Oceaantemperatuur breekt opnieuw wereldrecord

Het gaat niet goed met onze zeeën. Amper zes jaar sinds de vorige keer, heeft de temperatuur van de oceanen opnieuw een wereldrecord gebroken. Dat heeft het Europese observatieprogramma Copernicus bekendgemaakt. 

14 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 augustus 2023 17:55
Lees meer over:
baltic-sea-4136488_1280

De recordmeting gebeurde op 30 juli 2023 en bedroeg 20,96 graden. Het vorige record dateert van maart 2016 en was toen 20,95. De gegevens gaan over de oceanen tussen de zestigste breedtegraad in het noorden en zuiden, enkel de poolgebieden zijn er dus uit weggelaten. 

Dit is niet alleen slecht nieuws voor het leven in de zee. Oceanen absorberen 90 procent van de overtollige warmte op de aarde die door de menselijke activiteit in het industriële tijdperk is voortgebracht. Deze opeenhoping van energie blijft toenemen naarmate de broeikasgassen zich ophopen in de atmosfeer. 

Voor klimaatprofessor Piers Forster, van de universiteit van Leeds in Groot-Brittannië, zijn de gegevens van Copernicus "heel robuust". Hij benadrukt dat ze bevestigd worden door waarnemingen door satellieten en temperatuurmetingen rechtstreeks in zee vanuit schepen en weerboeien. "De hittegolf op de oceanen vormt een directe bedreiging voor een deel van het zeeleven, we zien al tekenen van verbleking van het koraal in Florida die er een rechtstreeks gevolg van zijn en ik verwacht andere negatieve gevolgen", aldus de professor. 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek