Voeding op twee jaar tijd bijna kwart duurder

De afgelopen maand bleef de inflatie in ons land nagenoeg stabiel op 4,1 procent. De directe effecten van de sterk gestegen energieprijzen zijn min of meer verdwenen, maar de sterk gestegen kosten voor voeding en diensten wegen nog zwaar door. “Op twee jaar tijd zien we dat voeding maar liefst 23,7 procent duurder werd. Dat is normaal wat je op 12 jaar zou verwachten”, zegt professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent).

30 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 augustus 2023 18:39
Lees meer over:
supermarkt-terugroepactie-kaas-1280

In augustus bedraagt de inflatie 4,09 procent, tegenover 4,14 procent in juli en 4,15 procent in juni. “Die inflatie van 4,1 procent betekent dus dat de korf van goederen en diensten die een gemiddeld gezin in ons land verbruikt deze maand 4,1 procent duurder is geworden dan in augustus 2022. Wat een jaar geleden 100 euro kostte, kost nu een goede 104 euro”, legt professor Baert uit op X.

Volgens hem is dit niet de daling van de inflatie die er verwacht werd. “Het Planbureau ging uit van een inflatie deze maand van 3,4 procent. De maanden nadien zou ze dan moeten evolueren naar de ‘normale’ twee procent”, aldus de professor. Dat we nog niet teruggaan naar een normale inflatie noemt hij geen goed nieuws. “Als je de inflatie van 4,1 procent in vergelijking met vorig jaar bovenop het torenhoge inflatiecijfer van augustus 2022 legt, dan zie je dat het leven zo maar even 14,4 procent duurder is geworden dan twee jaar geleden.”

Vooral de prijsstijging van voeding valt daarbij sterk op. Baert berekende dat voeding op twee jaar tijd 23,7 procent duurder is geworden, iets wat je normaal op 12 jaar mag verwachten. Het sterkst gestegen in prijs zijn oliën en vetten. Die werden op twee jaar tijd maar liefst 37,1 procent duurder. Voor melk, kaas en eieren gaat het in diezelfde periode om een stijging van 33 procent. Op maandbasis vergeleken werden suiker, jam, honing, chocolade en snoepgoed duurder: een toename van 6,1 procent deze maand vergeleken met juli 2023. Fruit (-4,2%) en vis en zeevruchten (-2,4%) werden afgelopen maand dan weer goedkoper.

Dat de voedingsinflatie nog steeds zo hoog is, is vooral een gevolg van de werking van de agrovoedingsketen. Voedingsbedrijven werken vaak met contracten waarbij ze met hun afnemers de prijzen vastleggen voor de periode van een half jaar tot een jaar. Dat betekent dat het maanden heeft geduurd vooraleer zij de fors gestegen energie-, verpakkings- en grondstoffenprijzen en de loonindexering konden doorrekenen naar hun eindklant.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek