Vlaams Gewest vind herten 'elitair'

nieuws
Stedenbouw wil niet langer herten zien lopen in de weide voor de villa-hoeve van ondernemer Marc Van Honsebrouck in Izegem. "Een echte schande is het", foetert de man.
9 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:10
Lees meer over:

Stedenbouw wil niet langer herten zien lopen in de weide voor de villa-hoeve van ondernemer Marc Van Honsebrouck in Izegem. "Een echte schande is het. Schapen kunnen wel, herten niet. Wie snapt nu zoiets", foetert de man in De Standaard. Bij Stedenbouw noemt men herten 'elitair' en daarom zouden de dieren niet passen in een landschappelijk waardevol gebied.

Enkele jaren geleden nam Marc Van Honsebrouck zijn intrek in een hoeve naast kasteel Blauwhuis in Izegem. Hij besliste om de gigantische weide van enkele hectare tussen de villa-hoeve en de Gentseheerweg te voorzien van een nieuwe omheining van bijna een kilometer lang om er een zestigtal dam- en edelherten te laten lopen. Een inwoner van Izegem diende echter klacht in.

Die klacht vond gehoor bij de dienst Stedenbouw van het Vlaams Gewest en de zaak belandde op die manier voor de rechter in Kortrijk. Volgens de overheidsdienst was de omheining van 2,5 meter te hoog en werden er verkeerde materialen voor gebruikt. En dat terwijl de stad Izegem een deel van die omheining financierde, waardoor ze volgens Stedenbouw in feite meewerkte aan de bouwovertreding.

Stedenbouw stelde vervolgens een herstelvordering in, maar botste op een negatief advies van de Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid die niet van oordeel was dat Van Honsebrouck een inbreuk gepleegd had. Daarop vaardigde Stedenbouw een zogenaamd 'stakingsbevel' uit, waardoor de eigenaar van de herten een boete en dwangsom riskeert als hij de herten nog langer in de weide zou laten rondlopen.

Opmerkelijk is dat volgens Stedenbouw niet alleen de omheining, maar ook de herten zelf niet koosjer zijn. Schapen, grieten, koeien of paarden kunnen wel, herten niet. Stedenbouw noemt herten 'elitair', en dus passen ze niet in landschappelijk waardevol gebied. "Als je er de archieven op naslaat, behoorden herten destijds wel degelijk tot de streek", reageert de advocaat van Van Honsebrouck. De rechter in Kortrijk heeft het laatste woord.

 

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek