Ontbossing in Brazilië op laagste peil in zes jaar

nieuws

De ontbossing in Brazilië is in 2024 sterk teruggedrongen. Voor het eerst in zes jaar vertraagde de ontbossing in alle vegetatiezones van het land. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het monitoringplatform MapBiomas.

Vandaag  – Laatst bijgewerkt om 15:50 VILT-redactie
ontbossingamazoneregenwoudbrazilie-Greenpeace

In totaal verdween vorig jaar 1,4 miljoen hectare aan vegetatie – een daling van 32,4 procent ten opzichte van 2023. Ter vergelijking: in 2023 daalde de ontbossing met slechts 11 procent, en toen nog niet in alle biomen, zoals de verschillende ecosystemen in Brazilië worden genoemd. MapBiomas volgt de ontbossing sinds 2019.

Nog steeds zeven bomen per seconde

De nieuwe cijfers zijn een opsteker voor president Luiz Inácio Lula da Silva, die het behoud van het Amazonewoud tot een speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt. In november is Belém, een stad in het Amazonegebied, gastheer van de internationale klimaatconferentie COP30.

Toch blijft het probleem aanzienlijk. Brazilië verliest nog steeds gemiddeld 3.403 hectare bos per dag, waarvan 1.035 hectare in het Amazonegebied. Dat komt neer op ongeveer zeven bomen per seconde, aldus MapBiomas.

Tegelijk was 2024 een rampjaar op het vlak van bosbranden. Het Braziliaanse Amazonewoud kende het hoogste aantal branden in zeventien jaar.

Brazilië telt een indrukwekkende diversiteit aan biomen: het Amazonewoud, het Atlantisch regenwoud (Mata Atlântica), de Cerrado (savanne), de Caatinga (droog steppelandschap), de Pantanal (’s werelds grootste moerasgebied) en de Pampa (grasvlakte in het zuiden).

Inheemse volken roepen COP30 op tot fossielstop
Uitgelicht
Tijdens een bijeenkomst in Brasilia roepen meer dan 200 inheemse en milieuorganisaties het Braziliaanse COP30-voorzitterschap op om fossiele brandstoffen vaarwel te zeggen.
11 april 2025 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Beeld: Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek