingezet worden. In het volledige proces is deze detectie en verwerking van gegevens naar taakkaarten eigenlijk een extra stap.” Verstreken ziet in de toekomst eerder landbouwmachines furore maken waarop sensoren en camera’s geïnstalleerd worden die realtime beelden verwerken, zodat de machine automatisch de informatie onmiddellijk correct kan toepassen. “Dat zal een pak gebruiksvriendelijker en gemakkelijker zijn”, aldus Verstreken.
Precisiebekalking
Waar de gps-aansturing aan populariteit wint bij het toedienen van kunstmest en gewasbescherming, boet de ecoregeling precisiebekalking dan weer aan populariteit in. Het areaal halveert dit jaar van 1.376 hectare naar 618 hectare. “Dat is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het natte voorjaar. De weersomstandigheden in dit voorjaar waren allesbehalve optimaal om een bodemscan of om een bekalking uit te voeren”, duidt Verstreken. Dit wordt beaamd bij Vantage Agrometius, een bedrijf dat landbouwers helpt met het implementeren van precisielandbouw. “Tijdens het voorjaar was er geen tijd om te bekalken, laat staat om te gaan scannen”, klinkt het. “Maar nu de weersomstandigheden wel goed zijn, stellen we vast dat dit langzaamaan wordt ingehaald.”
Standaardisatie
De populariteit van de ecoregelingen omtrent precisielandbouw bewijzen alvast hun nut. Om nog meer landbouwers warm te maken voor precisielandbouw zou een standaardisatie van de verschillende systemen een volgende stap kunnen zijn, volgens Fedagrim. “Precisielandbouw zal pas heel laagdrempelig worden, moesten landbouwers bijvoorbeeld in de Agrilens-app hun perceelkaarten kunnen uploaden om ze daarna als 'dummy-proof' taakkaart te kunnen downloaden. Zo krijgen landbouwers de garantie dat hun taakkaart volledig volgens de wetgeving in orde is. Helaas is dit momenteel nog niet realiseerbaar omdat er nog te veel verschillende bestandformaten circuleren binnen de precisielandbouw. Er zijn zodanig veel machines en verschillende softwarepakketten op de markt die telkens op een andere manier werken, dat het onmogelijk is om zo’n tool uit te werken. Een standaardisatie zou een eerste stap hierin zijn, maar daar gaat veel tijd over.”
