Demir wil bomenkap bij negatief advies ANB aan banden leggen
nieuwsLokale besturen leggen het negatieve advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) om bos te kappen geregeld naast zich neer. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bekijkt of de administratie in beroep kan gaan tegen een stad of gemeente die in zulke gevallen het kappen van bos toch toelaat. "Lokale besturen moeten echt beter nadenken over een vergunning tot kapping", zei Demir dinsdag in de commissie Leefmilieu in het Vlaams parlement. "Nu is het makkelijk: 'betalen en we zijn ervan af, de miserie is voor een ander’."
Demir legt later dit jaar een verstrengde wetgeving rond compensatie op de regeringstafel. Die wil ze nog deze legislatuur invoeren. Bos kappen ondanks negatief advies zal duurder worden, want deze wet houdt onder meer in dat het compensatiebedrag verhoogd wordt van 4 naar 5,6 euro per vierkante meter. "Besturen die voorbijgaan aan een negatief advies zullen zelf moeten instaan voor de compensatie”, zegt de minister.
Naast die maatregelen wil Demir dus ook dat de Vlaamse overheid in beroep kan gaan tegen lokale besturen die een negatief advies van ANB naast zich neerleggen. Zo wil de minister het kappen van bomen ondanks negatief advies in sommige gevallen onmogelijk maken.
De kwestie werd dinsdag besproken op de commissie Leefmilieu in het Vlaams parlement. Oppositielid Mieke Schauvliege (Groen) vraagt zich af waarom er niet gesleuteld wordt aan de rol van ANB, en of zijn adviezen kunnen bindend gemaakt worden. Oppositieraadslid Bruno Tobback (Vooruit) stelde de vraag hoe vaak het agentschap daadwerkelijk een advies verleent. "We weten dat ANB op veel momenten gewoon geen advies verleent", stelde Tobback. Demir antwoordde dat ANB al veel strenger geworden is, nadat ze bij haar aantreden had gevraagd om "goed naar de dossiers te kijken."
VVSG: “Maatregel onterecht”
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, kortweg VVSG, vindt de maatregel onterecht. “Ons lijkt het wat achterhaald, er is immers een decreet dat boscompensatie verstrengt", zegt woordvoerder Nathalie Debast. “Alleen is het nog niet in werking getreden. Als ANB zegt ‘niet kappen’ en de gemeente vergunt toch, dan moet de gemeente elders bos aanplanten.”
“In woon- en industriegebied gaf ANB bijna altijd positief advies zolang de aanvrager belooft te betalen voor de compensatie”, zegt Debast. “Gemeenten hebben soms de indruk dat zij zelf strenger zijn dan ANB. Ze leggen bijvoorbeeld het behoud op van een deel bomen, terwijl ANB de volledige ontbossing toelaat.”
Het voorstel van Mieke Schauvliege om de adviezen van ANB bindend te maken, lijkt de VVSG geen goed idee. “We zijn niet voor adviezen die bindend zijn louter uit gezagsargument, omdat die instantie dat zo wil”, zegt Debast nog. “Adviezen moeten gestoeld zijn op eenduidige wetgeving. Welke ontbossingen niet kunnen, dat moet de wetgeving bepalen. Dat geeft rechtszekerheid aan de aanvrager en aan de gemeente als vergunningverlener. Dan zijn de adviezen feitelijk bindend omdat de inhoudelijke argumentatie onweerlegbaar is.”
Bron: Eigen berichtgeving