Inheemse volken roepen COP30 op tot fossielstop
nieuwsTijdens een bijeenkomst in Brasilia roepen meer dan 200 inheemse en milieuorganisaties het Braziliaanse COP30-voorzitterschap op om fossiele brandstoffen vaarwel te zeggen.
Duidelijke boodschap aan COP30
Tijdens een bijeenkomst van inheemse volken in de Braziliaanse hoofdstad hebben organisaties uit Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië een gezamenlijke oproep gelanceerd. Ze overhandigden een brief aan het voorzitterschap van COP30, de internationale klimaatconferentie die in november in Brazilië plaatsvindt.
In de brief vragen ze om een duidelijke koerswijziging: geen nieuwe olie- of gasprojecten meer, en een wereldwijde afbouw van de productie van fossiele brandstoffen. Die zijn volgens hen de voornaamste oorzaak van de opwarming van de aarde.
“Tijd voor snelle en rechtvaardige afbouw”
De brief pleit voor een snelle, ordelijke en rechtvaardige overgang naar een fossielvrije wereld. “De wetenschap is ondubbelzinnig: er is geen ruimte meer voor nieuwe kolenmijn of olie- en grasvelden als we de opwarming onder 1,5 graden Celsius willen houden”, klinkt het.
Met die boodschap herinneren de organisaties aan de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs. Ze willen dat het Braziliaanse voorzitterschap van COP30 die doelen serieus neemt.
Botsing tijdens klimaatmars
De jaarlijkse bijeenkomst bracht deze week honderden deelnemers samen in Brasilia. Dit jaar waren ook vertegenwoordigers uit Oceanië aanwezig.
Op donderdag trokken ze met spandoeken richting het Braziliaanse parlement. Ze vroegen aandacht voor het klimaat én voor de bescherming van het Amazonewoud. De mars leidde tot spanningen met de politie, die traangas inzette om de menigte uiteen te drijven. Dat bevestigt een fotograaf van het persagentschap AFP.
Over COP30
COP30 is de dertigste klimaatconferentie van de Verenigde Naties en vindt in november 2025 plaats in Belém, in het Braziliaanse Amazonegebied. Tijdens deze jaarlijkse top komen bijna 200 landen samen om afspraken te maken over de aanpak van de klimaatcrisis. De focus ligt op het halen van de doelstelling van het Akkoord van Parijs: de opwarming van de aarde beperken tot maximaal 1,5° Celsius en wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Ook financiering voor klimaatactie en steun aan kwetsbare landen staan hoog op de agenda.