Bijna 9 op de 10 Vlaamse landbouwers passen milieu- en klimaatmaatregelen toe

nieuws

Liefst 87 procent van de Vlaamse boeren past dit jaar minstens één maatregel toe die positief bijdraagt aan de biodiversiteit, het leefmilieu en het klimaat. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. De populairste maatregel is het behoud van meerjarig grasland, dat vanwege zijn koolstofopslag in de bodem belangrijk is in de strijd tegen klimaatverandering.

14 augustus 2024 Joris Rigo

In totaal vroegen 14.343 Vlaamse landbouwers dit jaar ecoregelingen, agromilieuklimaatmaatregelen of beheerovereenkomsten aan, goed voor een areaal van zo’n 315.400 hectare. Het gaat om vrijwillige maatregelen die een gunstige bijdrage leveren aan de biodiversiteits-, klimaat- en milieudoelstellingen. In ruil ontvangt de landbouwer een subsidie in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat duurzame landbouw in Europa wil bevorderen. De cijfers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij gaan over de aanvragers en het aangevraagd areaal, niet over de uiteindelijk uitbetaalde subsidies.

Milieu, klimaat en biodiversiteit

De top drie van maatregelen die de meeste landbouwers hebben aangevraagd in 2024, is het behoud van meerjarig grasland, het verhogen van het organische koolstofgehalte via producten met een hoog koolstofgehalte en de ecoregeling ecologisch beheerd grasland. Voor de meeste maatregelen zijn er meer aanvragen dan vorig jaar, zo stelt het agentschap. 8.333 landbouwers kiezen voor het ‘behoud van meerjarig grasland’ (69.809 ha). Dat zijn weides die al minstens gedurende tien jaar aanliggen en recent niet meer geploegd of vernieuwd zijn geweest. Ze zorgen voor een grote koolstofopslag in de bodem, wat belangrijk is in de strijd tegen de klimaatverandering.

Daarnaast kozen 6.317 landbouwers voor de maatregel ‘verhogen van het organische koolstofgehalte via producten met een hoog koolstofgehalte’(89.929 ha). Door producten met een hoog koolstofgehalte zoals compost, stalmest en houtsnippers aan te brengen, wordt de bodem vruchtbaarder en is die beter bestand tegen erosie, droogte en wateroverlast.

3.677 landbouwers opteren voor ‘ecologisch beheerd grasland’ (23.753 ha). Op deze percelen worden geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, wat de water-, lucht- en bodemkwaliteit ten gunste komt. Dit type grasland kan op termijn ook evolueren naar een botanisch meer divers grasland. Ecologisch beheerd grasland heeft door zijn diversiteit een grote weerbaarheid tegen klimaatveranderingen.

Vorig jaar was het succes van de ecoregeling ‘niet-kerende bodembewerking’ nog eerder beperkt maar voor dit jaar is het aangevraagde areaal meer dan verdubbeld (36.929 ha). Daarnaast stijgt ook het aantal landbouwers dat deelneemt aan de ecoregeling ‘bodempaspoort’ van 415 in 2023 naar 678 in 2024. Ook de aanvragen van de ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ neemt sterk toe en stijgen in één jaar tijd van 75 naar 223 landbouwers. Door het aanpassen van het rantsoen vermindert de methaanuitstoot als gevolg van het verteringsproces en is er bijgevolg een lagere klimaatimpact.

Akkervogels

Vlaamse boeren nemen dit jaar ook opmerkelijk meer maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen. Zo geldt de ecoregeling rond ‘voorjaarsbraak met late inzaai maïs’ op zo’n 25.131 hectare. Bij dit type ecoregeling mag er tussen 15 maart en 10 mei geen enkele activiteit op het perceel plaatsvinden. Normaal gezien starten de veldwerken voor het inzaaien van nieuwe maïs vanaf half april. Deze maatregel zorgt voor meer rust op het veld met als doel het broedsucces van de kievit te verhogen.

Door de natte weersomstandigheden in het voorjaar van 2024 hebben heel wat landbouwers geopteerd voor de inzaai van biodiversiteitsvriendelijke faunamengsels (9.578 ha) via de gelijknamige ecoregeling. Faunamengsels zijn niet-productieve gewassen die voeding en beschutting bieden aan wilde dieren waaronder akkervogels, zoals de geelgors en de patrijs. Daarnaast werd in totaal ook steun aangevraagd voor 12.255 bufferstroken waarvan de meeste gelegen zijn langs waterlopen.

Regenweer verandert duchtig koers teeltkeuze in Vlaamse akkerbouw
Uitgelicht
De opeenvolging van natte maanden hebben een gedeeltelijke verschuiving in teeltkeuze teweeggebracht bij de Vlaamse landbouwers. De uitzonderlijke regenval leidde ertoe dat bi...
4 juli 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek