Mogelijk koffietekort in 2025 door Europese ontbossingsregels

Nieuws waar elke kantoormedewerker - ironisch genoeg - wakker van zal liggen. De Europese Unie kijkt aan tegen een mogelijk tekort aan koffie vanaf 2025. Niet de schuld van klimaatverandering, maar wel van de onduidelijkheid rond nieuwe Europese ontbossingsregels. Althans, dat vindt de International Coffee Organization. Hoewel er wereldwijd voldoende koffie zal worden geproduceerd, vreest de organisatie dat veel koffieproducenten door deze regelgeving niet meer zullen mogen exporteren naar Europa.

8 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 december 2023 12:42 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Dit voorjaar keurde de EU een verordening goed die moet verhinderen dat er nog langer bossen verdwijnen of worden aangetast voor de productie van goederen voor de Europese markt. Wil een bedrijf bepaalde producten exporteren naar Europa, dan moet men beantwoorden aan een strikte regelgeving. Dit geldt voor tal van producten zoals cacao, hout, palmolie, vee en soja, of verwerkte producten zoals chocolade of meubels. Zo dus ook voor koffie.

"Onhaalbaar voor kleinere boeren"

Volgens de topman van de International Coffee Organization, Vanúsia Nogueira, is deze regelgeving onduidelijk en vooral "onhaalbaar voor kleinere boeren". Zo is er een vereiste voor geavanceerde trackingsystemen voor de gronden met koffieplantages, op straffe van boetes. De nieuwe regelgeving geldt sinds eind juni, maar bedrijven hebben nog tot eind volgend jaar de tijd om zich in orde te stellen. "De EU zal daarom mogelijk niet genoeg koffie ontvangen vanaf 2025, als er geen antwoorden komen op de implementatie van de nieuwe regelgeving", waarschuwt Nogueira op een conferentie in Vietnam.

Voor sommige koffieboeren in Afrika of Centraal-Amerika is Europa veruit de belangrijkste afzetmarkt. Zij zijn dus erg kwetsbaar. Simexco, de derde grootste exporteur van koffiebonen in Vietnam, wees er onlangs op dat het niet bekend is welk soort landkaart Europa zal gebruiken. "We hoorden over verplichtingen rond geolocatie, maar we weten niet hoe we alles moeten aangeven, of hoe onze data zullen worden gecontroleerd".

Verschillende producten met directe link met ontbossing niet langer welkom in EU
Uitgelicht
Consumenten zouden in de toekomst geruster moeten zijn dat er nergens ter wereld bossen zijn gesneuveld voor de producten die ze aanschaffen. Dat beoogt een wet tegen ontbossi...
19 april 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Provincie West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek